Светослав Бенчев: При ембарго въпросът е дали ще имаме горива, а не цената

Светослав Бенчев: При ембарго въпросът е дали ще имаме горива, а не цената

Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина - две, за да направи необходимите технологични промени за работа без руски петрол. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има откъде да се снабдим с необходимото ни количество гориво. Това заяви в "Денят започва" Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Той допълни, че към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще трябва да спре работа.

"В момента рафинерията не може да работи без руски петрол. Ако сега се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени необходимите технологични промени и да премине изцяло на друг петрол, най-вероятно ще трябва рафинерията да спре за известно време. Това е нормално, случва се при всички рафинерии. Но ако рафинерията спре сега - без необходимия запас от нефтопродукти, това ще се отрази сериозно у нас. Никой от съседните пазари няма да може да запълни липсващите количества. Така че тогава няма да си говорим за цена на горивата, а за това има ли такъв продукт." - каза Бенчев.

Той призова правителството да не отстъпва от позицията България да бъде сред страните-изключения за петролното ембарго на Русия, защото в противен случай е застрашена икономиката на страната. Според Бенчев България има аргумент да изисква това, защото излазът на едно "затворено" море като Черно море не осигурява същите логистични предимства като излаза на Средиземно море.

"Имаме особеността, че нямаме излаз на Средиземно море, за разлика от държавите, които най-много настояват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от властите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планирани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и забавяне на кораб, значи затваряне на рафинерията, защото тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна независимост, трябва тръбопровод Бургас-Александруполис, за да може да се доставя нефт от Средиземно море." - изтъкна той.

За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът - с 1,5% - 2%.

 

Източници: БНТ, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • forsvaret

  09 Май 2022 9:28ч.

  Поредните лъжи и манипулации. Нашия пазар за горива е твърде малък за да зависи от НХК. След 36 г в НХК.... този да ги разправя тези измишльотини на някой друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм трол

  09 Май 2022 10:03ч.

  Най-после на Експерт да се предостави ефир. Без политически препратки анализира човекът, с данни и факти. Но нивото на властимащите ( по-скоро интересите им) е такова, че решенията им ще са англосаксонски угодни и завличащи в блатото БГ. Дано се осъзнаем какво ни се случва и да реагираме - за да не го допуснем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какво ни е гориво?! Та ние сме в "клубът на богатите", нали? Америка "шъ нъ спаси"! ...... и Урсула, и Урсула...

  09 Май 2022 10:44ч.

  Ето, вече почти станахме една "Швейцария на Балканите"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още повече експертност няма да попречи

  09 Май 2022 12:47ч.

  Има елементи на експертно говорене, но ... Други експ са казвали, че руски петрол следва да е 80 %, ама съм чувал, че не трябва да слиза под .!! 20%. Този - по средата. Не е сериозно! Преустройство очевидно е инвестиция. За пари ли става дума?! Неруският петрол е чувств по-скът и маржът ще расте! Кажете го ясно! Обяснете обектив.техн. трудности за трансп. през проливите. Турция си я знаем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Определено

  09 Май 2022 16:42ч.

  Ще намалеят катастрофите и нощните надбягвания по булевардите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи