Радев: България настоява за спешно регулиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна

Радев: България настоява за спешно регулиране на вноса на селскостопански продукти от Украйна

Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод зачестилите сигнали за поставени взривни устройства в училища в страната. Това са хибридни атаки без реална заплаха, заяви държавният глава. По думите му, докато не бъде установен източникът на тези заплахи, няма как да се каже с категоричност откъде идват и кой ги извършва.

Такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, добави президентът. Радев изрази надежда, че органите на реда ще вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес в неделя.

България заедно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния настояват за спешно регулиране на въпроса с вноса на селскостопански продукти от Украйна. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, по повод протеста на зърнопроизводители у нас, съобщава БТА.

Настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители, така че тя да отговаря на щетите, които те търпят, коментира Румен Радев.

Поставих много сериозно този въпрос на Съвета на Европейския съюз, поставих го пред председателя на Европейската комисия и пред председателя на Европейския съюз, допълни президентът.

Междувременно стотици зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха на протест между граничен контролно-пропускателен пункт „Кардам“ и Генерал Тошево, препречвайки движението в района на пункта. По-рано тази сутрин зърнопроизводители блокираха и движението в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе.

Радвам се да бъда сред учени, преподаватели, студенти и съмишленици с важна мисия за бъдещето на България. Бъдеще, което нека не си правим илюзии, ще продължи да бъде белязано от множество кризи, но и ще дава още по-големи възможности за пълноценна интеграция на България в общото европейско икономическо пространство. Това каза президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и на 20-ата годишнина на Националния научноизследователски център Българско водородно общество.

Като говорим за кризи, кризата с COVID-19 разкри дефицита на цели икономически отрасли в Европа. Енергийната криза оголи нашата болезнена зависимост от вноса на енергийни суровини и от липсата на капацитет за съхраняване на енергия, посочи държавният глава. "Войната на Русия срещу Украйна разкри също така и срива на глобалните доставки на ресурси, разкриха се болезнено ефектите от намаляването на базови, тежки производства и индустрии, и от намаляването на добивната и преработвателна промишленост в Европа", заяви президентът. Той подчерта обаче, че в момента в Европейския съюз има мащабни, интензивни процеси за коренно нов подход към европейската икономика и към единния пазар, основани на стратегията за устойчива конкурентоспособност, на новия европейски акт за индустрия с нулеви емисии и за новия европейски акт за критични суровини.

"В продължение на години Европа живееше с надеждата, че ще продължи да затваря своите мини и преработвателни предприятия, ще продължи да внася евтини енергийни ресурси и критични суровини отвън. Ще продължи да изнася навън своите тежки стратегически производства и металургия, и ще развива само производства с висока добавена стойност и цифровизация, от които има огромна нужда. Затова и Европа поема решителен курс към промяна за постигане на целите на стратегическата автономия, базирана на развитие на иновативна, но и всеобхватна, пълноценна икономика - от добиване на суровините, през тяхната обработка, тежката индустрия и металургията, добив и съхранение на енергия от собствени източници, цифровизация и високотехнологични производства. С гордост мога да заявя точно тук, че България ще става все по-важна, ще придобива все по-голяма роля в тези процеси, благодарение на вас и на вашия университет", каза президентът Радев. Той подчерта, че в продължение на години ХТМУ е развивал наука в тези критични области и продължава да подготвя висококвалифицирани специалисти в тях.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • мдаа

  29 Март 2023 11:52ч.

  Щом става дума за България и Румъния , в Брюксел сън няма да спят , докато не ни помогнат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  29 Март 2023 11:57ч.

  Ще имаме "пълноценна икономика - от добиване на суровините, през тяхната обработка, тежката индустрия", но също така и "европейски акт за индустрия с нулеви емисии". Някой от "управляващия елит" може ли да каже как точно ще стават и двете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  29 Март 2023 12:02ч.

  Не, не. Чуете ли Украйна, заставате мирно и толкова. Имате право само да изпълнявате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  29 Март 2023 12:09ч.

  Не регулиране! СПИРАНЕ на всякакъв внос от страна, в която се сипят бомби, уран и не знам си какво! Стига с тези украинци! Загрижете се за българския народ, за българските производители!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България

  29 Март 2023 12:22ч.

  Пълна блокада за внос на всякакви стоки от кочините украина и турция. Не се спряха всякакви "търговци" да внасят боклуци от въпросните кочини . И за какво ? Само и само да съсипят българското земеделие и животновъдство за кефа на някакви изроди. На който му харесва това да си ходи от където е изпълзял. На българите не им харесва да се внасят боклуци от украина и турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кочините украина и турция

  29 Март 2023 14:51ч.

  кочина е септичната яма, от която си изпълзял

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  29 Март 2023 12:52ч.

  Румене, СИВ отдавна го няма, всичко за което бленуваш, беше реално изградено с цената на много труд и лишения, а после с лека ръка затрито, щото си намерихме други партньори. Сега обаче е немислимо това пак да се постигне под егидата на ЕС, щото ЕС произвежда само ценности с нищонеправене и санкции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  29 Март 2023 13:02ч.

  Браво на Цар РРадев, никакво зърно от Украйна, зърнарите как ще купят новия Майбах и Порше на любовницата? Затваряне на границите и за тези евтини банани. Само български банани по 200 лв килото от моите оранжерии. Изберете българското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американската тирания днес е по-страшна от тази на Османската империя през ХVІІ век

  29 Март 2023 13:12ч.

  Няма тука склонност за регулации на вноса - США рече: ние се овътрихме с проксито си, вие плащайте масрафа ни и толкоз. Ово е демокрация и вярност към евроатлантизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • FORCES

  29 Март 2023 13:15ч.

  Това зърно от кочината украина нали е за гладните в Африка ??? Защо остава в България ??? И не е само зърно , а внасят и всякакви боклуци . Със нерегламентирания внос се унищожава българското земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост. И защо ? За кефа на някакви олигофрени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Падение, унижения без край

  29 Март 2023 13:15ч.

  Внасяме нещо от Украйна, без да имаме нужда от него и нанасяйки вреди на българските производители. И това защото ЕС-ЕС-чиновниците така са решили. НАТО и ЕС са перверзни организации!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що да Вида

  29 Март 2023 13:59ч.

  Пробема е от доста време, и протестите на фермерите.Медиите и Радев досега си затваряха очите,, добре че са изборите да чуем някоя права приказка,, поне докато минат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Внасяме нещо от Украйна, без да имаме нужда от него и нанасяйки вреди на българските производители

  29 Март 2023 14:50ч.

  като ги лишаваме от възможността да си купят новия модел "Бентли"! Позор!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, че българската европостанска система е увредена от членството ни в ЕС не означава, че трябва да подкрепяме престъпният фашистик режим в бившата УССР

  29 Март 2023 19:34ч.

  Много хора ще отговарят пред следващият Народен съд за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи