Новините за тежко авариралата ПАВЕЦ "Чаира" са лоши

Новините за тежко авариралата ПАВЕЦ "Чаира" са лоши

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Една от ключовите енергийни мощности на България - ПАВЕЦ "Чаира", още дълго ще остане извън строя. Помпено-акумулиращата централа край село Сестримо - най-голямата от този вид в цяла Югоизточна Европа, беше голям производител на ток и може да е безценен балансьор на националната електроенергийна система. Но през пролетта на 2022 г. претърпя тежка авария и оттогава е затворена. И до днес е загадка какво точно се е случило, като се заговори дори за саботаж. Повредите очевидно са много тежки и трудно отстраними, като служебният енергиен министър Росен Христов обясняваше, че може да са необходими 2 млрд. лева.

Анализи и разследвания за причините за аварията и щетите от нея започнаха още след фаталния инцидент, когато при пробното пускане след планов ремонт централата внезапно се разтресе с тътен и веднага бе спряна.

Сега става ясно, че един от четирите хидроагрегата е неспасяем. 

"В средата на месеца се очаква окончателният доклад от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която разследва причината за аварията", съобщи Economic.bg. Пред изданието изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев е обяснил, че авариралият по време на изпитанията през 2022 г. четвърти хидроагрегат няма как да бъде възстановен и ще се наложи подмяната на турбинната му част. За целта до края на година ще бъде обявена тръжна процедура. Ремонтите и монтажните работи на новите компоненти обаче ще отнемат доста време и според шефа на НЕК четвърти агрегат ще заработи "след 2025 г."

Другите  агрегати, за които необходимите ремонти са с по-малък обхват, ще бъдат възстановени от Toshiba - производителя на оборудването, и консорциума ABB-Voith (на който през 2019 г. бе възложено да рехабилитира цялата централа, а вместо това се стигна до аварийна ситуация при пробите и принудително спиране през март 2022 г.)

Оказва се, че тежкият инцидент в "Чаира" е причинил поражения без прецедент. "Казусът е сложен, не е част от стандартните услуги, няма готово решение и опит. В момента НЕК води преговорите с компаниите за възстановяването на централата и за избора на технически решения", е обяснил Мартин Георгиев пред Economic.bg.

Според него има надежда ремонтите на два от агрегатите да приключат в рамките на следващата година, а за третия агрегат "пуск" бил възможен през 2025 г. 

Защо е толкова важна?

Информация, публикувана на сайта на НЕК, отговаря на този въпрос:

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила планина, под язовир "Белмекен".

Тя е вторият етап от изграждането на хидрокомплекса "Каскада "Белмекен-Сестримо" и ПАВЕЦ "Чаира". В централата са монтирани 4 обратими агрегата "Тошиба" с номинални мощности от 216 MW - в турбинен режим и 186,2 MW - в помпен режим. От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г. и другите два. 

ПАВЕЦ "Чаира" дава допълнителна възможност за оптимизиране на режима на работа на базовите производствени мощности в АЕЦ и ТЕЦ и подобрява важни технически качества на електроенергийната система:

гъвкавост при управление на нормални режими в денонощен и седмичен разрез;
маневреност при заместване на аварийно отпаднали големи генериращи мощности.

Планове 

За повишаване на енергийната ефективност на комплекса е предвидено да се изгради хидровъзел "Яденица", състоящ се от язовир "Яденица" и реверсивен напорен тунел с дължина 6,73 км, свързващ язовир "Яденица" с долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира". Това ще даде възможност за увеличаване времето на непрекъсната работа на ПАВЕЦ "Чаира" в генераторен режим на пълна мощност от 8,5 на 22 часа.

Как работи 

При обикновените ВЕЦ водата преминава през турбината за производство на електроенергия и продължава пътя си. При ПАВЕЦ има два водоема с разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електроенергия, но не изтича като при вецовете, а се събира в по-ниския водоем. В часовете, когато енергийната система не е натоварена и токът е евтин (например нощем или в други часове със слаба консумация), специални помпи връщат водата обратно в горния язовир. Това дава възможност същата вода да бъде използвана отново, когато търсенето е голямо.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • БПФ

  13 Ное 2023 15:08ч.

  Тоест даваме възможност на тия, които съсипаха ПАВЕЦ да я довършат, вместо да ги изгоним и да ги попилеем от съдебни дела? Що за безгръбначни мишки ни управляват държавата ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 13 Ное 2023 15:08ч. Тоест даваме възможност на тия, които съсипаха ПАВЕЦ да я довършат, вместо да ги изгоним и да ги попилеем от съдебни дела?

  14 Ное 2023 7:23ч.

  Да, така изглежда. Ще плащаме допълнително за ремонта на турбините на фирмите, които са ги ремонтирали, тъй че те да са счупени след него ли?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванчо Йотата

  13 Ное 2023 15:37ч.

  Няколко бележки, защото тази централа е едно последните творения на народната ни република. Късните дати на пускане в експлоатация не бива да ви заблуждават. Централата е български проект (ръководители: инж. Георги Куков и инж. Любен Красини) и българско изпълнение. Относно помпено-турбинните агрегати - първите 2 са осигурени от Тошиба, другите 2 са произведени в Завод "Вапцаров" - Плевен и Завод "Елпром" - София по чертежи и лиценз на Тошиба. Сделката на някогашната ни народна република с машиностроителния гигант Тошиба (сключени са междудържавни спогодби между НРБ и Япония и търговски договори между Тошиба и съответните стопански обединения) е невероятен успех в две направления: пробив на COCOM (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls, чиято цел е ограничаване достъпа на социалистическите страни до стратегически технологии, формално за военни цели, но вътре влиза напрактика всичко, зад COCOM стои стратегията за "контролирано технологично забавяне" с цел постигането на "стратегическо изоставане" на социалистическите страни - както виждате, нищо ново под слънцето) и осигуряване на технологична документация и лицензи с цел усвояване на производството в България от български заводи. Последното е пример за умна девелопменталистка политика (политика на догонващо стопанско развитие), от която и днес имаме отчайваща нужда - купуваш не само стоката, но и технологията за нея, осигуряваш еднократен изгоден договор на голямата компания, за да получиш технологията, да я усвоиш и да я внедриш в собственото си производство. Затова, когато правим големи поръчки, било на оръжие, било на медицинска апаратура, било на локомотиви и подвижен състав за БДЖ или каквото и да е друго, основната ни задача трябва да бъде придобиването на технологията и нейното внедряване изцяло или поне частично в българско производство. Но къде са онези стопански дейци, които знаеха, какво означава "стратегическо планиране" и какво се крие зад словосъчетанието "инвестиционно проектиране"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  13 Ное 2023 16:02ч.

  Благодарим на Иванчо Йотата за коментара!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  13 Ное 2023 15:56ч.

  С други думи нямаме нужда от АЕЦ Белене

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100 % !

  13 Ное 2023 16:31ч.

  ПАВЕЦ “Чаира” я повредиха умишлено ! Саботаж ! Боклуците зелени фашисти са способни на всичко. Още щом докопаха Властта бастисах централата , после и “Марици”- те , и АЕЦ-а ! Да не си мислите че трите последователности са случайни ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • климент

  13 Ное 2023 17:13ч.

  Кагато Павец не е от Правец, когато РБ не от НРБ, неминуемо се случва катаклизъм. Катъклизъм, който се оправя само с клизъм! А клизъм на плъховете, които са изгризали де що има останал читав кабел ще има, колкото и да се престуват плъховете на умрели чироси. Първо обачеq ще бъдат посочени с пръст. С Божия пръст. После следва оцъклянето. Някой вече са се оцъклили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще стоим БЕЗ ток, но не ни трябва нищо от прогнилият соц!

  13 Ное 2023 17:45ч.

  Само чакам да задуха вятъра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  13 Ное 2023 18:39ч.

  Яко...сега зелените отварят шампанско...Няма ПАВЕЦ, няма яз. ЯДЕНИЦА...зелените изроди трябва да бъдат преследвани и да им се търси отговорност...съвсем отделен въпрос е защо реманта не е възложен на ТОШИБА целево....пак едни далавери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И до днес е загадка какво точно се е случило

  13 Ное 2023 18:52ч.

  през пролетта на 2022 г., когато ПАВЕЦ "Чаира" претърпя тежка авария. Нима?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чернобил, Саяно -Шушинск, Северен Поток, Нова Каховка

  13 Ное 2023 19:09ч.

  разрушителните сили на юдаизирания запад срещу славянството, християнството и човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  13 Ное 2023 19:53ч.

  Колко струва ремонта? Колкото една поръчка за "Страйкъри" или ЕФ-16. Но тук има една особеност. Парите давани за гореспоменатите не генерират ефективност, а само разходи. Докато парите за ПАВЕЦ-а ще се върнат стократно! Така че е въпрос на воля от страна на т.нар. ни политици. Ама при ПАВЕЦ-а не играят лобистки закони! Пълна отврат и безотговорност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  13 Ное 2023 21:32ч.

  Говореше се по "жълтите медии" /според статуквото/, че тази прекрасна инженерна работа / "ремонта" / е свършена със стила и умението, на обръчите на консултант хидроинженера?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ////

  14 Ное 2023 10:48ч.

  Хидроинженерът сега се завръща с пълна сила, не само политически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  14 Ное 2023 15:27ч.

  А бе, в договора няма ли клауза за причинена вреда от страна на ремонтаджията ?!? Какви са тия договори, в които, виновникът за аварият не носи никаква отговорност ?!? Пак ли тиквеникът е вземал рушвети?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ли

  14 Ное 2023 15:39ч.

  не разсипаха новите ни управници след промените?? Да започнем от ликвидирането на т.н. ТКЗСта и "необходимото" след това ликвидиране и даване за скраб на цялата водоснабддителна система за напояване - та нима не можеше да се използва и после от следващите обработващи земята тези създадени удобства?? Можеше, но някой трябваше да си присвои парите от скрапа??.И господинът, измислил това нововъведение стана голям шеф в Герб. И т.н. другия път...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господинът

  14 Ное 2023 15:41ч.

  Не се ли казваше Харизанов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи