МФ няма да събере 2.3 млрд. лв. приходи в Бюджет 2023

МФ няма да събере 2.3 млрд. лв. приходи в Бюджет 2023

Представянето на Бюджет 2024 в петък вечерта се превърна в признание на сериозни проблеми с изпълнението на текущия Бюджет 2023, пише Цветелина Соколова от Mediapool.  Изнесените от финансовия министър Асен Василев числа показват, че приходите тази година няма да се изпълнят с 2.3 млрд. лв., а разходите – с 1 млрд. лв. Така очакваният дефицит се завишава с над 1.2 млрд. лв. до 3% от БВП. Въпреки че се налага сериозно прекрояване, на този етап не се предвижда актуализация на бюджета в парламента.

Чрез таблиците, които е обявило, Министерството на финансите (МФ) на практика официално признава, че няма да успее да събере 1 млрд. лв. от планираните в Бюджет 2023 г. 17 млрд. лв. ДДС. В същото време в Бюджет 2024 се залага още по-амбициозна цел – във фиска да влязат 18.5 млрд. лв. от данъка (с 2.5 млрд. лв. повече от тази година), при това със запазване на част от намалените ставки, като например тази за ресторантьорите.

Другото очаквано неизпълнение – около 1.4 млрд. лв., е по линия на втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост. Въпреки че служебното правителство неколкократно предупреждаваше Василев, че има огромен риск парите да не постъпят в бюджета до края на годината, той ги заложи в гласувания закон през лятото. Сега обаче, в мотивите към Бюджет 2024, се признава, че парите може и да не дойдат до края на фискалната година.

Василев залага и 1 млрд. лв. неизпълнение на разходите, като около 400 млн. лв. от тях са от перото за капиталови разходи.

На този фон финансовият министър представи сравнително оптимистични параметри на Бюджет 2024, които ще позволят членството в еврозоната от 1 януари 2025 г. Финансовият план за следващата година е сметнат при 3% дефицит (6.2 млрд. лв. ). Приходите се очаква да възлязат на 77.6 млрд. лв., а разходите – на 83.8 млрд. лв. Таванът на новия дълг, който може да бъде поет през 2024 г., е 12.7 млрд. лв.

Предвижда се ръст на пенсиите с около 11% от 1 юли 2024 г. Минималната заплата се повишава на 933 лв., а максималният осигурителен доход – от 3400 лв. на 3750 лв. Намалената на 9% ДДС ставка се вдига до 20% за туристическите пътувания и фитнесите. Обезщетението за втората година от майчинството се запазва на 780 лв., но има повишение на част от социалните помощи.

Догодина е заложено и амбициозно завишение на капиталовата програма – от 7.7 млрд. лв. на 12 млрд. лв.

В Бюджет 2024 е заложен ръст на БВП от 3.2% до 205 млрд. лв., както и средногодишна инфлация от 4.8%.

При представянето на Бюджет 2024 финансовият министър уточни, че най-вероятно в следващите две седмици ще има корекции в числата, защото тепърва ще се търси "сечението, което би получило парламентарна подкрепа".

Тази седмица ГЕРБ и ДПС провалиха разглеждането на данъчните закони в бюджетната комисия, чието заседание бе отложено. Василев разчиташе да чуе позициите на партиите по данъчните закони, за да прецени какви приходи да заложи във финансовия план на държавата за догодина. Въпреки че това не се случи, министърът все пак оповести проекта си с уточнението, че предстоят промени.

Източник: mediapool.bg

 

Коментари

 • Тихомир Томов

  10 Ное 2023 20:23ч.

  Да преровят Банкя, Разград и Варна и ще ги намерят !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кольо

  10 Ное 2023 20:34ч.

  Шефе, четеш ли? Тя, държавата не си изпълнява бюджета, ти ме гониш мене да си изпълнявам моя...Айде по-сериозно, моля те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Ное 2023 20:38ч.

  Аматьори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  10 Ное 2023 20:52ч.

  Енотовиден обикновен мошеник, набеден за умен. Някой е "умен", доколкото около него има множество идиоти. У нас са стотици хиляди...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Продължаваме промяната" са похарчили 9 млрд. лева в рамките на 9 дни, без да обяснят къде са отишли парите

  10 Ное 2023 21:18ч.

  Слави Трифонов обвини министрите на "Продължаваме промяната", че са похарчили 9 млрд. лева в рамките на 9 дни, без да обяснят къде са отишли парите. От ПП отговориха, че разчетите за харчовете са изцяло публични и в разходите няма нищо тайно. Кое е вярното? ... Николай Василев обвини ПП, че крият от обществото за какво са отишли парите, и подхвърли тезата, че потенциалната цел е била да бъдат раздадени като подаръци на конкретни фирми. ... Николай Василев обвини ПП, че сметките в предоставения разчет не излизат и в разбивката за разходи по министерства се губят около 653 млн. лева. ... Разчета сочи цифри, но РЕАЛНО КАКВО СЕ ПОСТРОИ с тези 9 млрд.лв. още ... https://www.svobodnaevropa.bg/a/31890864.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да има евро за България поради липсата на еврозона в природата

  10 Ное 2023 21:45ч.

  Натрупаните стотина милиарда в депозити са на около 90% от машинации с ДДС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-голямото перо от приходи в бюджета е ДДС

  10 Ное 2023 21:50ч.

  Да не успеят да съберат 1 милиард и то при поскъпване на всичко, означава, че населението е намаляло значително или че хората купуват много по-малко, защото значително са обеднели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ася, време е за нов дълг!

  10 Ное 2023 22:22ч.

  Баце, ако вземе назаем малко от не-тъста си в Турция и от не-приятелите си, дето ги забрави рязко, Магарев - от укро-жена си и % от сделките с оръжия, Шишо като спре със закуските и с малки икономиики от малкото и голямо дпс, плюс процент от печалбата от добавките на усмихнатия Кики, заедно със заплатите на жената на Лорерчо, и готово, зкърпихме БВП! После с новия заем ще им се възвърне всичко! Така, че моля помогнете на Ася!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  10 Ное 2023 23:50ч.

  Ясно е, че няма да може да ги събере... затова ще се постарае да ги открадне от гражданите !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  11 Ное 2023 8:07ч.

  Асен на Специ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставка, Асенчо!

  11 Ное 2023 8:46ч.

  Не може да осигури бюджета, но може да прави золуми. Освен за откраднатите милиарди дължи отговор като заяви бодро "няма да купуваме газ от Русия" и решиха да затворят и ТЕЦовете с какво да се отопляват хората? ПП-ДБ са виновни за изсичането на горите и за безводието, освен всички други погроми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  11 Ное 2023 9:24ч.

  Обаче в НАП получиха по три месечни заплати на куп, като бонус за добре свършена работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи