WSJ: Как Рокфелер накараха Байдън да забрани новия износ на природен газ за Европа

WSJ: Как Рокфелер накараха Байдън да забрани новия износ на природен газ за Европа

Председателят на борда на Фонда „Рокфелер“ Валери Рокфелер, основателят Дейвид Рокфелер и президентът Стивън Хайнц през 2015 г. Симка: Rockefeller Brothers Fund.

Семейство Рокфелер и милиардерът Майкъл Блумбърг чрез екологични движения са накарали американския президент Джо Байдън да въведе забрана на издаването нови разрешителни за износ на втечнен природен газ, според разследване на The Wall Street Journal.

Миналия месец президентът на САЩ нареди спиране на износа на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния им принос за изменението на климата. Енергийните разходи в Европа скочиха, след като много от държавите преминаха от руски газ към американски втечнен природен газ заради войната в Украйна, но Байдън настоява, че континентът в момента не се нуждае от допълнителни доставки.

Благотворителни организации, контролирани от членове на семейство Рокфелер и донори-милиардери, са ключови поддръжници на успешната кампания за натиск върху президента Байдън да спре новите разрешителни за износ на втечнен природен газ от САЩ.

Според разследването Рокфелер и други богати донори, включително Майкъл Блумбърг, са дали милиони долари през последните години на екологични групи, които водят кампания срещу проекти за изкопаеми горива, включително терминали за втечнен природен газ. И са постигнали целта да формират общественото мнение срещу тях.

Няколко дни след съобщението на Байдън, Сара Бренан, асоцииран директор в Семейния фонд на Рокфелер, пише в имейл до екологичните групи, че „паузата … е резултат от продължителен четиригодишен тласък, който се основава на години на противопоставяне на износа на газ от обществени групи и адвокати”. Бренън добавя, че „Белият дом призна силата [на] тази кампания“.

През 2018 г. Фондът на семейство Рокфелер, благотворителна организация, създадена от някои от наследниците на петролния магнат Джон Д. Рокфелер, стартира инициатива, наречена Funder Collaborative on Oil and Gas, за да насърчи зелените финансиращи организации да направят повече. Съобщава се, че някои от наследниците от години водят кампания срещу американския енергиен гигант Exxon Mobil.

Решението на президента на САЩ Джо Байдън временно да спре издаването на нови разрешителни за износ на втечнен природен газ предизвика смут в страната и чужбина, особено в Европа, и в частност Германия. В Съединените щати забраната дори беше наречена подарък за Путин, въпреки че вече издадените лицензи са достатъчни, за да утроят износа на втечнен природен газ от САЩ през следващото десетилетие.

Основният удар от забраната е срещу проекта за втечнен природен газ, Calcasieu Pass 2 (CP2), който трябва да изнася пророден газ за Германия. Неговите собственици не изчислиха силата на екологичните движения в навечерието на президентските избори в САЩ, но успяха предварително да подпишат дългосрочни договори и така да вземат за заложници най-големите световни енергийни гиганти от Германия и Япония.

 

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • kupitstab_qaen

  10 Фев 2024 9:09ч.

  Остановите проблемы с перегрузками в сети с помощью стабилизатора напряжения стабилизатор напряжения релейный купить <a href=https://kupit-stabilizator-napryazheniya.ru/stabilizatoryi-napryajeniya-releinie>стабилизатор напряжения релейный купить</a> .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  10 Фев 2024 18:29ч.

  Старозаветниците решават всичко в съвременния свят !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Решението очевидно

  10 Фев 2024 9:26ч.

  Възстановяване на тръбните доставки от Русия. Ремонт на взривения Нордстрийм 2 . Русия има газови запаси за още поне 150 години. Синьото гориво е екологично и не замърсява атмосферата… Но за да стане това, за да се върне Европа към НОРМАЛНОСТТА , трябва да се разкарат брюкселските сатанисти . ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Фев 2024 9:44ч.

  Рокфелерите биейки се помежду си набиват канчето на Ротшийлдите! А защо се бият помежду си ? Защото Ексон Мобил е отломка от Стандарт Ойл. Все пак велика държава са реднеците.Каква воля трябва да има политическата класа за да разтури монопола на Стандарт Ойл през 1911.Най-могъщата компания за всички времена с преоценка на инфлацията... :((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Фев 2024 9:48ч.

  "трябва да се разкарат брюкселските сатанисти ." Интересно ми е, чисто академично: Брюксел ли генерира сатанисти, или сатанистите генерират Брюксел? Искам да кажа, ако тез се разкарат, след колко поколения, сатанизмът ще почне да отстъпва и възможно ли е това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да отстъпи някой

  10 Фев 2024 10:54ч.

  Друг трябва да "настъпи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Che

  10 Фев 2024 10:05ч.

  Страхотен въпрос...Разбира се, че сатанистите генерират Брюксел, ЕС е маша в техните ръце, иначе няма обяснение 500 милионна Европа да се държи така васално и колониално пред САЩ, без самочувствие и авторитет!От всичките действия на бюрократите- васали от ЕС може да се стигне до извода, че ЕС е продукт на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, че сатанистите генерират Брюксел е вярно,

  10 Фев 2024 10:41ч.

  но Брюксел от своя страна като верижна реакция също генерира сатанистчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото все още се печатат парите

  10 Фев 2024 10:57ч.

  Петродоларите, най-силното оръжие на американците. Тия дни го чух в едно интервю, не че не го знаем. ................. С тая грешка, че започнаха да използват долара не само с икономически цели, но и с политически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  10 Фев 2024 16:53ч.

  Самият колониален Брюксел също е генерирал не малко сатанистчета през столетията. Например злополучлият Балдуин Фландърски от нашата история или краля им Леополд от белгийската колониална епоха, рязал милиони крака и ръце на горките конгоанци. Общо взето, намерили са се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валери Ю.

  10 Фев 2024 11:04ч.

  Още един пример за това, че от белият дом и стопанинът му нищо не зависи. Каквото кажат чифутите, това ще е. Да не забравяме, че голяма част от държавния дълг (34 трилиона $) е в техни ръце. То е като при нас; имаш ли дълг към банките техен си, докато не се изплатиш. А САЩ никога няма да могат да се изплатят, освен ако не гръмне голяма война и отнесе всички ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  10 Фев 2024 11:42ч.

  Не можеш да подчиниш геополитиката на идеологията и да чакаш нещо различно от това да робуваме на наглосаксите. Та самите идеологии са наглосаксонско изобретение, и преди всичко в лицето на първата - консерватизмът. Самото идеологично съзнание пък е фактически протестантско съзнание. А самото протестантство на свой ред - опит не просто за ревизия, а за отмяна на духовния облик на Свещеното Писание. И само не ми казвайте, че еретизмът срещу църквата изобщо... бил тласнал западното протестантство. Западното протестантство е квазирелигиозно варварство. Именно затова варварите, с недообразоваността си, владеят Европа поне от времето на първите либерали насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сдд

  10 Фев 2024 11:53ч.

  сащ и англия трябва да бъдат унищожени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да принудят ЕС да купува газ от Левитана?!

  10 Фев 2024 12:40ч.

  В чуждата преса пише, че в момента американският енергиен гигант Шеврон добива газ от дъното на Средиземно море покрай бреговете на Израел и Газа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мълния: Слънчево затъмнение в 2017 и 2024 пресича САЩ от Тихи до Атлантически океан, двете трасетата се кръстосват в един и същи град!

  10 Фев 2024 12:45ч.

  НАСА: Обикновено минават от 400 до 1000 години, преди пълно затъмнение да се върне на същото място, каза Кели Корек от НАСА. Американският град Карбондейл, щата Илинойс (на 530 км южно от Чикаго) ще бъде за втори път център на невиждано дълго слънчево затъмнение (след 2017) при очакваното на 8 АПРИЛ 2024 г. събитие! Предишното пълно Слънчево затъмнение на 21 август 2017 пресече континенталната част на САЩ от бряг до бряг за първи път от 99 години! И сега само 7 години по-късно ще пресече САЩ за втори път от бряг до бряг, с пресечна точка един и същ град Карбондейл, образувайки буквата Х. По данни на НАСА … Трасето през 2017 г. започна от Северозапад щата Орегон на брега на Тихи океан, и излезе надолу на Югоизток в Южна Каролина на Атлантически океан. Трасето през 2024 г. започва от Югозапад брега на Тихи океан Мексико, към щата Тексас и върви нагоре на Североизток през щата Ню Йорк към Монреал и Атлантически океан. Ето карти ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sgt. Pepper

  10 Фев 2024 23:06ч.

  Що за тъпотия е написаното? Двете "трасета" се пресичат в една единствена точка. Какво означава "в един и същи град"? Може би някой си мисли, че в тази единствена пресечна точка градовете се сменят всяка година, и е голямо събитие, че през 7 години там се е оказал "един и същи град"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трасета на сянката широка 185 км, какви точки виждаш

  10 Фев 2024 23:34ч.

  Ти погледна ли картите и линковете за яснота, по-долу? А за повече подробности се обърни към НАСА как небесните тела задраскват фащ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слънчевото затъмнение в САЩ на 8 април, ще е с два пъти по-дълъг ...

  10 Фев 2024 12:48ч.

  Освен това ПИКОВИЯТ спектакъл на пълното слънчево затъмнение над Северна Америка на 8 април 2024 ще продължи до 4 минути и 28 секунди. Това е два пъти по-дълго от предишното пълно слънчево затъмнение, което затъмни небето над САЩ през 2017 г. .............. инфо от тук - https://it.dir.bg/tehnologii/pikat-na-palnoto-slanchevo-zatamnenie-nad-severna-amerika-prez-april-shte-e-izvanredno-dalag ..... Ето тук има карти илюстрации от Слънчевото затъмнение над САЩ през 2017 г. - https://nauka.offnews.bg/zemiata/danni-i-suetnia-okolo-velikoto-amerikansko-zatamnenie-video-86612.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Фев 2024 13:28ч.

  Континента(Европа) и Япония(другият прецакан) нямали нужда от още газ. С две думи-Дедо решава ква ще е диетата на Япония и Европа! С такива приятели и аятоласите изглеждат приемливи! Офтопик(дали)- Брекзит е факт. Що още в Брюксел и Страсбург английският е лингва франка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  10 Фев 2024 14:06ч.

  Нищо чудно. Ние живеем в епохата на Кали от Ведическия вселенски цикъл. Това е време на раздор и лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Танкистка песен

  10 Фев 2024 15:25ч.

  Ето каква песничка си пее екипажа на руски танк, по пътя за Брюксел... "Три рептила три веселых друга - екипаж, машине - бум,бум,бум !" . Това се отнася за трите влечуги на снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Габриел от Кайро: Меморандумът за природния газ е ключов за България

  10 Фев 2024 22:45ч.

  И от юни 2022 г. : ЕС се надява да внася най-малко 17 млрд. куб.м природен газ след тристранно споразумение с Египет и Израел. То предвижда доставка на израелски газ след втечняване в египетските инсталации "Едко" и "Дамиета", които са единствените по рода си съоръжения в Източното Средиземноморие. Египет вече има споразумения с Израел и Кипър за внос на газ, който да бъде втечняван и реекспортиран. ОБАЧЕ ще се забавят, а трябва да се бърза. От анализа "В средносрочен план и при агресивен график за разработване на находища, Източното Средиземноморие може да постигне излишък от близо 50 млрд. куб. м /годишно производство на газ до началото на 2030-те години." - Войната в Украйна може да спре още другата седмица, ако САЩ поискат, обаче ТЕ НЕ ИСКАТ да спре, страх от наличният ЕВТИН Руски природен газ!!! https://business.dir.bg/pazari/gazoviyat-potentsial-na-iztochnoto-sredizemnomorie-tvarde-golyam-za-da-bade-zabraven

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  11 Фев 2024 0:27ч.

  Така е при демокрацията.Спечели общественото мнение на своя страна и си прави каквото ти е кеф-и политика и бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  11 Фев 2024 0:38ч.

  Благодарение на Donna Spasova и нейният текст за 'транзисторите" мога да се обзаложа, това с дългата коса отляво е трнсджендър-m to f. Макар, че като отличник по биология бих гледал съотношението на вторият и четвъртият пръст на ръката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи