"Политико": Усилието на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия е пълен провал

"Политико": Усилието на Запада да ограничи приходите от петрол на Русия е пълен провал

Автор: politico.eu

В нов доклад, с който "Политико" се запозна, се посочва, че усилията на Запада за ограничаване на приходите на Русия от петрол, след като Москва започна войната си срещу Украйна, са се провалили една година след като бяха договорени, което накара Киев да отправи нови молби към съюзниците си да предприемат по-строги действия.

Страните от Г-7 и ЕС наложиха таван от 60 долара за барел руски суров петрол през декември миналата година в опит да запазят стабилни доставките на петрол в световен мащаб, като същевременно намалят военните приходи на Кремъл. Но широко разпространеното заобикаляне на правилата, пропуските и продължаващия бизнес с горива означават, че Москва все още печели милиарди от водещия си износ, които може да използва, за да удължи войната.

Не става дума за това, че ограничението на цените не е имало ефект. През последната година схемата е струвала на Кремъл 34 млрд. евро приходи от износ, което се равнява на около два месеца от приходите през тази година, според новия анализ на мозъчния тръст Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), споделен с "Политико".

Но това е много по-малко, отколкото са се надявали тези, които са разработвали правилата; освен това въздействието се усеща най-силно през първата половина на 2023 г., след което започва да отслабва. Сега руският петрол постоянно се продава за повече от 60 долара.

"Въздействието на ценовия таван е ограничено поради неадекватния мониторинг и прилагане", казва Исаак Леви, който ръководи работата на CREA в Европа и Русия, тъй като западните държави не успяват да се справят с пропуските в санкциите. 

В доклада се посочва, че недостигът се дължи отчасти на това, че търговците просто игнорират тавана на цените, а руският петрол се продава за около 70 долара за барел. Около 48% от руските петролни товари се превозват с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и ЕС, установяват изследователите; на теория таванът на цените трябва да се прилага за тези кораби, които съставляват по-голямата част от световния флот - но на практика малко оператори са били обект на въздействие.

Една "вратичка в рафинирането" също подкопава усилията на Запада. Държави като Индия купуват евтино огромни количества руски суров петрол, преработват го и след това го продават на всеки, който го иска, без ограничения. Това означава, че европейските потребители могат несъзнателно да използват бензин, дизел и гориво за реактивни двигатели, произведени от руски суров петрол, като същевременно финансират въоръжените сили на Москва.

Данните потвърждават това подозрение. Ню Делхи увеличи вноса на руски петрол със 134% през изминалата година, което представлява почти половината от руската морска търговия със суров петрол; в същото време индийският износ на горивни продукти за ЕС рязко нарасна. Въпреки че технически не представлява нарушение на санкциите на ЕС, Украйна призова Брюксел да забрани тези продажби на трети страни.

Западните правителства са повдигнали обвинения само на няколко души за неспазване на правилата, а разследванията на предполагаеми нарушения са рядкост. В същото време Русия открито пренебрегва забраната, а тайният флот от остаряващи танкери се опитва да прикрие истинския произход на доставките си.

Промяната на правилата, за да се забранят тези практики, и гарантирането, че нарушаването на санкциите води до последствия, ще затрудни заплащането от страна на Кремъл на оръжията и заплатите на военните, които поддържат конфликта в Украйна, се посочва в доклада. "Санкциите не са намалили решимостта на Кремъл да воюва."

Внимавайте за пропуските

Украйна отдавна предупреждава за разпространението на подобно поведение. 

"Тези констатации не са изненада - таванът на цените на петрола е замислен много добре, но най-слабата част винаги е била прилагането му", заяви пред "Политико" Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

"Когато правилата бяха въведени преди една година, на руския пазар настъпи почти паника. Имаше значителен спад в приходите им. Но те се опитваха да намерят всички налични вратички и в крайна сметка ги намериха", каза той.

Устенко настоява за наказателно преследване на всеки, за когото се установи, че е замесен в заобикалянето на ограниченията за руската енергия.

Ограниченото въздействие на ограничението на цените на петрола е "разочароващо", но "не съвсем изненадващо", заяви един от дипломатите на ЕС, на когото бе предоставена анонимност, за да говори откровено. Тези резултати, продължи дипломатът, сега трябва да насърчат "по-нататъшни размисли за това какво можем да направим, за да затворим вратичките, да предотвратим заобикалянето, като същевременно имаме предвид, че това никога няма да бъде 100-процентово непробиваемо".

Според проект, видян от "Политико", страните от ЕС обсъждат нови начини за затягане на прилагането на ограничението в рамките на 12-ия кръг от санкции срещу Русия, включително нови задължения за търговците и наемателите на кораби да предоставят данни за доставките.

Но според Янис Клуге, старши сътрудник в Германския институт за международни отношения и сигурност, по-ефективен начин за гарантиране на спазването на изискванията би бил да се заплашват търговците и корабособствениците със санкции. 

"Този инструмент все още има някакъв живот и все още има известен потенциал да ограничи приходите от руски износ, но за да бъде успешен, трябва да се промени начинът на прилагането му", каза той.

Друга възможност е да се намали горната граница на цените - нещо, за което Киев отдавна призовава. Определянето на ограничението на 30 долара за барел например би намалило приходите на Русия с 49% само за последната година, смята CREA.

Скромното парично въздействие на забраната означава, че ЕС също трябва да коригира очакванията си за санкциите, каза Клуге, тъй като слабата рубла и високият износ на петрол ще поддържат достатъчно парични потоци в бюджета на Кремъл.

"При сегашните цени и дори ако Русия спечели тези 60 долара от ценовия таван ... това няма да се отрази достатъчно на приходите, за да наложи някаква промяна в стратегията или да ограничи ресурсите на Русия дотолкова, че да има значение на бойното поле", каза той.

 

Източник: "Политико"

Превод: "Гласове"

 

 

Коментари

 • Guest

  05 Дек 2023 13:29ч.

  Има ли някой да не знае, че армията на краварите използва руско гориво. Те са най-големият потребител на дизел в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  05 Дек 2023 14:11ч.

  През 2022 г. САЩ попълниха голяма част от стратегическия си резерв с руски петрол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  05 Дек 2023 14:12ч.

  За това санкциите влизаха в сила от края на май или началото на юни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През 2022 САЩ изпразниха стратегическия си резерв

  05 Дек 2023 16:27ч.

  За да могат демократите да удържат изборите. Виж, китайците наистина напълниха своя с евтин руски петрол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  05 Дек 2023 14:18ч.

  Как изобщо е възможно многогодишните стожери на пазарната икономика даже да си въобразят, че търговците ще спазват прокарани чрез грубо администриране тавани на цените и то на горивата, т.е. че политиката ще започне пряко да регулира икономиката чрез административна принуда... и едва ли не всички ще ръкопляскат на това демонстративно недалновидно плюене на уж неолибералния Запад в собствения си кладенец, в светая светих на прокламирания си идеологически храм... неадекватността на западащите елити е просто чудовищна и предизвиква само жежка погнуса заради явната демагогия и двойни стандарти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запада е във война с Матушката те бе

  05 Дек 2023 14:43ч.

  Каква пазарна икономика бълнуваш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Признаваш ли си, палячо?

  05 Дек 2023 14:54ч.

  Ако е във война с Русия, много лошо за Запада, защото губи войната по всички фронтове. И защо воювате с Русия, нарушавайки принципите си? Поне наясно ли си защо воюват срещу Русия, ще ти стигнат ли силиците да го формулираш като теза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  05 Дек 2023 14:41ч.

  Не само, че е пълен провал, ами отгоре на всичко, всички плащаме цената! Идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  05 Дек 2023 14:42ч.

  Продават в рупии мужиците и ги затварят в буркани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гале,

  05 Дек 2023 20:52ч.

  Ти ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По мои изчисления Русия е загубила най-малко 50 милиарда евро за година

  05 Дек 2023 16:22ч.

  Дори днес, година след налагане на "тавана" на цените на руския петрол (и повече от година след като Русия започна да работи върху механизми за неговото избягване), "Урал" се продава за 15-20 долара под "Брент". В началото на годината разликата стигаше до 30 долара за барел. Преди войната бяха на еднаква цена. Това прави загуби от 100-200 милиона евро на ден или общо около 50 милиарда евро на година. Щетите от загубата на газовите пазари в Европа са отделно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жълтопаветник некъпан изчислява

  05 Дек 2023 17:28ч.

  Нормалните страни избягват да търгуват горива в долари бе, тролетарий. На наглосаксите им остава една голяма словесна утеха, че уж с борсите си контролират нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  05 Дек 2023 20:56ч.

  По ваши изчисления, колко изгубихме България и нашите основни търговси партньори от неотроцкистката свинщина на дедо Байдън?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво стана с “евроатлантическите ценности” бе другаре?

  05 Дек 2023 18:30ч.

  Къде е свободният пазар? Къде е свободното движение на хора, стоки и капитали? Къде е свободната конкуренция? Къде са човешките права, равенството, братството и прочие евроатлантически заклинания? Една нищо и никаква война и всичко отиде в канализацията! И какво ще правим сега без “ценности”. Едните ЛГБТ сал останаха май?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Дек 2023 20:49ч.

  Усилията на "Запада* всъщност финансираха войната на Путин в Украйна. Дори не барна военният бюджет(а в Зоната е десетина процента от мъжкото население. При все че главна задача на Армията е да научиш нормален чов ек да преодолява вътрешният си императив "не убивай" , Путин има огромен резерв от щрафники-доказани насилници. Остава само да окомплектова "интелектуално" с военни специалисти(а един артилерист има повече "годност" от щурмовак) Друга тема е че руският петрол трябва с нещо да е заместен(въпреки зелените полюции-тон километър си иска горивото) . Не е от Северно море, не е от Иран. Не е и Персийският. Мадуро също не е намесен.нОстават Африка и САЩ. Кат гледам африканците не са цъфнали и вързали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи