Нелегален добив на въглища процъфтява в Полша

Нелегален добив на въглища процъфтява в Полша

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Недостигът на гориво за домакинствата заради продължаващите военни действия в Украйна е създал селска бизнес-ниша на незаконен добив на въглища. Близо до къщите в град Валбжих - административен център на Валбжихски окръг в Долна Силезия, суровината се намира на по-малко от метър под повърхността на полските площи, районите за отдих и дори частните градини. И "бригада" от четирима мъже може да изкопае тон въглища за един час и всеки член да получи по 1000 злоти (220 щ. долара) за половин ден работа, което е грубо 60% от средната седмична надница на работещ в областта. 

На фона на високите енергийни цени нелегалният добив на въглища е процъфтяващ бизнес в Полша, разказва Bloomberg. Агенцията посочва,че много поляци копаят в зони около затворени мини, или дори в собствените си дворове - въглищата лежат на около метър дълбочина.

В схемата са включени дори и таксиметрови шофьори, които превозват въглищата към купувачите.

Навсякъде по света въглищата са отново на почит, след като Русия намали доставките на природен газ за Европа. Това сви производството на електроенергия в Европа, а енергийните цени достигат рекорди. В Полша към 77% от домакинства разчитат на въглищата за отопление през зимните месеци. Президентът на страната Анджей Дуда гарантира преди време, че запасите от въглища ще стигнат за 200 години.

Изгарянето на въглищата влошава качеството на въздуха и емитира големи количества въглероден диоксид в атмосферата. Три полси града - Варшава, Краков и Вроцлав, през този месец влязоха в десетката на най-мръсните градове през този месец.

Европейската комисия преди време призна природния газ като преходно гориво в енергийната трансформация. Природният газ има поне наполовина по-малко емисии въглероден диоксид, макар че при преноса му може да се получат опасни разливи на метан, който също е газ с парников ефект.

Нелегалният добив на въглища не е нещо ново за регионите, които са разчитали на въгледобива десетилетия наред, коментира още Bloomberg. Енергийната криза обаче в момента го прави много популярен бизнес. За много от хората в тези региони тази дейност е възможност и за печалби, които да им помогнат да се преборят с финансовата криза.

Участници в схемата разказват за Bloomberg, че не го правят само за пари, а и за да помогнат на Полша да се справи с енергийната криза. В групите участват бивши миньори.

Властите в страната признават проблема - преди година е имало само спорадични случаи, но днес те вече са масово явление в покрайнините на населените места и в горите.


Източници: investor.bg, banker.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Днес ще си КОПАТ собственоръчно кюмюр

  27 Ное 2022 23:34ч.

  утре - с голи ръце ще ровят корени от замръзналата земя ,за да нахранят децата си. Обаче са горди защитници на "ценностите "! Нищо, че един няма да се намери, да е в състояние поне да ги изрецитира една по една, тия пусти "ценности ". Щото май ги няма в истинския живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи