Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети на България

Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети на България

Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети и икономически загуби на България. Това каза в предаването „Защо, господин министър“ на бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му, България губи по 300-400 млн. лева на година заради това, че не е в еврозоната. 

„Отказваме се от това да ни се повиши кредитният рейтинг, съответно да падне лихвата по държавния дълг, което би спестило колко плаща бюджетът за държавния дълг. Когато Хърватия влезе в еврозоната през лятото, повишиха кредитния ѝ рейтинг с една или с две стъпки. Това намали с 1% лихвите по държавния дълг и доведе до спестявания. За България това биха били спестявания, с оглед на взиманите държавни дългове, от около 200-250 милиона лева на година“, обясни Пеканов. 

Той посочи, че заради отлагането на приемането на еврото лихвите за бизнеса също не намаляват, което води до загуби от 50-60 млн. лева. 

„И още нещо много важно към нашите съграждани в чужбина. Някои от тях са част от подписката на „Възраждане“ против еврото, но те трябва да разберат, че те работят, трудят се, получават доходи в евро, магазините им, бизнесът им получава доходи в евро. Те изпращат някаква част от тях към България, които се превалутират. При всяко превалутиране на 1 евро се губи 1-2 стотинки“, добави вицепремиерът. По думите му тези загуби се равняват на 50 млн. лева. 

„Това са загуби, които ние си причиняваме сами с нежеланието и с бездействието ни по-бързо да влезем в еврозоната“, заяви Атанас Пеканов. „Презумпцията, че ние по някакъв начин не сме направили достатъчно, аз не бих я приел. Аз съм застанал с името си зад тази кауза и подкрепям влизането на България в еврозоната“, каза той. 

Според него има политически формации, които използват неверни аргументи срещу еврото, като част от предизборната си кампания. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • MM93

  20 Фев 2023 9:09ч.

  "Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети на България." - НЕ, не на България, а на група спекуланти и върхушката американски пудели ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  20 Фев 2023 9:40ч.

  Вчера случайно попаднах на връзкарчето, ами то даже се беше ядосало милото, тропкаше с краче, че някои българи правели проблеми за влизането ни в еврозоната. Колко българи са го избирали, за да има някакви претенции към нас. Точно нула българи. А това, че в България е пълно с връзкари и калинки по институциите, не означава, че трябва да се съобразяваме с тях. Не стига, че не се бутаме да работим по институциите, за да има работа за тези некадърници, ами отгоре на всичко ни поучават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  20 Фев 2023 10:04ч.

  Аз също го мернах, верно беше разгневен, дори май се беше накъдрил за случая, или така ми се стори!? А отосно еврото слушаме истинските специалисти и четем плановете за приемане от другите държави. А битиви звездата що не го попита защо Швеция, Дания, Полша, Унгария, Чехия, Румъния не влизат в Еврозоната....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеканов: Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети на България

  20 Фев 2023 10:17ч.

  Практично би било от всеки 10 броя политически и социологически апологети на ойрото в БГ един да бъде взет като заложник, по примера на американските приятели саудитите, като пръв в списъка да е Връзкарчето и година след приемането ни в еврозоната, ако има нужда заложените да бъдат предадени на народа за правосъдие или похвала, справедливо, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мсг

  20 Фев 2023 12:54ч.

  И на мен ми се стори че, фризурата му имаше "билидъфчета" . Те сороспиите са така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Фев 2023 10:33ч.

  Хайде пеканчето да обясни на всички българи, какви ще са загубите за България, а после и плюсовете... че като гледам се опитват да ни бартеросат за фабрика купена на 9 Септември!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекуващ лекар

  20 Фев 2023 11:56ч.

  ПЕКАНОВ, ПО – СЕРИОЗНИ ЩЕТИ ОТ БЕЗВРЕМИЕТО В БУЛГАРИСТАН от 1989 г. насам НЯМА И НЕ МОЖЕ И ДА ИМА !!!! Откакто станахме в една група със спекулантите от управляващите ни евроГеЙци и върхушката от американски пудели !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеканов, Лорер, Петков и Василев

  20 Фев 2023 10:46ч.

  Предателската кохорта на президента.. Сите до един-"млади професионалисти" без капчица морал..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  20 Фев 2023 11:32ч.

  Напротив, отлагането на Еврото в момента носи само ползи, предпазва ни от катастрофа и ни дава време да видим, какво всъщност ще се случи с ЕС в следствие на тази война срещу Русия. Така че, моментът за пасуване е абсолютно актуален и наложителен. Имаше навремето един италиански сериал, в който главния герой, Гардения, казваше нещо от сорта на: "Когато се наведеш и видиш между краката си не чифт топки, а два чифта... значи някой те е яхнал и е по-добре да не мърдаш, за да не стане по-зле"... Е, ние сме точно в тази ситуация и за това мъдрото решение е да изчакаме развоя на събитията. Изобщо, когато големите се бият, най-лошото е, за започнеш шумно и явно да подкрепяш единия, защото често се получава в крайна сметка, че това не е бил правилният избор… Историята многократно ни го е доказвала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  20 Фев 2023 11:36ч.

  Те (кукловодите, натискащи тоя карък на снимката) много добре знаят, че еврото им е пълен провал. Те искат друго - меракът им е бедните (и, както считат, неориентираните) да им плащат масрафа в Украйна, защото фактически с минимум двойното ни обедняване, което се очертава, ние даваме своя принос мръсната война на Запада срещу славянство и православие да продължава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  20 Фев 2023 11:41ч.

  чехи, унгарци, поляци, шведи, датчани не искат и да чуят за еврото (бившата дойчемарка) и си запазиха собствените валути. а защо ли - защото собствената валута е един от задължителните атрибути на нацията (наред със собствена територия; общ език; обща религия /идеология/)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е в еврозоната, чрез валутния борд и чрез банковата система, така че няма никакъв проблем да продължим да работим и БЕЗ ДА ЗАЛИЧАВАМЕ националната валута - БГ ЛЕВ!

  20 Фев 2023 12:44ч.

  Момчето е загубило връзка със знанието - що е то Отечество, що е то Родолюбие, що е то национална принадлежност!... За съжаление това е резултат на ЛИЧНИЯ ангажимент на повечето източно-европейчета обучавани из щатските университети, както и по програмите Фулбрайт, като при т.нар. "връзкарче". ........... Някъде из сайтовете пишеше, че сред спечелилите фирми от първия транш по Плана са такива на негови съученици и хора от приятелския му кръг. ..... Защо да заличаваме националната си валута, като от 2020 г. държавата работи перфектно в еврозоната с ЛЕВА ?! Прочее, КРАЛСТВАТА ДАНИЯ и ШВЕЦИЯ, защо НЕ СИ ЗАЛИЧАВАТ "КРАЛСКИТЕ" ВАЛУТИ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Petkova

  20 Фев 2023 13:12ч.

  От къде ги намират тези бозайници?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вариантът е един

  20 Фев 2023 15:20ч.

  Вариантите са два: 1. Момчето (независимо дали като убеден прозападен либерал или просто като един делничен и неподвластен на идеи опортюнист) вярва, че се е продал успешно, убеден е твърдо, че за него има запазено удобно място под либерлното слънце, искрено разчита на добруването на генетичната му линия (макар и да няма вид на мъж, който е мотивиран и заинтересован да предаде гените си след необезопасен секс със женско същество); 2. Момчето е един голям глупак, който си мисли, че е хитрец, за когото все още предстоят потресаващи открития за живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извод-

  20 Фев 2023 16:47ч.

  За партиите, където членува Пеканов - никакви гласове на български граждани в бъдещи избори, ако не искаме да ни излъжат като продажните Кирчо и Кокорчо! И не само в които членува, а и за които агитира! Парен каша духа! Умната, братя българи, за да не си разрушим сами държавицата, че май нататък е тръгнало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чуждестранен инвеститор - добър чичка с мангизи за крадене

  20 Фев 2023 17:06ч.

  Тъпак,само на 90 километра от София е пустош,ток от време на време, вода с уран, пътищата са леш, бедност, цигания, интернета и мобилната връзка са тука има ,тека няма,радио София се чува трудно ,за медицина и банки забравете, кино ,театър или нещо подобно , абсурд, тв слаб сигнал с цензура .Фронтови терен населен с диваци ,никому не нужен и не потребен. Ква еврозона , кве щети , това са глупотевини и тъпота. Та България е убита бе момче. Народа мре като мухи от ценности и изроди и луди . След няколко години тази територия ще бъде с население около 3\2 милиона души от тях диваци,болни и необразовани 70 /100 . Това ще е шенген с еврокритерийте и всички подобни глупости и безумия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  21 Фев 2023 7:17ч.

  Откъде ги намирате тия фамилии?Пеканов? ???А ти,печка, изпика ли си чаят от детската градина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала бала

  21 Фев 2023 10:23ч.

  Радев пак ни пробутва псевдоексперти....аман от купени мъртви души

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всеки път Румбата ни удивлява с откритията си

  21 Фев 2023 11:16ч.

  може би на президента ще му трябват още 30-40 години безметежно царуване, за да се научи да кадрува като хората. Дотогава ще има да носим на гърба си подобни недорасляци. Името ти, мама, не струва пет пари, че да го залагаш. Заложи си името на уолстрийт. А относно българите, които си умират по еврото и нето ден повече не могат да живеят без еврото - границите са отворени и сбогом. На тази хилядолетна земя тук трябва да останат само хората, които имат истинска идея за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  21 Фев 2023 12:24ч.

  Сериозни щети на България донесохо и продължавата да носят националните предатели, инсталирани във властта! Попитайте българския народ какво иска, ако ви стиска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно е ,

  22 Фев 2023 15:10ч.

  че не им стиска. Знаят отговора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плевел

  22 Фев 2023 15:09ч.

  някакъв е този младеж. От Хамерика пренесен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този е като колрадския бръмбар,

  23 Фев 2023 17:33ч.

  пренесен навремето от Америка. Имаше един виц,според който един куц американец, дошъл у нас да се запознае с производството на картофи, го пуснали да види нашите насаждения. И той се разхождал сред посевите и се подпирал на бастуна си А в бастун имало колорадски бръмбари, които той отвреме навреме :освобождавал: с едно натискане на някакво коп

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи