"Медиапул": Милиардната сделка за бронирани машини се движи все по-уверено към САЩ

"Медиапул": Милиардната сделка за бронирани машини се движи все по-уверено към САЩ

Реализирането на един от най-скъпите и приоритетни проекти от модернизацията на армията – придобиването на бронирани машини, се движи все по-уверено в посока САЩ и е много вероятно да бъде решен по модела, по-който бяха закупени изтребителите F-16, потвърдиха източници на Меdiapool.

МО разглежда възможността за директен договор със САЩ за машини “Stryker”, като подобна сделка ще трябва да мине и през парламента.

"Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор", каза Димитър Стоянов тази седмица.

Според неофициална информация офертата се очаква през август. След това предстои да бъде анализирана и да се прецени дали отговаяр на българските нужди. 

Според оценките на МО проектът ще излезе общо към 2 млрд. лева, като ще се разплаща разсрочено. Интересна е промяната в оценката на МО. Първоначално се смяташе, че междудържавните преговори ще оскъпят сделката, но военното министерство в последните месеци преразгледа позицията си.

"Неправилни се оказаха предположенията, че таксите по модела “government to government” (междудържавен договор – бел. ред.) ще оскъпят проекта. Напротив, проектът е изключително конкурентен като цена на всички други информации, които получихме", каза Димитър Стоянов в интервю за Меdiapool в началото на месеца.

В бюджета за 2023 година в рамките на капиталовите разходи от милиард лева са заделени и 457 милиона лева, ако бъде сключен договор с американското правителство за доставка на машините.

Сделката, обаче, ще трябва да мине отново през парламента.

Срещу подобен договор се очаква съпротива от БСП и "Възраждане", но би било изненадващо, ако не получи подкрепа предвид консенсуса около нуждата да бъде модернизирана армията ни предвид войната в Украйна.

Друг подводен камък за реализирането на проекта ще бъдат разправиите около бюджета.

Проектът за закупуването на бронирани машини бе блокиран в края на управлението на последното правителството на Бойко Борисов. Тогава очаквано се оказа, че и двете подадени оферти - на финландската фирма "Patria" и на мултинационалната "General Dynamics" (с предимно американско участие), надвишават тавана на проекта от близо 1.5 млрд. лева.

През последните две години военното министерство обсъждаше различни възможности за рестартирането на проекта.

Военното министерство отново поиска и получи нова информация (Request for Information, RFI) от компаниите, които могат да изпълнят проекта, но паралелно се задвижи и опцията за  междуправителствен договор.

След като МО прецени цялата постъпила информация, ще вкара в парламента промяна в Проекта за инвестиционен разход (ПИР).

Източник: Меdiapool

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • айде бе

  30 Май 2023 16:35ч.

  В България нали имаме военни заводи? Какво произвеждат? Ако видите каталог с оръжейните ни фирми (имат си асоциация), ще видите, че някои от тях предлагат и бронирани машини. Защо ни е да купуваме същото, което можем да си направим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  30 Май 2023 16:46ч.

  СПАСЯВАМЕ САЩ ОТ ФАЛИТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Май 2023 16:52ч.

  "СПАСЯВАМЕ САЩ ОТ ФАЛИТ." Нидейте така сега - те ни вардят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ нямат производствен капацитет да обслужат подобно мероприятие, нямат и подходящи машини даже на чертожната дъска. Обама прекрати съответната програма на Пентагона, след като бяха усвоени над 50 млрд долара без никакъв резултат

  30 Май 2023 16:59ч.

  Но САЩ ще приберат парите за сделката. От някои може да вземат само капаро, но се сещам от кого може да вземат парите накуп предварително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  30 Май 2023 23:46ч.

  Щото е "съгласувано с посолството"! Пък и както казаха преди мен - на САЩ им трябват парички, че са го закъсали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  31 Май 2023 11:07ч.

  така е. вардят ни да не офейкаме от "свободния" свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Май 2023 16:37ч.

  И тук ли ще е по схемата "плати и забравИ"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне за нас ще е така, особено ако ББ е на власт

  30 Май 2023 17:00ч.

  За да спаси накраденото, той винаги е готов да ни ограби с още няколко пъти по толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанката

  30 Май 2023 16:45ч.

  А вие какво си мислехте? САЩ ще ни изцедят като лимон преди да ни хвърлят да мрем в Осрайна. Ще вземем заеми и ще им купим хартиените машини, точно както и самолетите. Няма да ги видим, но останалите живи след войната ще ги изплащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да има на кого да ги изплащаме

  30 Май 2023 17:09ч.

  Совите не са това, което са. САЩ също, при това с огромно отклонение. Виждаме пушеци и огледала, плюст ловкост на ръцете. Пропаганда и илюзионизъм - единственото, което англоезичниците наистина произвеждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • експрес нюз

  30 Май 2023 17:10ч.

  Чухте ли новината? Втори ЗРК "Патриот" е бил поразен вчера около летище Жулиани в Киев вследствие на руски високоточни ракетни удари, докладва днес разузнаването на руското МО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демек ,

  30 Май 2023 17:18ч.

  Патриоти в Украйна не останаха..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само два комплекса бяха доставени, за третине се е чувало

  30 Май 2023 17:29ч.

  Стойността на един е от порядъка на милиард, но по големи ще са щетите за производителя от загуба на репутация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разсипия и непрогледна тъма

  30 Май 2023 17:23ч.

  Имахме мощности, традиции, човешки ресурси, реално производствени възможности в Червен бряг. Унищожиха всичко! Нарязаха, продадоха! Дали не е било външна поръчка! Продължаваме нататък. Има много сериозен Предприемач, който е доказал, че това с което се захване, прави го. И сега произвежда реално бронирани машини. В Самоков отваря първият завод за производство на бронирани автомобили в България https://www.capital.bg/biznes/promishlenost/2023/02/20/4451322_zavodut_na_iag_za_bronirani_mashini_v_burgas_shte_e/ Игнорират го! Защо? Това да не би да е външна поръчка?! Продължаваме нататък. Заводът на IAG за бронирани машини в Бургас ще е готов след година. https://www.capital.bg/biznes/promishlenost/2023/02/20/4451322_zavodut_na_iag_za_bronirani_mashini_v_burgas_shte_e/ Напълно реално е, но бива игнорирано. И накрая, но не на последно място - ето какво направиха поляците на наше място! Български БТР-и с финландско качество? Защо не ?! Напълно е реално и можеше отдавна да е подхванато и вече да излизат резултати. Вместо това, поредни мъгляви схеми, поредна разсипия и непрогледна тъма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разсипия и непрогледна тъма

  30 Май 2023 17:25ч.

  https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/6583881 Това е линкът към последната опция. Четете, за да не мислите, че нещо си измислям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гласове

  30 Май 2023 17:33ч.

  за пенсии ще се говори ли някога в тая държава,все някога ще ви приседнат американските гадости които ни надробихте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  30 Май 2023 17:34ч.

  Сериозно ли мислите, че Метрополията ще позволи на колонията да прави нещо самостоятелно? Територията не се нуждае от излишно население. Навремето планът "Ран&Ът" ни предписваше оптимален брой на населението от 5 милиона. Вече почти сме на това ниво. Е, лошо ли ни е? Бананова република, банани колкото щеш. Вярно, че и тях внасяме, ама какво от това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, хич не ни е лошо,

  30 Май 2023 21:35ч.

  особено в сезона на черешите, които сами си произвеждаме, но са два пъти по-скъпи от бананите. Наистина бананова република.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гласове

  30 Май 2023 17:40ч.

  моята тойота е по проходима от тази железария ,по добре им подарете едни пари на бедните американци, те имат нужда горките

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито, форумни идиоти Кимчо, Симчо и професионалистката Евродепутат

  30 Май 2023 17:44ч.

  с такива машини да ви повлекат за краката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по модела, по-който бяха закупени изтребителите F-16

  30 Май 2023 17:50ч.

  Значи ли това, че ще ни дадат чертежи за милиард и да ни посъветват да си ползваме старите БТРи и МТЛБа? Ще трябва да ги вадим от музея, май!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ще ни свършат повече работа от бутафорните играчки на янките

  30 Май 2023 17:53ч.

  Съветската техника е правена за война и победа, не за търговия и гешефтарство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  30 Май 2023 18:06ч.

  Истината е че няма по надежден /високопроходим/ атомобил от така наречените ”Виетнамка”!!!!! Моля проверете от истински професионални специалисти!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • История в цифри и факти и ... емоция

  30 Май 2023 18:07ч.

  Тези неща трябва да се знаят и да се съобразяват факторите и обстоятелствата, които стойт зад тях. "Великият" капитализъм на България ни довлачи с 85 % селско население, под 7 млн., което е било на ниво Белчо и Сивушка, нужник на двора и Честита баня за Велик ден, съседе! След следвоенните, уродливи години, за период от около 30 години СТРАНАТА ни се издигна до Първата Тридесетица по Обществено-икономическо развитие в Целия свят, чудесни за времето си образование и здравеопазване, огромно количество собствени кадри от всички отрасли, влязохме в ядрената ера, излетяхме в космоса, докоснахме 9 млн. човека. АМА! АМА! Не пускаха навън и нямаше банани! Как са го постигнали, какво е струвало, имало ли е форми на принуда - все въпроси, които могат да се обсъждат, но ВЕЧЕ НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ, защото сме УМИРАЩО ОБЩЕСТВО, и нещата са докарани до положение, че ПРОЦЕСИТЕ СА НЕОБРАТИМИ И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. Онова ПРЕДИШНОТО НИ ГО ПРИЧИНИХА, НО И НИЕ АКТИВНО УЧАСТВАХМЕ, НАДЯВАХМЕ СЕ И ПЪТЯТ Сякаш ИМАШЕ НЯКАКВА ПОСОКА. ТОВА СЕГАШНОТО, ПАК ОТВЪН НИ ГО ПРИЧИНИХА, ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И УМИШЛЕНО НИ ВОДЯТ КЪМ ОТВЪДНОТО И ПЪТ ВЗОРЪТ НЕ ВИДИ! След нови 30 години капитализъм, единственото ново, което имаме са сгъстено нацвъкани модерни и дори красиви сгради, тук-таме. Да не забравим, има и банани! Всичко останало е тотална разсипия - СОДОМ И ГОМОР! Най-важното - вече реално сме 5 млн. Нашите душмани мечтаеха за нещо такова и го постигнаха. Те са реализирани хора, защото си намериха луди, предателски, психарски кохорти от идиоти, които танцуваха от възторг върху гроба на България, дори го честваха с бял роял и гола цица. Вашите насрани ценности си ги заврете ... знаете къде. Когато смажеш и прогониш народа си, всичко друго губи смисъл. Боклук сте вие. Трижди проклет боклук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аре първо

  30 Май 2023 18:22ч.

  да дойдат ония самолети, дето платихме вече забравих кога? Може ли? Щото засега САЩ се доказват като най-ненадеждния ни търговски партньор, особено за военна продукция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Май 2023 18:25ч.

  Те и дойдат тез ероплани, няма да ги видим, щото са супер-стелт. Нещо като новите дрехи на царя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бавното сваряване на жабата

  30 Май 2023 19:12ч.

  Тъпи, малоумни идиоти! Не разбирате ли, че на американците им трябваме само за три неща: като територия за логистика за войната в Украйна, като пушечно месо за украинската мелачка и като балъци, които да изкупят скъпо и прескъпо остарялата им и непотребна военна техника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчовци, от американското оръжие

  30 Май 2023 20:11ч.

  по-жестоко няма. Палят ръждивите тенекета на рашките като цигарени кутий. Само ако си мръдне пръста САЩ, Кремльовците загиват но засега ги действат по другият начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова си можем...

  30 Май 2023 20:52ч.

  Тъпите българи и този път кат Бай ти Ганя, ще изядат хем боя, хем торбата със сол, а накрая и ще им вземат . . .парите ! Докато хитрите сърби, тихо-мълком си подпълниха въоръжението на армията, със съвременна руска военна техника . . .почти безплатно !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От другата страна на света

  30 Май 2023 22:31ч.

  Сърбите ще бъдат жестоко наказани от нас американците, българите трябва да ни целувате ръка, че ви приехме в Свободния свят. Аз постигнах своята Американска Мечта с много труд, а вие искате азиатски мързел и кочина и някой да мисли вместо вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  30 Май 2023 23:50ч.

  Ти ако беше толкова успял "американец", нямаше да имаш време да бълваш по цял ден фанатизираните си коментари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдател

  31 Май 2023 0:12ч.

  Верно? Стига, бе! Мислех, че ни ги даряват, ама то не било Канада, ами Канализация ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи