Ядрената енергия се завръща, обяви шефът на МАЕ

Ядрената енергия се завръща, обяви шефът на МАЕ

Главният изпълнителен директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол смята, че ядрената енергия се завръща, предаде ДПА. Това се случва във Франция, Азия, Северна Америка, Близкия изток и на други места, заяви той пред агенцията преди утрешната министерска среща в Париж. "След руската инвазия в Украйна много страни осъзнаха важността на ядрената енергия наред с възобновяемите източници на енергия и собственото производство на електроенергия", подчерта той. Бирол се изказа критично относно затварянето на ядрените централи в Германия миналата година. "Ако аз бях правителство, разполагащо с тази работеща безупречно технология, не бих я изоставил и търсил опции, които могат да увеличат зависимостта ми от други страни и да доведат до повече вредни емисии, бих се замислил преди това". Белгийското правителство е предприело подобна политика преди руската инвазия в Украйна, но след това се отказало, подчерта той.

Бирол отбеляза, че въпросът с радиоактивните отпадъци е сериозно предизвикателство, но се аргументира, че този проблем може да бъде разрешен и не е причина за отказа от тази технология.

Междувременно Брюксел постави в петък началото на европейски промишлен съюз в ядрената енергия, за да ускори разпространението на бъдещите малки модулни реактори (SMT), смятани за обещаваща технология, която може да спомогне за декарбонизацията на индустрията през идните 10 години, информира Франс прес. Това съобщение се вписва в тенденцията на връщане към ядрената енергия в европейските институции под влиянието на около 12 страни, сред които Франция, Швеция и Полша, които залагат на тази нисковъглеродна енергия за постигане на климатичните си цели.

Британското правителство също обсъжда с японската компания "Хитачи" (Hitachi) закупуването на терена в Уелс, за да построи там ядрена централа в рамките на усилията за развитието на атомната енергия във Великобритания. "Грейт бритиш нюклиър" (Great British Nuclear) води "предварителни разговори с "Хитачи", която е собственик на терени в Уилфа на остров Ангълси в Северен Уелс, за да закупи участък и да построи ядрена централа с нов частен партньор, пише в."Файненшъл таймс", цитиран от АФП. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • свободен

  12 Фев 2024 14:06ч.

  Боко да отиде във Белене и с ръчна помпа да изпомпа водата и започне строителството на АЕЦ Белене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прекалено късно е за нас...

  12 Фев 2024 14:31ч.

  вече подарихме нашите реактори на Украйна... за резервни части? Както щедро се разпоредихме и с ПВО ракетите ни... дефектни? 100-те бронетранспортьори ... чисто нови, следователно неизползваеми за охрана на границата ни с Турция? Съд и затвор за Тодор Тагарев и за депутатите от "Уйдурмата" в НС - за национално предателство! Съд и затвор за съдиите от Конституционния Съд - за престъпна безотговорност и некомпетентност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  12 Фев 2024 16:56ч.

  Преди години, когато започна лудницата на тема "зелена енергия" си мислех, че в България всички са изперкали, за да приемат абсурдната позиция, че ядрената енергия е по-лош избор от тези с друг вид гориво. Оказа се обаче, че още тогава европейските лидери са били инжектирани с обезумяващ агент. Ако съдим по заглавието на този материал може да си помислим, че въпросните европейски началници са си върнали разума. А дано! Но кой ли би повярвал? Наличието на разум у един лидер изисква той да прекрати всякакво взимане-даване с долари и да заеме защитна позиция срещу диктатурата на вашингтонския жабарник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи