Милиардите по Плана за възстановяване ще се бавят още

Милиардите по Плана за възстановяване ще се бавят още

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Премиерът Николай Денков не даде надежди за наваксване на сериозното изоставане в изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост. Денков не пое ангажимент, че България тази година ще успее да подаде трето искане за плащане по плана. По първоначален график това трябваше да се случи през 2023 г. Въпросът за четвърто и пето плащане, които бяха заложени за 2024 г., пък изобщо не бе коментиран. 

Това се разбра в отговор на питане на депутата от ИТН Гроздан Караджов в рамките на месечния блиц контрол с премиера и вицепремиера в парламента. 

По първоначален график през 2023 г. България трябваше да внесе в ЕК две искания за плащане - за 724 млн. евро и за 749 млн. Евро (по номерация на ЕК - второ и трето плащане). Страната ни успя да подаде искане само за 724 млн. Евро и не успя да получи сумата в рамките на 2023 г., като доведе до дупки в приходната част на бюджета. Очаква се Бългрия да получи зелена светлина за това плащане през пролетта, но е възможно ЕК да одобри само частично плащане заради неизпълнени отделни реформи. 

Ще говорим за трето плащане, след като получим второто, заяви Денков в отговор на конкретен въпрос кога точно ще бъде направено третото искане. Денков призна, че има забавяне, но според него правителството не носи вина за него, а е имало и обективни причини. “Знаете, че се наложи да предоговорим общата сума заради орязване на финансирането на отделни държави по технически причини - преизчисляване на икономиката”, обясни Денков. Според него няма провал в реформата за декарбонизация на енергийния сектор и правителсвото правело всичко възможно да постигне напредък, без да нарушава европейски регламенти. Не се разбра какво точно означава това на фона на обещаното на миньори и енергетици отпадане на поетия ангажимент за ограничаване на въглеродните емисии до 2026 г. Съществува риск при непостигане на съгласие с ЕК България да бъде санкционирана с орязване на финансиране заради неизпълнение на поети ангажименти за реформи. 

Въпросът за четвърто и пето плащане, които според първоначален график трябва да бъдат поискани тази година, изобщо не бе коментиран от премиера Денков. Четвърто и пето плащане са в размер на 1,1 млрд. евро. Изоставането на теория може да се наваксва, но не е ясно как ще се случи това на фона на многото проблеми с отделни големи инвестиции. Крайният срок за изпълнение на плана е 2026-та година.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • Изобщо

  12 Яну 2024 15:39ч.

  няма да дойдат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фоки

  13 Яну 2024 0:03ч.

  Ще се бавят и ще се забравят.С тия некадърници толкова.Ебати жалките плужеци.Всичкото гюбре се докопа до управлението.А потенциал никакъв.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи