България завежда иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро заради спрения руски газ

България завежда иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро заради спрения руски газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Булгаргаз" е предявил претенция за над 400 млн. евро към "Газпром експорт", заради това, че руското дружество спря в края на април 2022 г. доставките на природен газ за България, след като българският му партньор отказа да плаща по договора си в рубли, а не в долари, както е записано в контракта.

Това съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов пред журналисти в четвъртък.

Поисканото плащане става повече от две години след спирането на руския газ за "Булгаргаз". България и Полша бяха първите страни в ЕС, на които "Газпром" затвори кранчето след инвазията на Русия в Украйна. Така се наложи "Булгаргаз" спешно да търси други доставчици на природен газ в момент, в който цените на свободния европейски пазар бяха полудели именно заради нападението на Москва над съседната ѝ държава.

На руското дружество ще бъде даден месец срок да плати доброволно сумата, каза Малинов. Ако това не стане, ще бъде заведено арбитражно дело срещу "Газпром експорт" в Париж с всичките произтичащи от това обстоятелства като налагане на лихви за периода на евентуалното разрешаване на търговския спор.

Решението за предявяването на претенцията и нейния размер е взето след извършени финансов и правен анализ, в който се участвали и международни оценители, добави енергийният министър.

Според него месец срок за доброволно изплащане на сумата е достатъчен предвид това, че от момента на спирането на доставките е минало много време.

Подаването на газ към България бе прекратено въпреки договора между двете компании, който изтече в края на същата година.

От "Газпром" досега няма предявени искове срещу "Булгаргаз", каза изпълнителният директор на дружеството Веселин Синабов.

Още след спирането на газовите доставки тогавашният финансов министър Асен Василев обяви, че договорът с "Газпром експорт" е даден за правен анализ за възможностите за завеждането на арбитражно дело срещу руснаците. Привържениците на идеята да се открие сметка в рубли и да се възобновят доставките тогава твърдяха, че по-скоро "Газпром" ще ни осъди по клаузата "вземай или плащай". Дори депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев изчисли, че руската компания ще ни осъди за 600 млн. евро заради клаузата в договора "вземай или плащай". При нея купувачът – "Булгаргаз", е длъжен да плати договореното количество газ, независимо дали го ползва. Подобна беше мантрата и на политици от БСП и други партии.

Дори след отказа за плащане на руския газ в рубли прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия енергиен министър Александър Николов от кабинета на "Продължаваме промяната", на заместника му Данаил Николов и на ексшефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов за това, че още преди спирането на кранчето от "Газпром" не били предприели нищо да осигурят алтернативни на руските доставки. Това дело обаче спихна.

Тактиката на правителството на "Продължаваме промяната" до края на 2022 г., когато изтече договорът, бе да праща заявки към "Газпром", които обаче компанията не удовлетворяваше.

Преди близо година тогавашният служебен енергийни министър Росен Христов на свой ред обяви, че се готви арбитражен иск срещу "Газпром".

Сегашното ръководство на енергийното ведомство и на "Булгаргаз" обаче са решили първо да поканят "Газпром експорт" доброволно да плати неустойката заради неизпълнението на договора и след това да се предприемат действия по арбитражно дело.

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

 • Красимир

  16 Май 2024 14:40ч.

  Ще получим тия пари, ама друг път! Колкото ще получим и Ф-16, някога си, ама друг път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  16 Май 2024 15:40ч.

  Ееех, мъко рубладжийска. Между другото турчалята след 5 г. Молене ще ги получат през 2028 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Май 2024 17:08ч.

  Скоро ще има бяла роза на нечий офис !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  16 Май 2024 14:43ч.

  Рубладжийските патриоти, що мълчите, бе ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Копейкин 16 Май 2024 14:43ч.

  16 Май 2024 14:45ч.

  Че какво има да се каже? Виж поста по-долу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  16 Май 2024 18:10ч.

  Накрая вие ще мълчите, а всички заедно ще плащаме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кофти матрял

  16 Май 2024 18:17ч.

  Това са глупости за семпли жълтопаветници като теб. Другите помним, че Газпром никога не е искала от нас да плащаме в рубли. Само смени банковата сметка, която беше блокирана със сметка в ГазпромБанк, където пак плащахме в долари и те вътрешнобанково си ги превалутираха в рубли. Обаче някой ни заповяда да не плащаме. Плащанията по договор бяха авансово месец за месец. Който не плаща, не получава. Какво не е нормално според теб тук?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  16 Май 2024 18:52ч.

  "Какво не е нормално според теб тук?" - не какво, а кой? ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  16 Май 2024 20:05ч.

  С тия ваши ЕГН-та няма сте живи да плащате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  16 Май 2024 22:03ч.

  Помияр молокосос с претенции, си зипчо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо такова и тука

  16 Май 2024 14:44ч.

  Январь 2023 года - британский МИД: Сегодня мы прекращаем покупать российский газ, чтобы лишить Путина денег и прочее бла-бла-бла Май 2024 года - британский премьер-министр: Путин перекрыл поставки газа, что тяжело ударило по людям и поставило под угрозу нашу энергетическую безопасность!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  17 Май 2024 21:35ч.

  Сороспиите са изключително нагли лъжци! Руснаците никога не са прекратявали доставките на газ! Много добре си спомням, как Кирил Петков първоначално каза, че няма никакъв проблем да си плащаме в рубли, когато Владимир Путин издаде заповедта за плащане в рубли, защото плащането в предишната сметка беше блокирана от "партньорите" за да не може Русия да използва парите! Само, че дни след това (не помня колко) изведнъж някой (Кой ли? Познахте от Посолството му наредиха!) изведнъж смени плочата той заяви, че няма да плащаме в рубли и съответно руснаците, като не им се плаща преустановиха доставките! Изобщо тезата, че Газпром ни спрял газа е толкова нелепа, но тези идиоти я повтарят непрекъснато и се надяват някой да им се върже! Не знам, как стоят нещата с международното право, но ми се струва, че руснаците вероятно имат право щом не получават заплащане да спрат доставките! Ако някой трябва да се съди, то това са онези кретени в Брюксел, които искаха газ, но да не го плащат фактически и забраниха и на нас да си купуваме руски газ! Разбира се ние пак купуваме руски газ, но през прекупвачи, които реализират чиста печалба от въздуха! После започнаха онези истории с американските танкери, които пък нямаше къде да се разтоварят в Гърция и затова после се сключи изключително ощетяващия ни договор с Турция, защото там имаха свободни терминали за регазификация на втечнеия газ от танкерите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хем грозни, хем нахални

  16 Май 2024 14:46ч.

  сме ние, предствяни по онова време от Кирил про100тото. Руснаците бяха принудени чрез санкции да променят ПРОЦЕДУРАТА (механизма) на разплащане, и държавите които се съобразиха с новия начин на разплащане и до сега си получават колкото газ си поръчат/заплатят... Нашият "харвардски" гигант се възмути, че ... няма да контролираме курса на обмяна на валутата от BGN/ EUR в рубли! Това го вълнуваше най-вече, а не осигуряване на газ за икономиката ни! И се започнаха неговите изпълнения с фойерверки в ЕС "Щом ние, най-бедната страна в ЕС можемЕ, значи всички могат! We are in this together!" дори се пошегува много "сполучливо": "Русия е една бензиностанция с ракети, хахахахахаха!" Оригинална мисъл!!! Дори не знае кого е цитирал... А ние за пръв път осъзнахме реално интелектуалния ръст на този ... вносен "гигант". Някой трябва да изчисли всичките загуби за държавата ни от политическите фойерверки на този бездарник, и ТРЯБВА да бъде съден за прахосничество на държавни средства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джако

  16 Май 2024 14:49ч.

  Газпром направи това в името на диверсификацията, а евроамериканците пак са недоволни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  16 Май 2024 14:53ч.

  Значи, отказваме да плащаме и съдим онзи, комуто отказваме да плащаме,защото отказваме да му плащаме? От българска страна това е наглост, нахалство, безочие и диващина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колосална простотия е

  16 Май 2024 16:24ч.

  А сега, кой ни е виновен, че сме прости, ЕС или НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПравославенХристиянин

  16 Май 2024 17:21ч.

  Време е да изметем евроатлантическия боклук от България, който руши ежечасно държавата ни-ЗАВИНАГИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  16 Май 2024 14:57ч.

  Безмислен предизборен кьорфишек?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  16 Май 2024 16:46ч.

  Статията е от mediapool. Очевидно целта е да се ентусиазират нечии гласоподаватели. Не ми се вярва, енергийния министър да е толкова тъп, че да се стигне до дело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе не ти се вярва,

  16 Май 2024 17:44ч.

  ма е точно толкова. Че и малко отгоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  17 Май 2024 21:39ч.

  Енергийният министър не само, че не е тъп, ное по професия юрист и му е яснен резултата от това предизборно активно мероприятие, но е принуден от сглбкаджиите и ГЕРБ, защото иначе ще му изстине мястото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като загубим и това дело,

  16 Май 2024 15:31ч.

  ще плащаме още повече, отколкото са загубите, които понесохме с преждевременното прекратяване на договорите ни с Русия, за да 'гоним михаля' с хамер. втечнен газ и сагата с турските слотове за получаване на доставки втечнен газ в техните пристанища... Колко губим от тях, половин милион на месец? Киро Простото е най-големият късоглед глупак в нашата нова политическа история!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  16 Май 2024 15:39ч.

  Копейка, целия Запад е прост, сал вие изрожденци сте умни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се знае какво се знае

  16 Май 2024 15:57ч.

  Копейкин е прав за Запада, а за другото е рано да се преценява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трет

  16 Май 2024 15:48ч.

  До сега не вярвах,че сме толкова тъпи, но с всяко ново правителство нищата дълбаят под дъното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев едностранно спря руския газ

  16 Май 2024 15:53ч.

  Защото, според Василев, не било редно да плащаме в посочена от Гапром банка руска банка (Газпромбанк), в която плащаните от България количества газ в евро да се превръщат в рубли (по курса на Московската финансова борса). А Газпром предупреди един месец по-рано, че иска да му се плаща в неговата банка, като в противен случай ще спре доставките, защото платените на Газпром суми в банки на ЕС бяха откраднати (замразени) от банките на ЕС. Така от 01.04.2022 г. по вина на Асен Василев - финансов министър и заместник министър-председател на правителството начело с ПП_ДБ, беше спрян руския газ, доставян директно от Газпром и същият газ започна да се купува чрез посредник, и с 30% по-скъпо!!!! С това ПП-ДБ и лично Асен Василев нанесе вреда на България за стотици милиони евро!!!! Газпром предложи единствено плащането на руския газ да става в нейната банка, В ЕВРО, КОЕТО ГАЗПРОМБАНК ДА ПРЕВРЪЩА В РУБЛИ по курса за деня на Московската парична борса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поправка

  16 Май 2024 17:11ч.

  В горния коментар вместо "евро" да се чете "долари".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  16 Май 2024 15:55ч.

  Ако един продавач не може да получи използваеми пари за стоката си поради външни обстоятелства, това силно засяга договора (force majeure). Не може да се очаква един продавач да си подарява стоката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Май 2024 16:13ч.

  Сетила се Мара да се побара! Ще получиме от умряло магаре уши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  16 Май 2024 16:47ч.

  Тия идиоти нали не искаха руски газ и целта бе да се се отърват възможно най-бързо. Газпром им помогна и те сега го съдят. Колониални клоуни. 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sitbull

  16 Май 2024 18:05ч.

  Най-вероятния резултат от подобно дело ще бъде Газпром" да ни осъди по клаузата "вземай или плащай" за много повече......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  17 Май 2024 21:45ч.

  Аз съм сигурен, че точно това ще стане, защото историята с Дянков, който щеше да напляска руснаците знаете как завърши! За съжаление колониалното население на територията, която се нарича все още Бълагрия, ще бъде принудено не само сега да плаща по-скъп газ, но после ще плаща и неустойки! Тогава Про100Киро и ококорения педал ще са си били камшика от Бълагрия и ще си харчат парите на някой топъл остров!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  16 Май 2024 18:18ч.

  Ако тия дeбили се бяха спотайвали, може би щеше да ни се размине, но сега няма да имаме тоя късмет. При точно същата ситуация, Газпром осъди Финландия. То казусът е елементарен !!! 1. Руснаците не са искали от нас да плащаме буквално в рубли. Просто смениха сметката, защото тази по която плащахме, беше запорирана. Никой не може да бъде осъден заради това, първо защото има право да си получи парите по доставената стока (природен газ в случая) и второ - защото промяната на обслужваща банка и банкова сметка не е промяна на договора. Ако някой от нас иска да си промени сметката, по която си получава заплатата, просто уведомява счетоводството, а не преподписва договор с работодателя. Новата сметка бе в рубли, но можехме да плащаме в евро, долари, по курса. 2. Да, договорът е от вида "вземи или плати", тоест в нарушение сме ние, защото сме СПРЕЛИ ДА ПЛАЩАМЕ. Руснаците ни чакаха един месец преди да ни врътнат крана... но това не значи, че не дължим тия пари. Накратко - Росатом ни осъди за проваленият от бойкоборисов договор за Белене, сега ще ни осъди и Газпром, накрая ще ни осъди и Лукойл !!! И ние все ще плащаме за кефа на управляващите русофобски престъпници, вместо да им метнем конопените вратовръзки !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  16 Май 2024 19:00ч.

  "Газпром" просто ще извадят възторжените изказвания на тогавашните управляващи, които се хвалеха пред електората, че лично те са "спрели" Газпромския газ и са ни отървали от Газпромското иго и печелят делото. Могат да добавят към защитната си теза, че същите се хвалиха публично, че са заменили руския газ с "4-пъти по евтин газ", което значи, че не само България не е претърпяла имуществени вреди, но е и спечелила от спирането.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Май 2024 19:24ч.

  И това не е всичко! Ще спечелиме накрая и бонус от 400 млн евро, щото сме умни и красиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  16 Май 2024 22:02ч.

  Нещо са объркали Русия с кирЕ и кликата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  16 Май 2024 22:23ч.

  Абе в изборната кампания нещо всички я забравиха бившата УССР, че даже и Баце спомена нещо как Русия печелила(взе да намества лека полека разни части от тялото. Лошото е че руснаците много помнят) и сега ще ги съдим и ще спечелим. Няма лошо. Дано да спечелим делото, а ако не спечелим а те междувременно спечелят в бившата УССР кви ще ги дъвчем? Или тия които сега завеждат иска ще са на островите, а ние ще бичим. А Малинов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин Й. В.

  17 Май 2024 16:24ч.

  Забравяте нещо много сериозно в това начинание. От първи април Асенчо Василев спря плащането за газ, но забрави да разтрогне договора, който за голямо съжаление е още в сила. По силата на договора, доставката на газ е на принципа плащаш, а дали ще вземеш или не си е твой проблем. Т.Е. всеки месец Булгаргаз трябва да си плаща заявените по договора количества без значение дали ще си ги взима. Същия договор имаше и Финландия и отказа да плаща. Беше й заведено арбитражно дело и го загуби и си плати всичкия неполучен газ. Та сега е наш ред, ама сумите вървят къде 2,5 милиарда долара вече. Така ще ни тричат, че не ми се мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  17 Май 2024 21:54ч.

  И аз си мисля, че руснаците няма да ни простят този път! Но все пак се надявам да минем само с плащане на пари, а не с територии или със затриване на държавността ни! Към това сигурно ще се добавяят и репарации за това, че давахме на 404 оръжия и боеприпаси с които се убиваха руски войници! Той и клоуна го потвърди официално, че нашите боеприпаси са спасили в оня момент 404! А руснаците много помнят и със сигурност и това няма да ни се размине! Народа ни има една мъдрост, която са забравили нашите управляващи послушковци, която гласи: "Когато атовете се ритат, магаретата да стоят настрана, че те ще отнесат ритниците!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи