Шест централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари

Шест централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари

Шест централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари през глобалната финансова система, за да я стабилизират. Причина за решението са фалитите на няколко американски банки. В инициативата участват банките на Англия, Япония, Канада, Швейцария, Централната Европейска банка и Федералният резерв, като целта ѝ е да гарантира ликвидността на финансовите операции, съобщава БНТ.

В общото изявление на банките се казва още, че задачата е да се облекчи натискът върху финансовите пазари и да се ограничи въздействието върху възможностите за кредитиране на домакинствата и бизнеса.

Вместо да теглят заеми от свободния пазар банките ще се обръщат директно към националните банки. Мярката ще бъде в сила поне до края на април. 

Снощи стана ясно, че най-голямата банка в Швейцария UBS придобива изпадналата в затруднение Credit Suisse. Това ще доведе до появата на по-голяма финансова институция. Дотук се стигна след като в петък стана ясно, че ликвидността на Credit Suisse спада и нестабилността на пазара показа, че е невъзможно да се възстанови необходимото доверие. 

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • А после?

  20 Март 2023 8:14ч.

  Печатницата ще работи на пълни обороти (докрая на април). А после? До следващите фалити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А после? 20 Март 2023 8:14ч.

  20 Март 2023 9:05ч.

  според различни източници, ФРС така е надул печатницата, че пушек се вдига. такова чудо не е било, откакто ФРС съществува въобще. Американците се превърнаха в истински алхимици - от въздуха правят "пари".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gogo

  20 Март 2023 19:09ч.

  Грабеж....Създаваш банкноти непокрити с нищо и така разводняваш стойността на всичко останало, при едно по бързо време, ако преди 1 час си се разбрал да вземеш 15 долара на час и с тях можеш да купиш 10 яйца, в края на работата ще можеш да купиш 6 яйца, някой ти е откраднал труда за 4 яйца. И защо трябва да го търпим това

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светослав Ю.

  22 Март 2023 11:15ч.

  Богат е този, който държи производството и има ресурси. Америка се самооголи от алчност и е обречена, но става и много опасна. В агонията си може безразсъдно да развърже някаква голяма война, та да подпали света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матей 6:19-21

  20 Март 2023 8:53ч.

  Не си събирайте съкровища на земята, където молец и ръжда ги разяждат и където крадци подкопават и крадат; а си събирайте съкровища на небето, където нито молец, нито ръжда ги разяждат и където крадци нито подкопават, нито крадат; защото, където е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудесно

  20 Март 2023 9:12ч.

  Централната европейска банка ще се налива с долари, а сега да ми обясни някой как това е добре за еврозоната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никак

  20 Март 2023 9:32ч.

  Долара девалвира с часове. Наливането на още долари в Европа е все едно да запушваме дупката в пробитата лодка с наливането на още вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой изпрати нашия златен резерв в частна банка в Англия? Да позная ли от раз?

  20 Март 2023 9:34ч.

  Спасението не е в долари, а в рубли и юани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  20 Март 2023 10:01ч.

  Що не подадете молба до Нои да ви плаща пенсиите в рубли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що не си биеш камшика

  20 Март 2023 10:05ч.

  към дневник, днес или друг седесарски козешки парцал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До др. Копейкин

  20 Март 2023 10:14ч.

  Чичо Ковпак, днес ПАК ли ще печатите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • снегурачка

  20 Март 2023 12:44ч.

  Искам, но фашагите не дават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  20 Март 2023 10:37ч.

  Целият "цивилизован" свят чрез централните си банки ще помага на САЩ да потъват по-бавно. И ФЕД ще раздава хартийки на не щатските банки, а директно на чужди централни банки! Кога в историята се е случвало подобно нещо? Могат леко да забавят края, но не и да го предотвратят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  20 Март 2023 10:58ч.

  От прочетеното правя извода че ЕЦБ не може да емитира евро,АЦБ лири,ЯЦБ йени.А защо?Има няколко хипотези.Емитирането на Е и лири или йени ще доведе до катастрофа съответните валути,кординирано налагане на $ като единствена алтернатива,кординирано предизвикване на световна инфлация и съответно обезценяване дълговете на длъжниците.Консперативните теории пак ще са прави.Преди седмица написах че не искам да агитирам за биткойна ма той порасна май с 10%.NEXO да черпят. Отърваха кожата.Че и поне още 10% ще пораснат за месец.Жив да не бях,не Путин и Си ще съборят $ а измислен члвек и измислена валута.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хората - кучета ги яли, пардон, вода ги влачи...

  20 Март 2023 11:59ч.

  Те банките им засега ги спасяват от потъване, ама това, което упорито не искат да ви съобщят от няколко дена е, че Калифорния е под вода и 11 милиона американци са заплашени от удавяне и оставане без дом, защото "невидимата ръка" (на пазара?, или партизанската на чичо Ковпак) им е разрушила няколко язовирни стени наведнъж. Сиреч, не е от много наливане откъм небето, както става днес при спасяването (от горките васали) на... банките... за хората виждаме, че медиите изобщо не ги е грижа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  20 Март 2023 14:22ч.

  Към 13ч днес паниката продължава.Азиатските пазари започнаха първи.С откриването си европейските също отбелязаха сриф на банките съпоставим с 2008г.Предполагам към 15ч ще има подръжка която ще се затвърди в САЩ по късно.И утре наново ,така до петък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи