КНСБ: 2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство

КНСБ: 2432 лв. са нужни за издръжката на 3-членно семейство

1351 лева е заплатата, която един работещ трябва да получава, за да се издържа и да живее нормално по българските стандарти. За тричленно семейство с едно дете сумата е 2432 лева – това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2022-ра година. 

За една година необходимият месечен доход за издръжка нараства с 203 лева за сам човек, а за семейство – с 366 лева. 

Рекордьорът по поскъпване са яйцата – със 147 процента в сравнение с декември 2021 година.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4 на сто спрямо третото тримесечие на миналата година и с близо 18 процента на годишна база, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Нетният месечен доход за издръжка на съответния тип семейства съпоставено нараства с 203 лв. за едно лице за една година към декември 2022 г. 1048 лв. е било декември 2021 г., 1351 лв. вече са нужни за този сам работещ и сам живеещ българин/българка през декември м.г. За тричленното домакинство вече 366 лв. повече са ни нужни, за да можем да поддържаме същото ниво".

Към ноември 2022 година малко над 1,7 млн. души получават възнаграждение под заплатата за издръжка.

 

Коментари

 • PhD

  23 Яну 2023 12:44ч.

  Минималната заплата е закачена за задължителната здравна вноска/данък . Ако я вдигнат тези в софия , автоматично всеки ще трябва да внася повече пари за здравен данък. Следователно , повече хора ще се откажат да плащат този задължителен здравен данък. Здравната каса ще бие тревога , оттам ще има още куп проблеми. И най важното - при всяко вдигане на минималната заплата , се вдига процента на инфлация, което автоматично води до повишаване на ВСИЧКИ цени. Всички , без изключения. И населението ще квичи за още по високи заплати и така нататък до пълното нулиране на стадото/населението. Според оня дебил от давос. Бъдете умни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данък здраве не плащам от както здравната система се опита да ме убие с доброзорно инжектиране на някакви съмнителни субстанции

  23 Яну 2023 12:48ч.

  Тази система не заслужава парите ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъхъ, щото си прост, млад и здрав.

  23 Яну 2023 22:57ч.

  С течение на времето ще престанеш да бъдеш млад и вероятно ще престанеш да бъдеш здрав. И когато ти дойде до четирибуквието някое лечение с четири- или петцифрена сума на месец ще запееш друга песен. За справка погледни биографията на Айн Ранд - онази, дето написа как атласът бил изправял рамене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи