Русия е сред първите десет страни в света по икономически растеж

Русия е сред първите десет страни в света по икономически растеж

Следвайте "Гласове" в Телеграм

От началото на XXI век световната икономика претърпя значителни промени и Русия не остана встрани от тези процеси. Според анализ на РИА Новости, базиран на данни на Международния валутен фонд и Световната банка, икономиката на Русия е нараснала 7,7 пъти, като от 260 млрд. долара в края на миналия век през 2023 г. ще достигне над 2 трлн. долара. Този впечатляващ растеж позволи на Русия да заеме десето място сред най-големите световни икономики по ръст в доларово изражение.

Русия обаче не е единствената държава, която демонстрира значителен икономически успех през последните 23 години. Лидер по отношение на растежа е Етиопия, чийто БВП се е увеличил 19,4 пъти, достигайки 160 млрд. долара. Етиопия се присъедини към БРИКС, което беше важна стъпка за нейното икономическо развитие.

Втората най-бързо развиваща се икономика е Китай, чиято икономика нарасна 14,6 пъти до 17,7 трилиона долара. Китай продължава да бъде една от водещите икономики в света, като демонстрира стабилен растеж и развитие.

На трето място е Казахстан, чиято икономика е нараснала 14,2 пъти и е достигнала 261 млрд. долара, в сравнение с 18,3 млрд. долара в края на миналия век. Казахстан активно разработва ресурсите си и привлича инвестиции, което подхранва икономическия му растеж.

Четвъртата най-бързо развиваща се страна е Виетнам, чийто БВП е нараснал 13,9 пъти до 434 млрд. долара. Виетнам активно развива промишлеността и износа си, което допринася за икономическото му развитие.

Челната петица се допълва от Катар, чиято икономика е нараснала 13,2 пъти, достигайки 234 млрд. долара. Катар активно инвестира в инфраструктурата и енергийния сектор, което допринася за икономическия му растеж.

Освен това Румъния, Кения, Бангладеш и Индонезия са сред десетте най-бързо развиващи се икономики. Икономиката на Румъния нарасна 9,3 пъти и достигна 346 млрд. долара. Кения отбеляза 8,6 пъти по-голям ръст, достигайки 109 млрд. долара. Бангладеш увеличи своя БВП 8,4 пъти, достигайки 446 млрд. долара. Икономиката на Индонезия нарасна 8,3 пъти и достигна 1,4 трилиона долара.

На фона на тези впечатляващи резултати Япония се откроява като единствената страна, чийто БВП се е свил в доларово изражение от началото на века. Японската икономика се сви с 15% до 4,2 трилиона долара, в сравнение с 5 трилиона долара в края на миналия век. Това се дължи на различни фактори, включително демографски предизвикателства и застой в икономическия растеж.

Най-бавният растеж на БВП през годините е в Гърция, където той е едва 83%. Пуерто Рико (+88%) и Италия, член на Г-7, също отбелязаха ръст, по-малък от половината, с ръст от 97%.

По този начин световната икономическа карта продължава да се променя и на преден план излизат нови лидери. Важно е да следим тези промени и да се адаптираме към новите реалности, за да останем конкурентоспособни в бързо променящия се свят.

Източник: mk.ru

 

 

Коментари

 • Копейкин

  19 Май 2024 14:43ч.

  Небинарните третополови вдигнахме рязко кръвното при тази новина! Май ще трябва да вземам екстра доза хапчета за смяна на пола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  19 Май 2024 14:52ч.

  Летище Враждебна може да поеме един ИЛ или ТУ на който да натоварим еднопосочно русофилската сган към този стълб на растежа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кметеее, кмете

  19 Май 2024 14:58ч.

  В един ИЛ или ТУ можете да стигне и да се натоварите само либерастите. Така наречената русофилска сган е 80% от българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  19 Май 2024 17:19ч.

  Въх, само папардаци ли живеят в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2796

  20 Май 2024 11:53ч.

  За русофилската сган ще трябват повече самолети. Виж, русофобската можем да я натоварим лесно на един голям самолет защото не е голяма. Както в Афганистан, колаборатите висяка от колесниците на излитащите самолети, когато американите бягаха, така ще е и тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спонсор

  20 Май 2024 20:51ч.

  А ние сме от последната десятка в АФРИКА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bogomil Todorov

  20 Май 2024 21:43ч.

  Tъкмо се канех да им отговоря на евроатлантерастите, еврогейски,фашщатски гъ......ци, че един Ан 300 може да побере цялата пепейска-дебейска джендъробъркочна сган-измет заедно с фашибозука в НС и директно в океана на акулите на хиляди километри от най-близката суша...🤑🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  19 Май 2024 15:55ч.

  Хахаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде и от нас спрямо теб

  19 Май 2024 17:19ч.

  Бухахахахаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  19 Май 2024 17:32ч.

  Хиля се защото има странични ефекти от хапчетата за хормонална терапия, не е лесно да си небинарен нов кмет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  19 Май 2024 17:56ч.

  копейката и новия кмет пак не са получили опорки от Галя от посолството и си плещат едни и същи неща, че чак започват да се давят в собствената си злъч. А бе търсете д-р Гълъбова! Галя от посолството вече не ви върши работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОцелялОтСДС-Чумата

  19 Май 2024 21:25ч.

  А краварете ? Какво става в Краварника ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв икономически растеж в тоя суровинен придатък бе.

  20 Май 2024 4:44ч.

  Пропаднала държава. Сатрапия. Горнаволта с ракети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Барон Мюнхаузен

  20 Май 2024 8:49ч.

  Америка не се интересува какво се случва с Украйна, иначе нямаше да се опита да повлияе на преговорите между Москва и Киев в началото на специалната операция. Това заяви сенаторът от Охайо Джеймс Дейвид Ванс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лао Цзъ

  20 Май 2024 14:50ч.

  Русия вече е четвърта икономика,до десетина години ще е на трето място,колкото това и да не се харесва на русофобите с ментален дефицит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи