Колосален балон при зеления ток може да “спука” проекти за милиарди левове

Колосален балон при зеления ток може да “спука” проекти за милиарди левове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Един бизнес в България надува истински балон, който може да спука проекти за милиарди левове. И това не е имотният, а пазарът на зелен ток.

Колосалните 33 800 мегавата възобновяеми централи към днешна дата са поискали присъединяване към мрежата. Те са в

3205 заявления от инвеститори,

показват данни на Електроенергийния системен оператор. Основно се правят фотоволтаични централи, а според груби сметки изграждането на един мегават струва към 1 млн. лева. Това означава, че проектите са на стойност 33,8 млрд. лева.

За сравнение - общо инсталираните мощности у нас са 13 246 мегавата, а тези, които произвеждат електроенергия, са към 9000 мегавата. От тях възобновяемите източници са 5000 мегавата, а общо зелените мощности - 7265. От данните лесно може да се изчисли, че само с проектите за нови зелени централи енергетиката ни би трябвало да се утрои.

Бумът в този бизнес се обяснява с високите цени на тока на свободния пазар, където през миналата година имаше стойности и от над 1200 лева за мегаватчас.

Това обаче остава в миналото и котировките отдавна са в пъти по-ниски. Цените на енергийната борса през последните дни например рядко надхвърлят 350 лева за мегаватчас. И няма изгледи да се върнат към нови рекордни стойности, защото енергийният шок в Европа заради войната Украйна вече отминава.

Повечето експерти смятат, че очакванията за високи печалби ще останат излъгани именно защото вече ги няма високите цени, които да осигурят бърза възвръщаемост. 

Така има огромен риск част от проектите да не бъдат реализирани заради невъзможност за нормална възвръщаемост на вложените средства.

Това важи основно за проекти, пуснати в експлоатация след края на 2023 г., които се очаква да бъдат губещи. Поради това инвестирането в големи възобновяеми източници носи риск.

Има немалко примери как на борсите в Европа цените на електроенергията се сриват, в някои случаи до отрицателни, най-вече в Германия. В такава ситуация фирмите плащат, за да им се изкупи електроенергията от вятърните паркове.

Преди няколко месеца в интервю за “24 часа” шефът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев коментира, че при голямо развитие на възобновяемата енергия в пиковите часове на производство и

в България може да има отрицателни цени и спиране на зелени мощности.

В последните години страната ни доминира на регионалния пазар и покрива с износ недостига на енергия при съседите. За миналата година например от износа на ток са дошли 6,7 млрд. лв. приходи. Ситуацията на регионалния пазар обаче се променя. Има силна конкуренция от близки държави, които са в по-напреднал етап в изграждането на ВЕИ централи.

В Румъния, Гърция и Сърбия държавата оказва пряка подкрепа на този бизнес и там се изграждат едни от най-големите соларни паркове. А у нас едва сега започна постепенното премахване на силната регулация при изграждането на централи за зелен ток, наложена заради бума през 2012 г.

Анализатори, следящи отблизо пазара, казват, че реалните инвеститори в зеления бизнес с дългосрочни намерения за ВЕИ централи са не повече от 10% от подалите инвестиционни намерения. Останалите са посредници, които подготвят проекти само на документи с цел да ги продадат. Това се вижда от стартиралата голяма разпродажба - масово са обявени за продажба проекти за соларни централи на различен етап на завършеност - повечето са напълно готови, а останалите са с част от нужните документи или на ниво проект.

Доказателство за това може да се намери в подадените заявления - повечето проекти не са за задоволяване на собствените енергийни нужди на бизнеси и предприятия.

374 от тези 3205 заявки са за големи централи с обща огромна мощност от 30 225 мегавата, което прави средно 80 мегавата на проект.

2831 заявления за малки централи са с обща мощност 3575 мегавата, показват данните на ЕСО, което прави средно една инсталация с мощност от 1,26 мегавата.

Подаването на заявления не означава, че проектът е “обречен” на успех.

През миналата година например към мрежата са присъединени 200 мегавата възобновяеми централи. За тази година прогнозата е, че ще се включат още 500 мегавата, казват от системния оператор. В 10-годишния план за развитие на мрежата е записано, че ще бъдат присъединени общо 4900 мегавата ВЕИ.

Така заявените на хартия инвестиционни намерения за 33 800 мегавата нови мощности, ако бъдат изградени в близките години,

не могат да бъдат по никакъв начин поети от съществуващата мрежа за пренос

на електроенергия и капацитет за балансирането на електроенергийната система, смятат експерти. Разбира се, планът се обновява всяка година и с подписването на нови договори числото ще се увеличава, но пак остава далеч от заявените мощности.

В стратегическата визия за развитие на електроенергийния пазар до 2053 г. на правителството, която вече е в парламента, се залага на изграждане на батерии, които да придружават изграждането на ВЕИ централи.

От Електроенергийния системен оператор казват, че големи и малки батерии за складиране на зелен ток биха помогнали за балансиране на системата.

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Преди много години,

  31 Яну 2023 21:06ч.

  още в зората на идеята за добив на електроенергия от слънчеви енергийни конвъртори, си потърсих работа като новоизпечен физик в една научна лаборатория. Шефът на лабораторията (към БАН) беше някакъв отегчен от живота кандидат за скорошно пенсиониране, който ме изгледа от глава до пети и ми каза с погнуса: „Абе, бих те взел на работа тук, ама ми е жал за времето, което ще си пропилееш. Отгоре погледнато изглежда много интересно, но логиката подсказва, че такова нещо ще има точно толкова приложение, колкото и изнамирането на ПЕРПЕТУУМ-МОБИЛЕ !“ А на мен пък самата фраза „перпетуум-мобиле“ винаги ми е звучала като „сиктир бе, копиле“. При което си вдигнах чуковете и се насочих в други области на науката. Там пък се случи така, че се НАХЕНДРИХ на друга безсмислица, която днес всички в надпревара шепнат като мантра: ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. Тинтири-минтири и тутти-кванти…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предложител

  01 Фев 2023 0:01ч.

  Може ли да свържем изкуствения интелект със зеления ток, а ние да си гледаме кефа? От крадци и мошеници няма как да се откачим, но поне са бъдем по-далеч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И двете направления - ...

  01 Фев 2023 7:24ч.

  ...ИзкуственияИнтелект и Фотоволтаиците ще са интересни за ОстапБендеровците до тогава, до когато държавата налива пари в тях, сиреч субсидира ги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ НЕ БЯХ ЧЕЛ!!!....

  01 Фев 2023 0:32ч.

  ТОЗ ДЕТ ГО Е ПИСъЛ ТУК мегаватовете ги НЯМА ЗА НИЩО!!!!!ЗЕЛЕНИ МИСЛИ писани от ЗЕЛЕНИ ГЛАВИ!!!НЕ ЗНАМ ДАЛИ е ВИЖДАЛ В ЖИВОТА СИ БАТЕРИЯ ПО ГОЛЯМА ОТ БАТЕРИЙКА ЗА ЕДНОВРЕМЕШНИЯ "транзистор" ЕХО!!!ПОМИЯРИ СЪР!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  01 Фев 2023 0:37ч.

  Логиката изисква да констатираме факта, че електроенергията би трябвало да е стотинки, а не както в момента, което от своя страна, би компенсирало производителите с по-голямо бъдещо потребление, както на части битови лица, така и на бизнеса!? Какви бяха лакърдиите за тока преди време???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не по-малко интересен е въпросът...

  01 Фев 2023 7:26ч.

  ...какво ще се "случва" с бракуваните и излезли от употреба вятърни мелници и хилядите квадратни метри слънчеви батерии?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  01 Фев 2023 10:37ч.

  Някой замисля ли се въобще какво става със земята под соларните панели - става безплодна. И деградацията на соларните панели им дава живот около 25 години, след това какво ще ги правим, това са чудовищно много соларни панели. Къде ще се депонират. Залагаме бомба със закъснител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шопски

  01 Фев 2023 11:48ч.

  Да, батериите ще помогнат на система запълнена с ВЕИ, но... вече унищожихме най-голямата батерия в България - ПАВЕЦ Чаира, планове за нова подобна няма; батерия за съхранение на ел. енергия няма в правния мир на ЗЕ, ЗЕВИ и т.н. А не е да нямаме адвокати. Технологиите напредват, но нямаме и политика за развитие дори на по остарели технологично батерии с производство в България, а нуждата ще е голяма, значи моного пари ще изтекат без нужда от и без това ограбената ни родина... Важно е ЛГБТ и "правилата" на някой си да вървят. Ценостно е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цените на енергийната борса през последните дни например рядко надхвърлят 350 лева

  01 Фев 2023 12:32ч.

  Не знам коя борса е гледал автора, но във фактурата, която получихме преди 2 седмици, тока беше 0.96лв с ДДС на киловатчас, преди компенсацията от 23 стотинки, в която се включва и ДДС. И още нещо - не знам защо ФЕЦ и ВяЕЦ се сумират с базовите мощности при определяне на общите енергийни мощности - това е крайно грешна практика, която води до много заблуди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  01 Фев 2023 12:50ч.

  За да се оправи страната в България трябва да се избират за политици предимно инженерни кадри, които имат подходящото образование за развитието и. Политиците слугуват на политиката и не могат да гарантират правилното и икономическо развитие, не само са некадърни, но и подкупни. Икономиката е главното за стабилитета на една държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов

  01 Фев 2023 17:56ч.

  Маги, ако си жена това е наистина умна мисъл. Браво! Не се шегувам. Но понякога и инженерите стават политици и тогава става лошо. Когато парите заговорят и поповете млъкват - човещина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи