Николай Крушков: Деескалацията между Иран и Израел ще намали цените на петрола и златото

Николай Крушков: Деескалацията между Иран и Израел ще намали цените на петрола и златото

Интервю на Снежана Иванова с доц. Николай Крушков в предаването ''12+3''

Най-важното за България и Европа е в икономическия контекст на конфликта в Близкия изток. Деескалацията на напрежението между Иран и Израел, което прогнозирам, означава незабавно, чувствително и значително намаляване на геополитическия риск в глобален план.

Това прогнозира Николай Крушков, ръководител на бизнес катедра в УНСС, в интервю пред БНР.

"Това означава, че бързо ще свали напрежението в Ормузкия проток, където минава морският път на огромния износ на нефт и газ. Второ, ще намалее напрежението в Червено море и Суецкия канал, което се засили през последния месец, а сега ще се върне нормалността на доставките на Европа - Азия. По-ниските цени на стоките ще са факт, защото корабите няма да заобикалят Африка, след повече от 30 дни. Това води до бързо спиране на цените на петрола и на златото и прогнозите са, че цените ще започнат да намаляват", коментира преподавателят от УНСС.

Извънредна среща на върха на ЕС, фокусът – ситуацията в Близкия изток
Според него каквито и решения да се вземат днес на Европейския съвет, "те няма да променят положителните очаквания за развитието на обстановката в Близкия изток".

"Преди 2 месеца напрежението в Близкия изток ескалираше, очакваше се Иран открито да влезе в конфликта, защитавайки "Хамас", Ислямски джихад, "Хизбула" и други военни формирования в региона, което имаше потенциал да превърне конфликта в глобален тогава. И това се случи миналия уикенд. Сега много зависи каква ще е реакцията на Израел на пряката военна атака на Иран. Позитивно настроен съм, ще посоча, че самият Нетаняху каза, че "отговорът ще е умен". Това трябва да се тълкува като внимателен премерен акт, без да се разширява или задълбочава конфликтът", коментира Крушков.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • И сий Николай Крушков, доцента, е ...?

  17 Апр 2024 16:15ч.

  Правилно! Еманация на "мислата человеческая" и не само! Важното е да има букви, а смисъл? А, това го няма в конспекта! И, като виден жълтопаветник, требе да заработи 30-те сребърника ...! Щото в "Утре Носи Съответна Сума" са "капацитет до капацитета"! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател на "Гласове"

  17 Апр 2024 17:25ч.

  Неуважетелно е човек, претендиращ да е специалист да подминава без внимание предисторията на нападението на Иран над Израел, да внушава без да се позовава на факти, че светът се е сплотил около политиката на "нападнатия"!!! Израел и накрая да демонстрира от нищо неподрепян оптимизъм за икономическото развитие и то на целия свят. Откъде ги намират в БНР подобни "специалисти" е необяснимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  17 Апр 2024 19:32ч.

  Как откъде ги намират? "Димитровският комунистически младежки съюз" се преобразува в "Българска демократична младеж", която се трансформира в "Българска еврослугинажка младеж", финансирана щедро от радетелите за евроатлантически интернационал "АзБ" и "Отворено общество".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  20 Апр 2024 8:42ч.

  Надявай се, но не го пробутвай на мунчовците, щото няма да стане, не отчиташ нищо освен израел и иран, и то отгоре отгоре, а не са само те!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи