Русия ще изплаща външния си дълг в рубли

Русия ще изплаща външния си дълг в рубли

Снимка: ТАСС

Русия ще погасява дълга си в рубли, обяви финансовото министерство, цитирано от Франс прес, след като САЩ решиха да сложат от днес край на изключението, което даваше право на Москва да плаща дълга си в долари, съобщава БТА.

Тъй като отказът за удължаване на това разрешително прави невъзможно да продължим да изплащаме външния си дълг в долари, погасяването ще става в руска валута с възможност да се конвертира впоследствие в оригиналната валута посредством Националния разплащателен депозитар, който ще изпълнява функцията на агент по плащанията, съобщи ведомството.

Националният разплащателен депозитар е централизиран руски орган, който отговаря за съхранение на финансови ценни книжа, които се обменят в страната. 

Сегашната ситуация няма нищо общо с тази от 1998 г., когато Русия не разполагаше с достатъчно средства, за да погаси дълговете си, заяви финансовият министър Антон Силуанов, цитиран в комюникето. Днес ние разполагаме с пари и имаме готовност да плащаме, добави той. Тази изкуствено създадена ситуация от вражеска страна няма да повлияе на живота на руснаците, увери министърът.

Финансовото министерство на САЩ обяви вчера, че е решило да сложи край на от полунощ вашингтонско време в сряда на изключението, даващо право на Москва да изплаща дълга си в долари, припомня АФП. Това изключение беше въведено заедно със санкциите срещу Русия, наложени като ответна мярка на войната в Украйна.

Мярката на Вашингтон влиза в сила два дни преди следващия падеж за плащане за Москва, който включва над 100 милиона долара от лихви по две задължения. 

Според в. "Уолстрийт джърнъл", който се позовава на ТАСС, руските власти вече са осъществили плащането на тези лихви.

Освен падежа на 27 май руското правителство трябва да извърши още 12 плащания до края на годината.

Руският външен дълг е, според финансовото министерство около 4,500 до 4,700 трилиона рубли (от порядъка на 78 до 81 милиарда долара по актуалния курс) или 20 на сто от общия държавен дълг.

Междувременно руската рубла падна рязко на Московската борса след известна тенденция да върви нагоре по-рано и се обменяше по курс 60 рубли за долар, предаде Ройтерс.

 

 

Коментари

 • Руснаците кефят -

  25 Май 2022 18:16ч.

  Със западните камъни по западните кратуни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Май 2022 18:39ч.

  Или западните кредитори взимат рублите или гълтат водица, като Рено Нисан... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  25 Май 2022 19:50ч.

  Това показва пълната шизофрения на Путята да се репчи на Запада с мижавите си ресурси. От 23 юни американците им спират техническата възможност изобщо да плащат, а след 1 месец автоматично изпадат във фалит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  25 Май 2022 21:06ч.

  Майничка,по човешки ти съчувствам,сирурно ти е много тежко така искрено да мразиш руснаците,и в същото време да се събуждаш и да заспиваш в махала кръстена на гадния рашист-путиноид Столипин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта на мярката

  26 Май 2022 1:04ч.

  Целта на мярката е да бъдат наказани инвеститорите, вложили пари в руски дълг. Така рискът да се влагат пари в руски дълг и в руската икономика ще скочи до небето. На Русия ще ѝ се наложи да продава много по-евтино ресурсите си и да плаща прескъпо за стоките, които внася, за да компенсира високия си инвестиционен риск. Не е много оригинално като идея, но се надявам да проработи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Русия не и трябва да внася нищо с хартишките на печатарите

  26 Май 2022 6:29ч.

  Ама ти си пиши. Не е грях да ти се щенка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Русия не и трябва да внася нищо

  26 Май 2022 8:38ч.

  така е; руснакът е с крайно ограничени потребности - достатъчно му е наличието на батюшка царь и ведро самогон дневно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи