Цените на енергията от възобновяеми източници в Европа са се повишили с почти 50% за година

Цените на енергията от възобновяеми източници в Европа са се повишили с почти 50% за година

Цените на енергията от възобновяеми източници в Европа са скочили с 16% до 66,07 евро за MWh през второто тримесечие на 2022 г., според данни, публикувани от LevelTen Energy - платформата, която организира закупуването на енергия от подобни. В сравнение със същото тримесечие на миналата година те са нараснали с 47 %.

Според LevelTen Energy, цените са се повишили, тъй като търсенето значително надвишава предлагането - проблем, чието разрешаване ще отнеме месеци, ако не и години. Въпреки че комуналните услуги изграждат все повече соларни и вятърни паркове, разрешаването на регулаторните проблеми и нарастващите разходи за труд и материали може да отнеме повече време, а нарастващото търсене на устойчиви възобновяеми източници извън сегмента на корпоративните клиенти само усложнява снабдяването. Събитията в Украйна също играят роля в кризата.

Ситуацията в САЩ е много по-добра в това отношение, тъй като подобни източници струват 41,92 USD/MWh. Дори ако се вземе предвид обезценяването на еврото, цените са много по-ниски, но дори и тук те са се повишили с около 30% (на годишна база). Дори опитни експерти не се осмеляват да правят точни прогнози за това кога ще приключи кризата. Малко вероятно е доставките да се възстановят, докато не бъдат премахнати всички пречки пред масовото въвеждане на зелена енергия, а инфлацията само влошава положението.

 

В същото време LevelTen Energy подчертава, че въпреки нарастващите цени сключването на подобни договори остава много привлекателен вариант за електроснабдяване на големи съоръжения, като например центрове за данни. Според компанията те осигуряват неоспорими ползи за околната среда, тъй като стимулират създаването на нови мощности за производство на енергия от възобновяеми източници.

Най-големите купувачи на възобновяемите източници вече са технологични гиганти като Amazon, Microsoft, Google и Meta, които искат да захранват своите центрове за данни с възобновяема енергия - често това се изисква не само за маркетингови цели, но и от регулаторните и законодателните органи по места.

Коментари

 • устойчиви възобновяеми източници ? ?

  15 Юли 2022 5:04ч.

  Това е нонсенс. Точно възобновяемите източници са НЕУСТОЙЧИВИ. Те могат да допълват енергийната система, но не могат да бъдат нейна основа. Блъскането отново и отново в тази посока е кьор сокак и очевидно се прави злоумишлено. За необоснованото надуване на цените на тази енергия не е нужно да се говори и да се обосновава, че е необосновано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Собственик на ветропарк

  15 Юли 2022 5:10ч.

  Га ядах кифтетата /когато вземах държавните субсидии/ не ревах. Сега когато цените хвърчат - рева, че поддръжката ми се оскъпява ! Бензинът, дизелът, мазута, газа ... поскъпват ? Що да не поскъпне и вятърът който ми върти перките ? Така де !...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друг собственик на ветропарк

  15 Юли 2022 5:14ч.

  Моите перки пък, въобще не им трябва вятър, и пак съм на печалба ! НЕК ги захранва с промишлен ток, аз го превключвам като "произведен" от перките ток и го препродавам на НЕК като "зелен ток" ! Перпетуум мобиле ! От нищо правя нещо и си пълня джоба, глупаците дгдхт !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Собственик на соларен парк и аквапарк

  15 Юли 2022 7:22ч.

  А при мен слънцето грее и нощем, т.е. правя ток от луната! А в аквапарка като плуват въртят турбинка за правене на стотинка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи