Овчаров: Няма как да има американска база на морето, докато рафинерията е с руски собственик

Овчаров: Няма как да има американска база на морето, докато рафинерията е с руски собственик

"Знакът, който “Лукойл” иска да даде на българската държава е, че “Лукойл” не е компания, която ще наблюдава как най-примитивни рекетьори са гаврят с нейния бизнес в България, а и на целия полуостров. "Лукойл-Нефтохим Бургас" има възможност да работи с всякакъв петрол, включително и неруски, но защо да го прави, когато българската държава е предоставила възможност да ползва руски петрол и с този петрол да реализира печалби, чрез които да плаща по-големи данъци в България, а ние, като потребители, да имаме по-ниски цени на бензиностанциите".

Това каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който беше и член на Надзорния съвет на “Лукойл”, след като вчера от “Лукойл” обявиха, че обмислят продажба на рафинерията в Бургас. Той изтъкна, че от началото на военната операция в Украйна, Русия е получила над 550 милиарда от продажба на газ и петрол, а най-големият ѝ клиент остава ЕС.

"Слушах един от тези пропагандисти на Центъра за изследване на демокрацията, който обясняваше вчера, че, видите ли, Германия е национализирала активите на “Роснефт” и на “Газпром”. Да национализира ги, но тези компании са в санкционните списъци. “Лукойл” не е в санкционния списък! Този примитивен рекет, който се осъществява по политически и по икономически причини, води до един единствен резултат - България губи за следващата година приходите си в Бюджета от данък “печалба”. Нека не забравяме, че “Лукойл” плаща 60% данък печалба".

Според Овчаров натискът е политически, защото “руската компания трябва да бъде изгонена от Бургас”:

“Очевидно идеята за изграждане на американска военна база на морето продължава да съществува, а тя няма къде да бъде изградена, освен на няколко километра от Росенец. И така няма как да се случи - да има едновременно и руски собственик, и американска база”

Бившият министър е на мнение че за бъдещето на “Лукойл” има 2 варианта и силните на деня “все още не могат да се разберат кой точно и как да се опита да купи компанията”:

"Не искам да спекулирам с имена, защото нямам конкретна информация, но като видите активността на Делян Пеевски и групата "Д2" е очевидно, че това не случайно. Политическата поръчка е очевидна и явно те са решили да съчетаят политическия резултат с икономически”.

"Вчера слушам този агитпроп по телевизията как България, чрез златната си акция, щяла да определи кой да е собственик. Ама няма такива права! Държавата, ако иска, може да национализира “Лукойл”; Държавата може да въведе така наречения “особен управител”, но собствеността си остава на “Лукойл”. Това се опитва да ни каже “Лукойл” - “Каквото щете правете, но въпроса за собствеността ще го решаваме ние, а не Делян Пеевски и не Делян Добрев”. Бил съм представител на държавата и ви казвам, че това, което си спомням, без да бъда 100% сигурен, е, че представителят на държавата има право на вето в Надзорния съвет само в 2 случая - когато закриват производства или когато се ликвидира цялото предприятие. Тук не става дума за който и да било от тези варианти”.

Овчаров припомни съдбата на “Булгартабак” и КТБ, изразявайки опасения за бъдещето на рафинерията. Дори и собствеността да бъде сменена обаче той не вижда “никаква причина, поради която рафинерията да спре да работи”:

“Това е ключовият момент - в чий ръце ще падне тази рафинерия и как този, който стане нов собственик ще процедира с нея. ”Лукойл” до края на тази година приключва преработката на руски нефт и от 1 януари, независимо от тези удари в празно пространство, които правят групата ПП-ДБ, България вече няма да получава тези приходи в бюджета си и цените на бензиностанциите ще бъдат такива, каквито ги виждате в другите големи вериги, а не на “Лукойл”. Нека не забравяме, че отново “Лукойл” плаща 60% данък и никой не пита защо компанията, която плаща 60% данък поддържа по-ниски цени на бензиностанциите си от компаниите, които плащат само 10%”.

 

Източник: БНР

Коментари

 • без име

  06 Дек 2023 8:55ч.

  виждам , че авторът много често си "заслужава" фамилията. а как е овчар на руски?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щерев

  06 Дек 2023 9:11ч.

  пастух

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безимен

  06 Дек 2023 9:14ч.

  "Който има очи да види". Ти, човече, не си между тези.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  06 Дек 2023 9:26ч.

  напиши го това на руски език...да те разбера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безимен

  06 Дек 2023 9:28ч.

  Точно си разбрал идеята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някакво седесарче тука се отваря; на руски иска

  06 Дек 2023 9:45ч.

  спокойно, ще се наслушаш и нагледаш на руски, като минат братушките отсам тихия, бял Дунав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RE : 06 Дек 2023 8:55ч.

  06 Дек 2023 10:57ч.

  Деби е Вашето име!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  06 Дек 2023 14:24ч.

  И аз виждам, че колкото си по-тъп, толкова си "по-компетентен"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Симеон

  06 Дек 2023 21:18ч.

  без име ... и без мозък , ти каква фамилия носиш мизернико ? Като две и две е ясно , че заръките на посолствотО са в действие и няма случайни неща. Краварите с проектозакон внесен в Конгреса на САЩ, обявява Черно море за зона на стратегическите им интереси. Така Шишо изпълнявайки поредната поръчка ще удари с един куршум два заека - Лукойл в колекцията му от трофеи, съдействие за построяването на американската база и дълбок поклон заради Магнитски с надеждата че с поредното предателство ще бъде изваден от там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делян Пеевски с едни лавки не можа да се оправи

  06 Дек 2023 9:34ч.

  С Булгаргаз знаем какво направи, толкова си може човека. С банката на Цветанов също. Извод, върши мръсни поръчки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  06 Дек 2023 21:28ч.

  Защо пък Доган да си няма една бензиностанция в съседство със сарая на Росенец ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДИМИТРОВ

  06 Дек 2023 9:45ч.

  Ето това е истината и такава е реалността

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клиент

  06 Дек 2023 9:51ч.

  Пациентите в България ще плащят колкото им кажат. Българите са най-богатия народ в ЕС и може да си позволи да плаща за всякакви глезотии. А ако не ни стигат парите, ще ни дадат заеми. Ние сме купувачи. Големи сме купувачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  06 Дек 2023 10:09ч.

  Не бива икономически обекти от ключово значение за националната сигурност да се оставят на своеволията на частни лица. Ако утре частникът закрие рафинерията, всички ще го отнесем заради няколко назначени от американците дебила в НС и МС. Не вярвам, че въпросните дебили са избирани демократично от живи хора - назначили са ги големите пари, т.е. мафията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като минат братушките отсам тихия, бял Дунав

  06 Дек 2023 10:24ч.

  ще ги чакаш със смъкнати потури

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как ще ги чакам, аз си знам

  06 Дек 2023 10:30ч.

  целта е га ги дочакаме заедно с теб и тебеподобните :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама разбира се бе

  06 Дек 2023 10:53ч.

  Сега ми стана ясна внезапно пламналата любов по шведски на тройката Борисов, Пеевски и Христо Иванов. Очевидно новият собственик на Лукойл ще е американска компания, каква друга да бъде ако рафинерия и военно-морска база ползват едно и също пристанище? На тройката явно е обещано и те да топнат чушката в боба, а Пипетата са в изолация и за това се дърпат още (и тях ще ги уредят, в смисъл правителството ще кара пълен мандат). Освен кюлчета и пачки, в "Чекмеджето" ще влязат и безименни "акции на приносител"), но вече го няма Алексей да направи снимките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ааа, ще уредят и ППетата

  06 Дек 2023 19:05ч.

  Асен Василев застана на страната на ГЕРБ и ДПС за "Пирогов", намекна за оставката на Хинков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  06 Дек 2023 19:10ч.

  Изглежда само "академика" е невчасник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лешоядите надушиха мършата

  06 Дек 2023 19:43ч.

  За туй е толкоз превъзбуден Пеевски, Доган е заръчал парче от тая баница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Дек 2023 10:57ч.

  Това само в БГ може да стане! Уж не можеше рафинерията да работи с друг петрол освен руски а то какво излезе? Защо да работи с друг петрол, щом може и с руски? УНИКАЛНА ДЪРЖАВА, УНИКАЛНИ "ДЪРЖАВНИЦИ", включително "приносителите" на златната държавна акция... После държавата била колонизирана... Да, но от свои е колонизирана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • -10

  08 Дек 2023 16:33ч.

  А защо трябва да работи с друг, като може с руски?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ле-ле!

  06 Дек 2023 11:36ч.

  Само за ултра-наивните и глупаците не е ясно че целта е закупване ня частна корпорация Лукойл от друг ......но с помощта на държавата и бюрокрацията. Последствията за народонаселението тука ще са тежки и ще рефлектират в почти всеки аспек на съществуването им. Просто е като войната срещу мълчаливото и бедно, но пасивно мнозинство населяващо страната България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  06 Дек 2023 12:25ч.

  Залагам на това: "Лукойл-Нефтохим" ще се казва "Сокар-Нефтохим" https://www.segabg.com/hot/category-economy/delyan-dobrev-znael-che-sokar-iska-da-kupi-lukoyl-neftohim

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Дек 2023 14:32ч.

  Залагам на европейска компания. Оперираща, може би, в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  06 Дек 2023 13:26ч.

  Думите на Овчаров може да се тълкуват и така - не може да воюваш с дадена държава или да се готвиш да воюваш ( в буквалния смисъл) и да поддържаш търговски взаимоотношения с тази държава. Още повече, когато става въпрос за енергоносители!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  06 Дек 2023 13:34ч.

  Той го каза съвсем конкретно - американците ще строят военна база близо да Росенец и не искат руско присъствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  06 Дек 2023 14:13ч.

  А колко още по-конкретно да ви каже, че след Украйна сащисаните подготвят България за следващото жертвено агне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Дек 2023 14:34ч.

  Можеше и това да стане. Ако България беше неутрална държава. Историята показва, че РФ начева войни само срещу независими държави. Което намали с огромна скорост наличните й независими съседи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  06 Дек 2023 14:40ч.

  За ТОВА ли е целият цирк с Лукойл? Заради някаква си тъпа база на морето ни!? Ти да видиш! То не бяха неплатени данъци, данъчни складове, не знам какви нарушения. А то какво!? Приказки под шипковия храст. Пак за едни "наши хора" ставало дума. Предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уинстън Смит - преводач

  06 Дек 2023 14:44ч.

  Речник Дерогация - спиране на руски нефт. Дезиверфикация - спиране на руски газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвсякъде изкача този досаден Христо Стоичков! Писна ми!

  06 Дек 2023 15:29ч.

  Няма как да има, няма как да няма - сдухан новоговор на келешите! Изплуваха СНИМКИ от юношеството на ... https://www.burgasinfo.com/uploads/post/58b8e5ada6916c4d43e5203aef37eb64.jpg Кво пречи, нищо не пречи, Че да .......Благодарим на Умника......????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "без име 06 Дек 2023 8:55ч. виждам , че авторът много често си "заслужава" фамилията. а как е овчар на руски?"

  06 Дек 2023 15:42ч.

  Много първосигнално, типично жълтопаветно, патологично русофобско, с хоризонт - и комплекс - на родата от село. Толкоз ви е хоризонтът. Както са ти написали, овчар на руски е пастух и е в пряка връзка с пастир. А пастир от библейски времена е водач - води народа, както овчарят стадото. Но вий, жълтопаветниците, понеже си избирате за "водачи" кир-кори, мравояди и сапунджита, няма как да вникнете в метафоричното значение ни на овчар, ни на пастух, ни на пастир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който беше и член на Надзорния съвет на “Лукойл”,= ...

  06 Дек 2023 19:10ч.

  Дългият висок инкасатор Р.Овч. отърва пандиза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Дек 2023 20:04ч.

  Беше и Р. Овч. И това не трябва да се забравя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пагане

  06 Дек 2023 22:05ч.

  Правителството пада, Лукойл оцелява. Черно море остава руска зона. Казах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И братушките минават отсам Дунава.

  06 Дек 2023 22:12ч.

  Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • беленско прасенце

  06 Дек 2023 22:14ч.

  айде, че съм гладно :(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи