Великобритания движи икономиката си с парите на руски олигарси

Великобритания движи икономиката си с парите на руски олигарси

Миналата седмица британското правителство премахна руския бизнесмен Олег Тинков от черния списък на санкциите

Британското правителство е позволило на руски олигарси, които живеят на Острова, да харчат стотици хиляди паунди за частни готвачи, шофьори и икономки, докато банковите им сметки уж са замразени, разкри в. “Ню Йорк таймс”.

Според документи системата за финансови санкции на Обединеното кралство, съставена след Брекзит, е нестабилна. В някои случаи на олигарсите са били разрешени харчове от над 1 млн. паунда годишно за издръжка. В други - служителите е трябвало да прекратят наказателни разследвания и да премахнат санкции след съдебни битки.

“Ще продължим да увеличаваме натиска върху Владимир Путин и ще спрем финансирането на руската военна машина”, заяви миналата пролет тогавашната външна министърка Лиз Тръс, обявявайки новите рестрикции. Още в първите седмици след нахлуването на Русия в Украйна списъкът със санкционирани физически и юридически лица на Обединеното кралство набъбна до над 1000.

Месеци след наложените санкции обаче, се оказва, че Великобритания, без да вдига много шум, се е отнасяла гостоприемно към руските богаташи в близкия кръг на президента Путин. Много от тях притежават разточително големи имоти в центъра на Лондон.

През първата година от войната например британското правителство е осигурило на руския банков магнат Михаил Фридман лиценз, който му е дал правото да изплаща заплати на 19 членове на неговия личен персонал - шофьори, частни готвачи, домакини и майстори. Това му струвало 300 000 паунда за десет месеца. Фридман е получавал още 7000 паунда месечно, за да покрие основните нужди на семейството си.

Длъжностни лица разрешили и на бившия му бизнес партньор Пьотър Авен месечна издръжка от 60 000 паунда. По-голямата част е отишла в охранителна компания, собственост на финансиста на Авен, който пък е бил разследван за евентуалното помагане на работодателя си да избегне руските санкции, показват съдебни записи. Не е ясно какви проверки е извършило правителството, преди да одобри лицензите.

Двамата бизнесмени - Фридман и Авен, британското правителство описва като “прокремълски олигарси”, които са тясно свързани с руския президент. Това обвинение те оспорват в съда. “Ние сме политически неутрални бизнесмени”, казват по свой адрес магнатите.

Бившите бизнес партньори са сред няколкото руснаци, на които публично са им наложени санкции след началото на войната. Оказва се обаче, че това е било само театър, докато тайно те са били облекчени от самото правителство. Министерството на финансите е предоставило най-малко 82 лиценза през 2022 г. Много повече заявления са в процес на разглеждане според официални данни, достъпни за американския всекидневник.

Миналата седмица британското правителство беше принудено да премахне руския бизнесмен Олег Тинков от черния списък на санкциите. Богаташът твърди, че е включен погрешно: бил открит критик на Путин, отказал се от руското си гражданство.

Самите правоприлагащи органи признават, че понякога са разочаровани от системата за лицензиране. Смятат, че подкопава санкциите.

Източник: "24 часа"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Парите не миришат

  29 Юли 2023 20:13ч.

  Така уж бил казал император Веспасиян на своя син Тит, който се притеснил, че реномето на баща му може да пострада от наскоро въведения от него данък върху обществените тоалетни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи