Росен Христов: Атакуват договора с "Боташ", за да покровителстват частните посредници

Росен Христов: Атакуват договора с "Боташ", за да покровителстват частните посредници

Снимка: Мария Филева, БНР

Договорът с "Боташ" е от изключително стратегическо значение за България, тъй като осигурява достъп до световните пазари на втечнен газ. Това каза пред БНР Росен Христов, служебен министър на енергетиката в правителството на Гълъб Донев. Предстои той да бъде изслушан от временната парламентарна комисия, която разглежда споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна фирма "Боташ" и влиянието му върху енергийната ни система. Преди дни тя реши да поиска от "Булгаргаз" допълнителни документи, свързани с работата на газовата ни компания. Сред документите са годишните финансови отчети за последните години и информация за сключените от "Булгаргаз" сделки на борсата. Депутатите от комисията решиха да изслушат двамата енергийни министри - бившия Росен Христов и настоящия Румен Радев, както и изпълнителните директори на "Булгаргаз" - Деница Златева и на "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов. 

Според Росен Христов клаузите в договора с "Боташ" са абсолютно стандартни, включително и неустойки, а продължителността му е съответстваща на стратегията на "Булгаргаз" за сключване на договори за доставка.

Според него около този договор се създава шум, зад който се крият икономически интереси: "Отново посредниците завладяват пазарния дял, като вкарват евтин руски газ и избутват "Булгаргаз" от пазарния му дял. "Булгаргаз" е дискриминиран, за да се облагодетелстват търговците, но този път го няма обяснението, че е криза и че има недостиг и няма откъде да доставим газ, защото договорът с "Боташ" ни дава врата към абсолютно всички световни доставчици на газ. Именно за да продължи покровителството на частните посредници, е атакуван този договор, който пречи на обяснението, че няма откъде другаде да се взема газ".

Росен Христов посочи и друга причина за "шума около договора с "Боташ" - атака по президента Румен Радев, тъй като назначеното от него служебно правителство сключи договора.

"Развява се договорът с "Боташ" и за да се прикрие провалът от това, че 9 месеца в енергетиката не се случва нищо и губим международни позиции", смята още бившият служебен министър на енергетиката. 

В предаването "Неделя 150" Росен Христов коментира и процедурата запредстоящото строителство на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй": "Липсата на конкуренция означава по-висока цена. Ако съм на мястото на "Хюндай" и знам, че съм единственият квалифициран участник, едва ли ще дам най-конкурентната цена за строителството".

Интервюто на Явор Стаматов с Росен Христов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Хюндай

  25 Фев 2024 11:34ч.

  Аз пък, ако съм на мястото на Хюндай, първо ще се обадя на СААБ да ги питам какво стана с доставката за България на едни Грипени. И след това с чиста съвест бих се притеснил, ако ми набутат по втория начин Бехтел за конкурент. И да не го набутат, пак бих се притеснявал, докато не почне първата копка, че и след нея пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  26 Фев 2024 18:20ч.

  Доста приказки от всички страни, а всичко е много лесно : дава се справка колко газ е преминала и колко е платила България до 1 март 2024 г и тогава ха бакалъм !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хюндай

  25 Фев 2024 11:36ч.

  И още нещо - ако ми набутат Бехтел за конкурент, ще знам още нещо - че колкото и ниска цена да дам, накрая пак може да ме прецакат. Затова пак няма да дам по-ниска цена, даже напротив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този не е Ицо салфетката.

  25 Фев 2024 13:50ч.

  Да не е Ицо Боташа? "Ако съм на мястото на "Хюндай" и знам, че съм единственият квалифициран участник, едва ли ще дам най-конкурентната цена за строителството"." - Е това е начина му на работа - изнудвай, когото и когато ти "падне".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  25 Фев 2024 14:05ч.

  А нещо за радиоактивното гробище в което искат да превърнат България ? Или там сме тихи, че не е удобно от американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи