Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави

Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави

Автор: obektivno.bg

Датската компания „Орстед“, която е световен лидер в изграждането на офшорни вятърни паркове, няма да изплаща дивиденти на акционерите си в продължение на три години. Нарастващите разходи за зелена енергия заради енергийната криза принудиха компанията не само да се откаже от проектите си. Тя загуби милиарди долари и напуска няколко държави от ЕС, съобщи Financial Times. Компанията е 50,1% собственост на Дания.

Съветът на директорите на „Орстед“ одобри финансовия доклад за 2023 година. Според компанията нетната печалба е минус 20,2 милиарда датски крони (2,82 милиарда долара), а възвръщаемостта на вложения капитал е спаднала до минус 14%.

Компанията обяснява ситуацията с факта, че трябваше да се откаже от проекта American Ocean Wind 1. Електроенергията му, поради нарастващите разходи, се оказа твърде скъпа за американските потребители.

Сега загубите на компанията ще се усетят от акционерите. „Съветът на директорите реши да спре изплащането на дивиденти за финансовите години 2023-2025. В бъдеще се планира да се възобнови изплащането на дивиденти“, според доклада на „Орстед“.

Президентът и главен изпълнителен директор на „Орстед“, Мадс Нипър, заяви, че компанията е представила актуализиран бизнес план и планове за изграждане на вятърни паркове с капацитет от 35-38 GW до 2030 г. Това е с 30% по-малко, отколкото компанията беше планирала по-рано.

Освен това „Орстед“ напуска пазарите на Испания, Португалия и Норвегия и съкращава 800 специалисти.

Когато компанията се отказа от американските проекти през ноември, капитализацията й спадна до 25 милиарда долара, докато в пика си през 2021 г. беше около 100 милиарда долара.

Оборудването за вятърни паркове също поскъпна. В резултат на това цената на зелената електроенергия нараства бързо.

Например, американските предприятия за комунални услуги започват да се отказват от договорите с производителите на вятърна енергия. Например, „Орстед“ загуби търг за доставка на електроенергия за щата Роуд Айлънд. Според държавната компания предложението на разработчика на вятърни паркове е твърде скъпо.

 

Коментари

 • Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави

  08 Фев 2024 9:27ч.

  Няма страшно ще дойдат в тук в развиващата се бананова държава и за тридесет сребърника ще посадят вятърни мелници в Черното ни море. Брегът вече е засран от бетон, голф игрища и перки, тъй че сега е ред на морето. Гъз глава затрива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Фев 2024 11:00ч.

  Путин им спрял вятъра ......................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потомците ни след няколко поколения (ако има такива), ще четат история и ще се чудят, как може да сме били толкова вятърничави, та чак безумия като това на снимката да са били възможни за осъществяване

  08 Фев 2024 9:36ч.

  А заради цялостното безумие, извиращо от колективният Запад потомци може и да няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вятър и мъгла!

  08 Фев 2024 9:55ч.

  Ярък пример за това, че подобни фирми са измамници! Акционерите ще получат един йух. Не случайно у нас зад подобни проекти стои човек с прякора Кире Измамникот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно, като е напуснала няколко държави тази компания, какво става с тия стърчащи насред морето хуйове?

  08 Фев 2024 9:59ч.

  Така ли ще останат като паметник на човешката глупост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  08 Фев 2024 10:05ч.

  Грозна работа са тия стърчащи перки, развалят хубавата старопланинска гледка около Бузлуджа и Атово падало. Предпочитам да разрушат тия грозни пилони с перки, отколкото да ми рушат паметници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • твърде скъпа за американските потребители

  08 Фев 2024 10:08ч.

  Спокойно, за българските няма да е скъпа, срещу "скромна" комисионна от 5-6 процента нашето правителство ще отдели 1-2 милиарда евро да покриете загубите на инвеститорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  08 Фев 2024 10:46ч.

  Да дойдат на българското Черноморие! Кирчовците вече им написаха лобистки закон и осигуриха парички от ЕС. От "Орстед" се изисква само да подарят по едно чекмедженце на властимащите и са уредени доживот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  08 Фев 2024 11:36ч.

  А ние ще слагаме в морето перки!! За да врътне няколко стотин милиона някой боклук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перките

  08 Фев 2024 20:33ч.

  Се произвеждат от устойчиви полимери, естествено в Китай. За тяхното производство се потреблява огромно количество вода и толкова енергия, колкото ще произведе самия еолиен в течение на 20 години - жизнения цикъл на една перка. Следва рециклиране, което е башка като разходи... Екологията го духа, а птиците там където духат еолиените, изчезват. С всички произтичащи последици по веригата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перките

  12 Фев 2024 20:03ч.

  Американците може да са всякакви, но не са овце като европейците. Не щат да купуват скъпо, а и няма такива организми като в есссР които да дотират ненужно скъпи производства с данъците на всички. А и тия датчани не са се ориентирали правилно. Да идат в Калифорния, там богатите може и да се навият да им плащат скъпия ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи