Празните офиси в САЩ доведоха до криза в германската банка Deutsche Pfandbriefbank

Празните офиси в САЩ доведоха до криза в германската банка Deutsche Pfandbriefbank

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Притесненията за пазара на бизнес имоти в САЩ се отразяват на германска банка. Активи, които преди обещаваха високи печалби, сега се превръщат в огромен проблем за Deutsche Pfandbriefbank (PBB). Средната по размер банка, която се намира близо до Мюнхен, е специализирана в заеми за бизнес имоти в Европа, но също така инвестира усилено в Америка, пише Deutsche Welle.

Свободните площи за офиси и бизнес имоти са на най-високото си ниво от години. Това отчасти е последица от Covid пандемията и новата нормалност за работа от вкъщи. В по-широк план по-затегнатото кредитиране, по-високите лихви и инфлацията правят строителството и недвижимите имоти не толкова привлекателни.

Като цяло PBB има заеми за потребители на стойност малко над 49 млрд. евро. Около 44% от финансирането ѝ за имоти е свързано с бизнес имоти в Германия. Но около 5,4 млрд. евро, или 15 на сто, са свързани с бизнес имоти в САЩ. Пазар, „на който несигурността около оценките на бизнес имотите е особено висока“, сочи неотдавнашен доклад на рейтинговата агенция S&P 500.

Още по-лошо, към септември м. г. 12,8% от заемите в САЩ бяха считани за проблемни, „огромна разлика в сравнение с експозицията към риск в Германия, оценявана на 0,3%“, коментира Владислав Кривенков от базираната в Хамбург компания nordIX, специализирана в облигации и деривати, която консултира институционални инвеститори.

Много други германски банки имат инвестиции в имоти, но тези бизнеси са като цяло по-диверсифицирани. На 14 февруари S&P понижи както дългосрочните, така и краткосрочните перспективи за PBB заради силната ѝ експозиция към бизнес имоти, включително офиси, търговски площи, логистични имоти и хотели. За рейтинговата агенция „тесният микс от бизнес линии“ на банката е това, което буди притеснение.

Реакцията на инвеститорите беше бърза и цената на акциите на банката спадна до историческо дъно. От началото на януари книжата ѝ са поевтинели с 40%.

Може би в очакване това да се случи банката публикува предварително бюлетини в опит да успокои инвеститорите за общата си финансова стабилност. Тя обяви, че въпреки положението „PBB остава рентабилна благодарение на финансовата си сила, дори в най-голямата имотна криза от началото на финансовата криза“. Тя също така заяви, че има достатъчно ликвидни средства, за да се справи със забавянето в САЩ.

Източник: investor.bg

 

 

Коментари

 • лонгър

  25 Фев 2024 9:41ч.

  Западът фалира реално, въпреки ускореното печатане и производство на виртуални активи от нищото. Законите, които сами си създаде, са неумолими спрямо него самия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи