Николай Василев: Финансовата политика на Асен Василев бе безотговорна, той е луд с картечница

Николай Василев: Финансовата политика на Асен Василев бе безотговорна, той е луд с картечница

Фискалният резерв на България спада драстично при управлението на правителството на Кирил Петков (13 декември 2021 – 2 август 2022 г.), в което за финансовата политика отговаряше вицепремиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Към 31 януари 2022 г., т.е. малко повече от месец, през който на власт е четворната коалиция, в която финансите се доминират от представителите на ПП, размерът на фискалния резерв е малко на 11 млрд. лв. Това е най-високата му стойност за всичките месеци, през които Петков е на власт.

През следващите шест месеца фискалният резерв спада, като най-ниската му стойност е на 31 март, когато възлиза на 7,45 млрд. лв. Това показва справката за състоянието му в края на всеки месец от 2022 г., с която БГНЕС разполага.

През останалите месеци от краткия престой на Петков и Василев на „Дондуков 1“ фискалният резерв се движи в диапазона от 9,9 млрд. на 31 февруари до 9,1 млрд. лв. на 31 август. На 2 август воденият от ПП кабинет се разпуска след първия успешен в най-новата ни история вот на недоверие, гласуван на 22 юни 2022 г.

Финансистът Николай Василев бе първият, който алармира за негативните последици от намаляването на фискалния резерв и трупането на нови дългове.

„Намаляването му е най-доброто отражение на цялостната бюджетна идеология на предишното управление. Тази политика е волунтаристична и безотговорна. Може да бъде сравнена с поведението на луд с картечница, който стреля, докато има патрони. Колкото резерв има, той трябва да бъде изхарчен. Колкото дългове е необходимо, те могат да бъдат взети. Колкото по-голям дефицит може да бъде направен, толкова по-добре. Колкото по-големи харчове, толкова по-добре“, заяви пред БГНЕС финансистът, който бе бивш вицепремиер и три пъти министър в правителствата в периода от 2001 до 2009 г.

Василев отбеляза, че краят на една такава политика винаги е един и същ и припомни, че кабинетът „Петков“ е първият в най-новата ни история, който падна в резултат на вот на недоверие, гласуван и заради финансовата политика.

Василев подчерта, че на 8 април резервът е достигнал дори 4,8 млрд. лв. „Тогава написах: парите на държавата свършиха! Когато някой каже, че имаме резерв от 4,8 млрд., това означава, че разполагате само с 300 млн., защото 4,5 млрд. са неприкосновени. 300 млн. лв. представляват разходите на държавата един ден напред. Подобно нещо не бях виждал от времето на виденовата криза“, каза финансистът.

И ако тенденцията на спад и стойности под 10 млрд. лв. са характерни за първото полугодие на изминалата година, данните за септември-декември са коренно противоположни.

През септември фискалният резерв достига 13,1 млрд. лв., което е скок с цели 4 млрд. лв. спрямо август и почти 2 млрд. лв. повече, отколкото през януари, когато Петков и Василев са поели властта.

Тенденцията на плавно увеличаване на фискалния резерв се запазва до края на годината, когато той възлиза на 13,4 млрд. лв.

Николай Василев отбеляза, че служебното правителство на два пъти е взело дълг, защото скоро ще дойде голямо дългово плащане около 3 млрд. лв. „Те са се подготвили с този резерв да посрещнат това плащане. Резервът фактически беше финансиран от последната емисия държавен дълг“, каза Василев, който е управляващ партньор на „Експат Капитал“. Компанията постави на балкона на своя офис в центъра на София така наречения „часовник на дълга“, който беше свален от властта.

Финансистът заяви, че за последната година дългът е нараснал главоломно от 31 млрд. на 40.

„Ако така продължаваме, през 2024 г. дългът може да стигне 50 млрд. лв“, предупреди Василев, който е един от най-ревнивите защитници на бюджетния баланс и ниските дългове. 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  03 Фев 2023 15:09ч.

  Не е луд асенча, луди са тези, които му дадоха държавата в ръцете... вие си знаете кои сте 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  03 Фев 2023 15:25ч.

  Шутът на СимеончА в случаят е прав. Кокорчо е луд за връзване. Друг е въпросът защо Радев му даде картечницата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Фев 2023 16:20ч.

  Нито славуца е нормален, нито този шут горе, нито румбата радев... всички са слуги на чужди интереси и да се казва този е виновен, другия е виновен - няма да стане, всички ще си носят отговорността!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • John

  03 Фев 2023 15:23ч.

  а, къде са парите, поне при бойко ги виждахме в магистрали, калпави ама ги има, сега къде са тези милиарди?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трии Дачкова !!!

  03 Фев 2023 15:30ч.

  Прав си. При Тиквата от 5 лева се "виждаше" поне един, а Кокорчовците крадът даже и с гъзЪ си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  03 Фев 2023 17:07ч.

  Никалайчо Василев много обича да се снима. За това разказва и неговата майка о.з. капитан далечно плаване Клара Василева. Тя си спомня, че Николайчо проговорил късничко - малко преди да навърши три годинки. Крала направо прималяла, когато един ден чула първите думи на сина си. Той сам се бил пременил в любимото си моряшко костюмче и тропайки с краче настоявал да го заведат във ателието на фотографа Куроедов - емигранг-белогвардеец. Варненци го помнят като ненадминат майстор на трогателните семейни снимки. Днес виждаме Миколай заснет в работния си кабинет. На стената зад гърба му висят рамкосани дипломи, показващи, че седналият до тях е учено и тачено човече. Вляво пък виси акварел. Под него има странни сребристи предмети, приличащи на уникални бамбукови ъжици за кусане на смилянски боб. Апропо, смилянският боб е любимата храна на днешните нотабили. Държавнте и управници, поради своята незначителност се захранват със смилянски боб. Поради това почват често да пърдят и ставата забележими. Миколай най-обича да се снима с Негово Величество Симеон Втори. Особено ми харесва снимката на Колчо и Симеон от Баня, Карловско. Тя е правена в двора на царската резиденция. Колчо кара колело, стара немска Мифа, а на рамката е турил Симеон Втори, който с една ръка маха весело, а в другата държи бутилка бира. Инак и Миколай, и Кокорчо са от един и същ сорт - пухкави лениви палячовци- дупедавци, които са държали в ръце само воден пистолет. Допускам, че Асен, може да е държал и други неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  03 Фев 2023 18:46ч.

  Джони, къде са тези магистрали, който бил построил тиквата? В момента пътищата в България са по-зле, отколкото бяха през 2009 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде по-сериозно

  04 Фев 2023 18:47ч.

  От две години нито се строи, нито се поддържат пътищата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лева рЪка десен джоб

  07 Фев 2023 15:49ч.

  Леле! Цееееели 2 години?! Да ти имам пътищата, дето се нуждаят от ремонт през пет минути!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шимпанзе с граната

  03 Фев 2023 19:53ч.

  , по скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Фев 2023 20:26ч.

  Мук, ами вземи му картечницата на заем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Фев 2023 20:43ч.

  Лично се затруднявам да определя кой е по-луд.Очевидно на Кокорчовци им липсва каквото и да е образование.Кой,как и защо им е дал дипломи и имат ли въобще такива е загадка за мен.Малкия Мук е в другата крайност.Очевидно е учил и си е изкарал с труд дипломата.Но никога не надрасна клишетата които явно добре е усвоил.И все пак симпатизирам на НДСВ.Опитаха се да сложат някакъв ред в администрацията,някаква публичност в държавните дела.Но само опитаха.Вярно другите и не опитват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлсон от покрива

  03 Фев 2023 21:53ч.

  Аман ..,о пишман-дюнерджии на прокиснали пипрокиснали пици! Рекламирай финансиалните си милинки в Еврогей парламета..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "той е луд с картечница"?

  04 Фев 2023 0:24ч.

  Кажи му: "гнусна американска подлога" и "нагъл крадец на грешна народна пара", и го хвърли на тълпата от ядосани и гладни, и обрани от американците наши сънародници. Те знаят как да се оправят с пордажни крадливи караибрахимовци с афинитет към мъжка либоф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи