Нова евросхема за по-скъпа енергия и деиндустриализация

Нова евросхема за по-скъпа енергия и деиндустриализация

Автор: Кузман Илиев, Фейсбук

Малкият и средният бизнес у нас е буквално ще е премазан и ще се свие в следващите години с десетки проценти като дял от пазара.

Стига ей, еврократи! Стига ей, лудаци!

Вече е опасно. Хем във война с целия Изток, откъдето идва огромната част от енергията за европейската икономика, хем всеки ден „ново 20“ като пречки пред енергетика и индустрия! 

Сега: нова „схема“ за доубиване на въглища, газ и нефт им роди главата - ще наказват и емисиите на метана! Квотни цели имат хората и надграждат СССР, когото ужким днес презират...

Преди 15-ина години ЕК създаде схема за търговия с въглеродни емисии, за да убият въглищните централи, наричайки икономическото варварство „устойчиво ценобразуване“. Днес берем плодовете на този де факто „данък“ - до 2 години заради цената на тези квоти въглищните ни централи ще са тотално нерентабилни. Обаче! Вижте графиката през зимата.

Буквално повече половината от ел. енергията, която ползваме през зимния сезон идва именно от въглища...

Това вече засяга пряко енергийната безопасност на страната ни - горд член на ЕС! А за региона да не говорим. Мотането при изграждане на нови ядрени мощности и диктатът на зелените в Австрия и Германия, които най-вероятно ще ни бламират и в Евратом - допълнително натягат пружината.

Безумни идеи - всеки ден. Първо, единственият шанс да заменим реалистично 50 на сто от електроенергийния ни баланс - въглищата, - без да фалираме икономика и бит, е газът. В САЩ той е 5 пъти по-евтин от в Европа - затова гигантите от химическата промишленост в Германия избягаха зад Океана. А немския двигател на Европа буквално захърка. Европо, блуднице, превърна се в придатък - при това беден! Деиндустриализирана, енергийно бедна и етнически и културно пробита като швейцарско сирене. Нещо повече: дори готова да намалява и земеделски площи с 10 на сто, продукцията дори с повече (как защо - устойчиво земеделие!): после защо е тази грамадна инфлация именно при храните. Но виновен си е гостоприемникът, не паразитът...

Второ, заради идеология и скандални антибизнес „еко-ESG критерии“ малкият и средният бизнес у нас е буквално ще е премазан и ще се свие в следващите години с десетки проценти като дял от пазара. Обречен на фалит.

Парадоксално, но послушни агенти на това престъпление са и иначе много „бизнес“ настроените търговски вериги (на думи пробизнес, но само когато им отърва!), които чинно натискат по веригата всичкото производител да спазва нереално скъпи и кретенски от икономическа гледна точка изисквания. Истински „пазители на портата“ и статуквото - да не вземе да се появи нещо ново и предприемчиво на терена. А и цените да са идея по-нормални за „многочисленото“ население, което боде очите на арогантните псевдоелити. После нямало конкуренция - няма и да има...

Маските за крави, емитиращи метан, обаче са налице!

 

Коментари

 • СМЕХХХ

  29 Ное 2023 9:15ч.

  Алооу, шебек, СССР и ЕС са две противоположности! Забий си го в кухата либерална тиква, нищо че се правиш на консерватор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  29 Ное 2023 9:21ч.

  На СМЕХХХ, смях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР и ЕС са две противоположности

  29 Ное 2023 9:49ч.

  СМЕХХХ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се, че нямат нищо общо...

  29 Ное 2023 10:07ч.

  единият съюз целеше развитие на държавите, а другият източване на държавите членки, както го и постигнаха... няма и блед спомен от онези западни държави, на които се възхищавахме и мечтаехме! И наистина е либерал под прикритие другаря Кузман, личи му отвсякъде, но се цели в правилното място, докато захапе кокала, после доволно ще се таксува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС е новото СССР

  29 Ное 2023 10:51ч.

  Преродени комунисти, троцкисти и марксисти превърнаха ЕС в СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ЕС е новото СССР"

  29 Ное 2023 12:40ч.

  ЕС е приемник само на лошото в СССР и го доразвива до безумна перверзия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС е по-лошо от СССР

  29 Ное 2023 13:02ч.

  И това вече се разбра от много хора. И правилно е отбелязано по-горе, че ЕС по същество е анти-СССР. В СССР богатата сърцевина РСФСР се раздаваше на по-бедните републики, за да имат всички заедно енакъв стандарт на живот. От друга страна, целият СССР се раздаваше на държавите от Източна Европа и на другите от СИВ - Виетнам и Куба - като израз на пролетарския интернационализъм (макар че пролетариите - наемните голтаци - вече не същетсвуваха). Нищо подобно няма в ЕС, където сърцевината - Франция, Белгия, Нидерландия, Люксенбург и Германия - въртят политиката на ЕС така, че да правят от периферните държави, като България, икономически джуджета, напълно зависими икономически и политически от тях. Центърът на ЕС изстисква периферията така, както се изстисква лимон за екологично чиста лимонада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  30 Ное 2023 9:12ч.

  Към всички ретранслатори - мислете с тиквите си, а не кой какво е казал и то защото често го дават по медиите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  29 Ное 2023 9:37ч.

  Коментар, адресиран към фризьорки и бакшиши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SEWrex

  29 Ное 2023 11:58ч.

  И цялата химическа промишленост, глупако!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хората също пръцкат и така затоплят планетата все повече. Защо само кравите?

  29 Ное 2023 9:55ч.

  Трябва всеки човек да се обложи с данък пръцкане и даже този данък да се взима авансово! Който няма пари - по 100 тояги по пръцкалото. Ето това разбирам аз "зелена демокрация" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехе

  29 Ное 2023 13:37ч.

  На добитъка данък ли налагат? Просто ги колят. Защо на пръцкащите човекоподобни трябва да им се размине? Та те съсипват климата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  29 Ное 2023 10:55ч.

  Коментарите дотук са направо отчайващи! Текстът е абсолютно точен и тревожен . Мислите си, че няма да засегне вашата къщичка. Ще хапвате и пийвате на топличко и чистичко. Абсолютно ВСИЧКИ ще страдаме. Реакцията ни трябва да е НЕЗАБАВНА. Какъв СССР, какви "пет лева" ви дразнят. Не си отклонявайте вниманието - убиват ни, бързо!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  29 Ное 2023 19:41ч.

  Съгласна съм с Вас. Авторът основателно бие тревогата. Аз не виждам нищо 'либерално' в позицията му, напротив, това е консервативен прочит на ситуацията и кризисната переспектива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  29 Ное 2023 21:08ч.

  Все още Навреме бие камбаната от все още наличната ни камбанария. Но много "ерудит зад паничката на хранилката" на жълтопаветната "Хаджипенчовичи" гмеж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ревем за напускане на тоя

  29 Ное 2023 11:11ч.

  изрод ЕС преоринтиране на Изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руши Бунак

  29 Ное 2023 11:13ч.

  Никой да не е посмял да бутне кравите защото от всички нас циганите ще получи едно огромно "Хасмукар" !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно. Европедерастията няма да съществува достатъчно дълго, за да реализират всички глупости, дето им се искат.

  29 Ное 2023 12:07ч.

  Да си спомним народната мъдрост: "Всяко чудо за три дни". 😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Мършаймър

  29 Ное 2023 13:21ч.

  Кузман узрява по малко и върви в правилната посока, но нещо все не може да определи главния виновник за случващото се. Кузмане, евробюрократите са назначени от световната мафия която си има държава наречена САЩ. Като си тръгнал да казваш А, кажи и Б, но все не ти отърва. Когато нямаш ясна цел, не стигаш там за където си тръгнал. Това исках да кажа, кратко, точно и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  29 Ное 2023 13:52ч.

  Ами не е и така Мършаймър! Нямат си държава, нито са само от един етнос тези "приятели". А че Кузмата чеше повърхността... то е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-ра

  29 Ное 2023 16:07ч.

  А кой е казал , че мафията има етнос, вече не сме в началото на 20 век, за да бъде мафията италиянска или някаква друга. Сега мафията е най вече глобалистична. И да какво им пречи да си имат държава - жандарм, която купува местните елити по света или просто ги назначава. Това е истината и който не я приема , значи има да зрее още. Кузман не е зелен, но е либертарианец , което не е лошо, но просто не смее да каже истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шалом

  29 Ное 2023 14:58ч.

  Е сега си представете това в България. Аз не мога. Кръв повръша пари не връща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ние решаваме сами

  29 Ное 2023 19:20ч.

  България е независима държава. Правим допитване по орбански и решаваме - екология или енергетика. Ако одобрим енергетика, отменяме едностранно всички екологични ограничения за нашата територия, съответно забрана и репресии за нпо и екологични лобисти. Ако изберем екология, отиваме в мезозоя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо авторът ?

  29 Ное 2023 20:13ч.

  На този текст - с патос и енергия разнася евро-чиновниците, нарича ги кретени, идиоти, безумци... едва ли не иска да ни каже че те НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ ? Защо си мисли че всичко това случващо се е една безпланова катастрофа, дължаща се на управляващи глупаци ? Защо уважаемият Кузман не вземе да се замисли, че целият този процес всъщност е един строго задействан ПЛАН ? И изпълняващите го бюрократи просто изпълняват ПЛАНА. И Планът си има точно определени цели, методи как да се достигнат, страни които да се ударят по един начин, други по друг начин ? Едни страни да се спраскат индустриално, на други да се удари аграрния сектор, на трети да се унищожи демографията ? Кузмане , приятел , Светът е твърде важно нещо за да бъде оставен от ОНИЯ да се развива на самотек, и да зависи от някакви евробюрократи или недай боже - избрани политици. ОНИЯ с плана имат една голяма ЗАДАЧА , планът води към нея. Тя се нарича Д Е П О П У Л А Ц И Я !!! За нейното осъществяване - деиндустриализацията и съсипването на агросектора в Европа са два от основните механизма. Така че всичко е по план, всичко е нормално. Няма нужда да се палиш, няма нужда от такава патетика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи