Турция произвежда рекордни количества ток от въглища

Турция произвежда рекордни количества ток от въглища

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През 2023 година Турция е произвела рекордните 117,6 тераватчаса електроенергия от въглища, генерирайки рекордни количества въглероден диоксид - 118 млн. тона. По този показател страната е малко зад Германия, която е  произвела 117,9 тераватчаса от въглища и изпреварва с много Полша, която е една от най-зависимите от въглищата страни в Европа, произвела 97 тераватчаса през 2023 година, сочат данни на екологичната организация Ember.

Високата инфлация в страната принуди производителите да се откажат от скъпия газ и да се насочат към въглищата. Така Турция е напът да измести Германия като най-големия потребител на въглища в Европа през 2024 година, пише колумнистът на Ройтерс Гевин Магуайър.

И Полша, и Германия записват сериозно отстъпление от въглищата през 2023 година и се ангажираха с повече възобновяема енергия, пише още анализаторът. В същото време за втора поредна година Турция увеличава делът на въглищата при производството на електроенергия и очакванията са, че ще продължи да го прави, докато страната се бори с едно от най-високите нива на инфлацията в световен мащаб - 64,77% през 2023 година.

В опит да се справи с растящите цени централната банка направи рязък завой в политиката си и повиши основната лихва от 9% в началото на годината до 42% през втората половина на годината. В същото време турската лира беше една от зле представящите се световни валути - спрямо щатския долар стойността ѝ намаля с 30 на сто.

За производителите, които разчитат основно на вноса на скъпи енергоресурси, съчетанието между растящи лихви и слаба национална валута доведе до ограничаването на покупки на природния газ. Така производството на електроенергия от природен газ достигна най-ниското ниво от 4 години насам - 66 тераватчаса.

Източник: investor.bg

 

 

Коментари

 • България

  31 Яну 2024 18:28ч.

  Турция плаща ли Въглероден данък както България ? Изобщо така наречената Зелена сделка е такава тъпотия за сметка на хората , че няма нужда от война. Стадото само ще изчезне от простотия да плаща на разни тарикати .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  31 Яну 2024 20:23ч.

  Еколозите в България са се загрижили за въглеродния двуокис. Ако наистина ги беше грижа за природата, можеха да се хванат да изчистят реките у нас. Вички наши реки извират от нашите планини ( с изкл. на Дунав ), затова контролът е наши ръце. А атмосферата е обща за всички държави, няма защо да се репчим там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  31 Яну 2024 21:27ч.

  Ако на еколозите в България им пукаше за въглеродния двуокис, щяха да поискат пълен мораториум върху сечта у нас, и да преминат към масово залесяване и възстановяване на горите. Ама от садене на дървета не се изкарват кинти, за разлика от "садене" на соларки и перки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейците си представят тая работа като басейн със зони за пикаещи и непикаещи

  31 Яну 2024 20:28ч.

  Турците правят добре. Никой не ни е виновен, че оставихме да ни европеясат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей затова Турция ще я има, а България не!

  31 Яну 2024 23:25ч.

  Защото турците си отстояват интереса, а не лижат задници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бързай да затриваш България

  01 Фев 2024 5:43ч.

  България е била , е и ще бъде още дълго след като ви няма . За 1300 години малко нации оцеляват. Всеки народ има върхове и падове. Светът е създаден от двама човека - Адам и Ева , така че не бързайте да се радвате , че България щяла била да се затрие .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  01 Фев 2024 9:40ч.

  човекът не се радва, прогнозира. при толкова т.ъпота на един квадратен километър е чудо, че и до тук сме докретали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стресиран

  02 Фев 2024 9:30ч.

  Според нов доклад на ЦРУ при сегашното управление демографски България може да изчезне и до 2038г.. Това е шокиращо и дано да не излезе вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи