"Капитал": Бюджетът е с дефицит от 780 млн. лв. през септември. Спадат постъпленията от ДДС

"Капитал": Бюджетът е с дефицит от 780 млн. лв. през септември. Спадат постъпленията от ДДС

Министърът на финансите Асен Василев и шефът на НАП Румен Спецов

Септември е първият месец, в който държавните финанси излязоха на значителен минус. По предварителни данни на Министерството на финансите консолидираният бюджет е на дефицит от 780 млн. лв. или 0.4% от прогнозния БВП. Месец по-рано той беше беше близко до балансиран, пише capital.bg.

От ведомството на Асен Василев посочват, че се очаква в оставащите три месеци до края на годината бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2.5% от БВП или 4.6 млрд. лв. А това означава, две неща - първотое, че на държавата ще й се наложи да излезе на дълговите пазари, а второто - че числовият критерий за дефицит под 3% от БВП за еврото (поне засега) ще бъде спазен. Но и че за три месеца държавата ще изхарчи с почти 4 млрд. лв. повече отколкото е събрала.

Данните за септември са предварителни и не са изчерпателни, но показват, че приходите растат с по-бавен темп от разходите. Общо те са 47.7 млрд. лв. или с 1.6 млрд. лв. повече спрямо септември 2022 г. (което е ръст от около 5.8%), докато разходите са за 48.4 млрд. лв. или с 10% повече спрямо година по-рано.

От ведомството на Асен Василев посочват, че минусът през септември се дължи на планирани плащания за земеделците общо за 600 млн. лв. - половината от тях са изплатена държавна помощ "за преодоляване на негативното икономическо въздействиe на руската агресия срещу Украйна" и други плащания към селскостопанските производители (за още 300 млн. лв.).

В края на септември обаче правителството взе решение Министерството на енергетиката да възстанови в държавния бюджет малко над 401 млн. лв., отпуснати за компенсиране на високите енергийни цени, както и за финансиране на фискални антиинфлационни мерки. Не е ясно дали този "приход" е отразен счетоводно сега или ще се види в изпълнението на бюджета през октомври.

Данъчните приходи растат с 10% към септември спрямо година по-рано, но темпът е по-бавен спрямо заложеният за цялата година. В добавка неданъчните постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) - са по-малко със 700 млн. лв. спрямо септември 2022 г. 

По-големият проблем са данъците

По-подробна картина за състоянието на финансите на държавата има към август. Най-проблемна е събираемостта на най-големия приходоизточник за бюджета - ДДС. Приходите от косвения данък са по-малко спрямо миналогодишните с почти 186 млн. лв. В същото време по план тази година държавата трябва да събере със 6.1% повече спрямо 2022 г. Или почти милиард отгоре.

Спадът се дължи изцяло на по-малко ДДС от внос. От Министерството на финансите посочват, че те намаляват с 16.3% (761.6 млн. лв.) спрямо август 2022. А част от обяснението е в по-ниските борсови цени на много от вносните суровини от трети страни както и спад в количестват внесени стоки (вероятно става въпрос за петрол и горива). Последното се вижда и в данните за събрани мита и митнически такси, които също са по-малко спрямо миналата година.

Влияние според финансовото ведомство оказва и възможността за отложено плащане на ДДС при внос в страната.

Има обаче ръст от постъпленията от ДДС при сделки в страната - с 10.8 % или към август събраният косвен данък е с 602.6 млн. лв. повече.

При другите данъчни постъпления има ръст спрямо 2022 година, но той е по-малък спрямо заложеното по план. Изключене са приходите от акциз, които се увеличават с 4.5% към август при очакван ръст за цялата година от 2%. Над половината от събраното е от цигари и тютюневи изделия.

 

Източник: "Капитал"

 

Коментари

 • разграждане по план

  03 Окт 2023 9:44ч.

  Бюджетният срив на държавата е собствен приоритет на властовите узурпатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Ставри

  03 Окт 2023 9:48ч.

  Финансовият министър НЕ е подал финансови отчети на 2-те си за 2022, 2021 и 2020 г. и офшорката на Вирджинските острови !!! А Бай Ставри вече го чака с разтворени врати …

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  03 Окт 2023 9:47ч.

  Мълния със светкавици!От 02.09.2023г. Пентагонът спира военната помощ за 404, до приемането на новия бюджет за 2024г. на САЩ. Според руснаците на фронтовете при ВСУ има глад за боеприпаси : снаряди 155 мм, 120 мм и мини 120мм. т.е. далекобойното оръжие онемява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  03 Окт 2023 9:48ч.

  Десните използват идеята на индивидуалистите, за пропаганда. Но индивидуалистът бяга в природата за да избяга от търговските отношения и от "либерализмът" на капитализмът където имаш свобода на няколко квадрата които си закупил, или наел, което е твоят затвор - друго то - е частно и всеки момент ще те изгонят. Природата е свобода за всеки, комунизъм. НЯМА ТЪРГОВИЯ. ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ. Партизанинът и индивидуалистът се борят за комунизъм. През социализмът на която и нива, лозе, овощна градина, в природата, в заводите и улиците, беше свобода, либерално сърце, сега само твоята стая до някъде е твое пространство - но това е като затвор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  03 Окт 2023 9:55ч.

  Има икономисти които познали сривът на пазарите и икономиката по това, че всичко нараства много бързо. Когато се качват цените, бизнесът е добре, и работникът още има пари за стоки и данъци. Но доходите не съответстват на харченето, и харченето намалява, бизнесът фалира, щом оборотът намаля, избиват намаленият оборот с повишение на цената - но това още повече намаля потреблението. Съответно и безработицата расте, и потреблението е в свиваща се спирала. И няма данъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Окт 2023 10:07ч.

  С три 3 % дефицит, ни еврозона- ни управление ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само питам

  03 Окт 2023 10:11ч.

  Това семейна снимка ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А това означава, че на държавата ще й се наложи да излезе на дълговите пазари

  03 Окт 2023 10:34ч.

  Заем след заем. Не произвеждаме нищо, каквото имаме го унищожаваме или харизваме. А този озъбен и ококорен е весел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трендът

  03 Окт 2023 10:47ч.

  Зануляването на овцете върви по план и бързо. Съвсем скоро ще си светят с кандило и ще се придвижват на жива тяга (който има кон или магаре) . Връщаме ги в средните векове ! Доволни сме , вижте как закачливо ми се подсмихва Спецата ? , пак ще ме огрее тази нощ ! Пак ще ми фърчат зъркелите ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smopenue

  03 Окт 2023 10:54ч.

  Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------ https://min.lc/medbg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Спадат постъпленията от ДДС"

  03 Окт 2023 11:32ч.

  При поскъпване на всяка стока, което всеки вижда, доходите от ДДС трябва да нарастват. След като спадат, хората не купуват или е намаляло населението в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго и не би следвало, след като служат единственно и само на ПЕНТАГОНА

  03 Окт 2023 12:59ч.

  под, без панталона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крал Маркс

  03 Окт 2023 20:49ч.

  Аа ето ги крадците бе. Фирмите в списъка ли са? Чакат ли си реда за милиончетата? Със здраве, пардон, за здраве да си ги харчите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  03 Окт 2023 20:51ч.

  Витанов защо не направи психипрофил на Асенчо? Асенчо е типичен пример за дебелия аутсайдер в училище, който са заключвали в тоалетната, мокрили са му панталоните уж се е напишкал, правили са му мамби. И получаваме един озлобен интровертен гей (вероятно като тийн си е падал по съученичка, която с погнуса го е отсвирила), поставил си за цел да учи, да забогатее, и да си отмъсти на всички, дори и ако това включва съсипването на една държава. Жажда за некотролирана власт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Окт 2023 23:06ч.

  ДДС е крайно потребление. Въпреки инфлацията народа харчи по- малко, щото няма кво...дотам с отчетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Окт 2023 10:55ч.

  Пак купиха инжекции на файзер за 140 милиона, така и Урсула доволна и екологията гоним... Дефицити мефицити, пари има както казва леля Асена Василева, тя знае най добре, и мъжката й дума на две не става, обещае ли нещо то е не просто закон ами, конституция, нищо че преди два месеца отричаха, че ще купуват! За 140 милиона би могло да се построи детската болница и да се купят 4 хеликоптера, но къде по добре е да ги дадем за експериментални инжекции, дето спасяват околната среда от мръсните хора и техните въглеродни емисии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи