Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно

Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно

Едностранната забрана се отнася до вноса на зърнени култури, редица зеленчуци, някои месни продукта, както и за меда.

Полша, Унгария и Словакия - три граничещи с Украйна държави от Европейския съюз - наложиха едностранно забрана на вноса на зърно от бившата съветска република, нападната от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на техни официални изявления.

Решенията бяха оповестени веднага след като Европейската комисия съобщи снощи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от бившата съветска република, чието действие изтича днес в полунощ. Броени минути след това Полша първа обяви, че ще удължи едностранно забраната за внос на украинско зърно.

Малко след това Унгария наложи едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта, включително на зърното, предаде Ройтерс, цитирайки правителствен указ.

Едностранната забрана, която влиза в сила от днес, се отнася по-конкретно за зърнените култури, редица зеленчуци, няколко месни продукта, както и за меда.

Броени минути по-късно Словакия също наложи едностранно забрана за внос на зърно от Украйна, съобщи още Ройтерс, като се позова на министъра на земеделието и развитието на селските райони Йозеф Биреш.

Земеделските производители в пет източноевропейски държави от ЕС - Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България - се оплакват, че са заплашени от фалит, тъй като евтиният украински внос подбива цените на вътрешния пазар, отбелязва агенцията.

Четири от тези страни предупредиха, че може да удължат самостоятелно ограниченията, ако те бъдат отменени на европейско равнище. България отмени забраната.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Предатели на демокрацията.

  16 Sep 2023 11:54ч.

  Съвецки подлоги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Саркаъм предполагам

  16 Sep 2023 12:21ч.

  Щото от десетки години Европа е подлога на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китаиците нарекоха

  16 Sep 2023 12:42ч.

  Фон дер лайнен ,американски пудел .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фон дер Лайен

  16 Sep 2023 12:45ч.

  плюе на китайците и сички джунгладжии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  16 Sep 2023 13:17ч.

  Те забраниха, ние не, защото сме богата страна. Ще плащаме, да помогнем на американските компании от Империята на злото САЩ! А българите, кой го интересува? Важно е нашите слуги да се отчетат пред едно посолство, това е най – важно! Пожелавам тези наши продажници Господ по бързо да ги прибере където трябва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпо парче

  16 Sep 2023 18:45ч.

  На тебе какво ти дреме за нашите зърнари.Да си карат колите за 200-300хил.лв,сакън да не им се наруши кахъра.Да фалират.Ще дойде друг на тяхно място.Лично аз ще се нагърбя с обработването със площите на някой фалирал.Но няма да ме огрее.Все реват,че ще фалират,а през 4-5 год.купуват по-някой имот по градовете/лични наблюдения върху имотното състояние на познат земеделец/.Ето така фалират от поне десетина години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа загуби играта, наречена "пазарна икономика"

  16 Sep 2023 17:06ч.

  Европейската комисия започва разследване на електромобили от Китай, които "изкривяват" европейския пазар със своята евтиния, заяви фон дер Лайен. Каква дума са измислили, "изкривяване", въпреки че от десетилетия доказват, че прословутият пазар ще се реши от само себе си и няма нужда да се намесват. Един сравнително добър китайски електромобил струва с около 60 % по-малко от най-бюджетния електромобил на Volkswagen.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  16 Sep 2023 18:47ч.

  Сега остава и Румъния да забрани украинския внос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи