Тъмни облаци над имотните пазари в Европа

Тъмни облаци над имотните пазари в Европа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Тъмни облаци надвисват над имотните пазари в Европа. Най-буреносни те са в Австрия, Швеция и Германия. Това показват различни анализи на сектора, разпространени от информационните агенции.

Една от най-големите компании в сектора на недвижимите имоти в Европа - австрийската "Сигна" (Signa), обяви фалит миналата седмица. Строителните дружества и фирмите, управляващи имоти в Германия, от месеци са притиснати до стената и молят властите за помощ. Дълговата криза, застигнала шведската имотна група "Ес Бе Бе" (SBB), заплашва да нанесе сериозни загуби директно на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Фалитът на "Сигна"

"Сигна" беше принудена да подаде иск до съд във Виена за защита от фалит, след като опитите да си осигури финансиране пропаднаха, предаде Ройтерс. Така австрийската компания стана най-голямата жертва досега на трупащия все повече проблеми пазар на недвижими имоти в Европа.

Контролираната от австрийския магнат Рене Бенко група е собственик на "Крайслер билдинг" в Ню Йорк, на небостъргача "Елбтауър" в Хамбург, чийто строеж наскоро беше спрян, както и други важни проекти и универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария, сред които Ка Де Ве (KDW) и "Галерия" (Galeria).

И ако фалитът на "Сигна", макар и съществен и индикативен, засяга най-вече инвеститорите в Австрия, спадът в сектора на недвижими имоти с търговско предназначение в страните от еврозоната като цяло може да се отрази пряко на ЕЦБ.

Предупреждението на ЕЦБ

Банката предупреди наскоро в доклад, че този спад може да продължи с години, а тенденцията представлява заплаха за банките и инвеститорите, които финансират проекти за търговски обекти и сделки с тях.

"Секторът на недвижимите имоти с търговско предназначение не е достатъчно голям, за да създаде системен риск за кредитните институции, но може да предизвика шокови вълни във финансовата система. Това може да засегне в по-голяма степен финансовите компании - от инвестиционните фондове до застрахователните фирми", се посочва в доклада.

Самата ЕЦБ също е пряко застрашена от загуби, тъй като експозицията ѝ към имотния сектор в Европа възлиза на около 26 милиарда евро, натрупани по време на кризисното изкупуване на облигации в рамките на дълговата криза от второто десетилетие на века.

Шведската "Ес Бе Бе" с дългове от над 9 млрд. евро

Анализ на Ройтерс показва, че ЕЦБ притежава две серии, деноминирани в евро облигации, издавани от "Ес Бе Бе". Шведската компанията натрупа дългове от над 9 милиарда евро, купувайки различни видове собственост - от социални жилища и правителствени сгради до училища и болници.

Според запознати източници, ЕЦБ има облигации на "Ес Бе Бе" на стойност от няколкостотин милиона евро, а сега те се търгуват наполовина на номиналната си стойност. Причината е, че инвеститорите се опитват да се освободят от тях поради опасения от неплатежоспособност на емитента.

А когато наскоро "Ес Бе Бе", изкупи обратно част от дълга си, чийто рейтинг в момента е "джънк" (боклук - бел. ред.), ЕЦБ беше сред продавачите. Говорител на банката отказа коментар по темата, поискан от Ройтерс, като препрати към сайта на институцията, където загубите са характеризирани като "страничен ефект".

Противоречивата политика на ЕЦБ

Политиката на ЕЦБ по отношение на имотния пазар си остава противоречива. От една страна още през 2016 г. банката предупреди, че в някои части на Европа се надува имотен балон, а в същото време продължи да изкупува облигациите на имотни компании.

"Трудно е тази политика да бъде разбрана - тя подхранва надуването на балона и същевременно поставя под риск репутацията на банката", казва бившият главен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг.

ЕЦБ притежава акции и от други имотни компании в Европа, но Швеция и Германия се оказаха най-тежко засегнати от рязкото повишаване на лихвените проценти, "пронизало" балона в сектора на недвижимите имоти, надут от близо десетилетие на почти безплатни пари.

Проблемите на "Ес Бе Бе" са известни от 2022 г., а според Даниел Грос, директор на Института за европейски политики към университета "Бокони" в Милано ЕЦБ трябва да "предприеме активно управление да риска", за да не пострада сериозно.

Ако се стигне до фалит на "Ес Бе Бе" 20-те национални банки от еврозоната ще трябва да поемат част от щетите. Швеция не е в еврозоната, но "Ес Бе Бе" емитираше облигации в съседна Финландия, която е част от валутния съюз.

Имотните компании трябва да намалят дълговете си

Управителят на Шведската централна банка Ерик Тедиен недвусмислено предупреди преди броени дни имотните компании в страната да направят необходимото, за да намалят дълговете си и да укрепят балансите си на фона на високите лихвени проценти и забавящата се икономика.

По време на конференция, организирана от "Мудис" (Moody's) и посветена на сектора на недвижимите имоти, Тедиен изтъкна, че "фирмите трябва да продават активи, да плащат дълговете си и да се снабдяват със свеж капитал", за да преструктурират балансите си.

Според агенция "Фич" (Fitch Ratings) няколко големи европейски имотни компании през следващите 12 - 18 месеца ще се изправят пред своеобразна "стена по падежите на дълговете си" (термин използван от рейтинговите агенции да очертае предстоящи падежи на по-голям брой корпорации, които са заинтересовани от неговото краткосрочно рефинансиране - бел. ред.) и може да се окажат неспособни да я преодолеят.

Една от тях е друга шведска фирма - "Хеймщаден" (Heimstaden). ЕЦБ притежава серии от осем облигации на компанията, включително и една, която сега се търгува с 40 на сто под номиналната си стойност.

През септември "Алекта" (Alecta), най-големият пенсионен фонд в Швеция и един от големи акционери в "Хеймщаден", предупреди, че компанията се нуждае от свежи пари, за да продължи да работи нормално.

ЕЦБ има сериозни притежания и на имотния пазар в Германия, като владее 39 серии облигации на "Воновиа" (Vonovia), която през последните месеци е принудена да продава имоти, за да намали дълговете си. Облигациите на компанията в момента се продават под номинал, като отстъпката на една от сериите достига 20 на сто.

Източници: БТА, mediapool.bg

 

 

Коментари

 • forsvaret

  10 Дек 2023 8:56ч.

  Дрън- дрън. Миналия месец купих 6 апартамента на зелено по 1200€ квадрата. След две години ще ги продам двойно и тройно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • купил си, купил си

  10 Дек 2023 9:24ч.

  6 рула зеленясал гъзпапир по 1200 квадрата рулото, т'ва си купил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  10 Дек 2023 9:25ч.

  Особено, ако влезем в Еврозоната. Тогава ще нажем филиите дебело. И аз взех два.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  10 Дек 2023 9:26ч.

  Намажем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те ваще филии катаден са намазани дебело

  10 Дек 2023 9:27ч.

  с кафява мас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  10 Дек 2023 9:48ч.

  Изкуфялата бабичка от отбраната купила зелена полянка. Сега ще има къде да ходи да пие студена водичка на теферич, докато милостивия Господ я прибере и спаси от мъките на богатата рентиерка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  10 Дек 2023 10:05ч.

  Няма начин финансовите пазари да са в рецепция, цените на енергопродукти и хранителни стоки да растат, да се задава лавина от безработица, но цените на имоти да растат. Всичко ще рухне до една година. Иде CBDC, но преди това масови фалити и изгаряне на спестените парици по буркани и по офшорни зони. Всичко скоро ще "вкисне"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  10 Дек 2023 10:26ч.

  Разсъждение на неграмотник, който няма и 2 лева в банка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горят си сиромасите свещите, броят на богаташите парите

  10 Дек 2023 10:17ч.

  А бе, кво стана? Да не би капитализъма да се изяжда отвътре? Или е просто преразпределение на ресурса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето ви пример за глобализация

  10 Дек 2023 13:05ч.

  Ако се стигне до фалит на "Ес Бе Бе" 20-те национални банки от еврозоната ще трябва да поемат част от щетите. Швеция не е в еврозоната, но "Ес Бе Бе" емитираше облигации в съседна Финландия, която е част от валутния съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При всяка криза капиталисто-подобните препрочитат Маркс

  10 Дек 2023 14:09ч.

  който сочи основното противоречие на капитализма: между обществения (вече глобален) характер на производството и частното присвояване на печалбата от него. Достатъчно е само да сравним колко % лица притежават грамадната част от собствеността за да стане ясно колко се е изострило това противоречие. Връзката между бедни и богати е наемен труд и стока, няма ли баланс между тях, закономерно идва поредната криза, щото всички са в едно и също (вече глобално) общество. Представителен пример е ЕС. Всяко ново и младо-зелено поколение всеки път учи на собствен гръб че Маркс е актуален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи