МФ: Ако след 10 юни няма нов бюджет или удължаване, държавата може да харчи само толкова, колкото събира

МФ: Ако след 10 юни няма нов бюджет или удължаване, държавата може да харчи само толкова, колкото събира

Ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. Това става ясно в отговор на Министерството на финансите след запитване на БНР дали при най-неблагоприятната хипотеза ще има средства за пенсии и заплати в публичния сектор. Действието на т.нар. удължителен закон за бюджета приключва именно на 10 юни.

Тъй като вече е почти практически невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината до 10 юни, най-вероятната хипотеза е депутатите да гласуват ново удължаване на бюджета за миналата година.

Директен отговор на въпроса дали Министерството на финансите подготвя предложение за подобно удължаване не е даден въпреки запитването от БНР, но се прави уточнението, че в хипотеза на ново удължаване "системите ще се финансират както през първите месеци на годината при досегашния ред". Това означава, че разходите ще са на нивото на същия период за 2022 г., като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.

Практически не могат да се свият разходи, освен икономии от нереализирани дейности и проекти на първостепенни бюджетни разпоредители. В намаление ще се отчетат извършени еднократни разходи за същия период на миналата година, уточняват от министерството.

При хипотеза на неприет бюджет след 10 юни и при условие, че не се продължи действието на т.нар. удължителен закон, то за да се финансират разходи и трансфери след 10 юни 2023 г., задължително съгласно Закона за публичните финанси, по предложение на Министерския съвет Народното събрание следва да определи нов срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

В този случай разходите и предоставените трансфери трябва да са равни на размера на постъпилите приходи, помощи и дарения и при спазване на фискалните правила по Закона за публичните финанси, допълват още от Министерството на финансите.

Коментари

 • Ахам

  23 Май 2023 18:23ч.

  Друго си е да харчиш чужди пари нали "специалистке"? Тогава може и сто кожи да свалиш от гърба на хората. Всички гласували и подкрепящи с гласовете си тази уродлива система, трябва да се засрамят и да помисля при следващите избори, дали да отидат пак да овластят подобни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • F-тринаесе

  23 Май 2023 18:31ч.

  Чудесно, аз също харча колкото изкарам - не повече, щото няма как да са повече. Да видим колко събираме и какво представляваме всъщност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй като вече е почти практически невъзможно да се приеме изцяло нов бюджет за годината до 10 юни

  23 Май 2023 18:42ч.

  А МФ какво си почесва, та не внесе бюджета в НС октомври/ноември миналата година? И защо се мота да вкара проектозакона за държавния бюджет чак на 28 април, при положение, че тогава е имало парламент вече 2 седмици и самия МинСъвет е вкарал към 30!!! проектозакона преди това, от 13 април нататък?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази МФ

  23 Май 2023 23:10ч.

  има такъв аграрен вид, че нищо не може да ме накара да и чета глупостите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи