Иво Христов в ЕП: Зелената сделка задушава фермерите и облагодетелства преработвателите

Иво Христов в ЕП: Зелената сделка задушава фермерите и облагодетелства преработвателите

„За да отвори далечни пазари на нашата индустрия, глобалната свободна търговия жертва селата ни, които обезлюдяват, и къса връзката между хората и земята“, смята българският евродепутат.

 „Фермерите се бунтуват в Германия, Франция и в родната ми България. Исканията им са различни, но има една обща причина за упадъка на селото – това са договорите за свободна търговия. Тя облагодетелства едрия агробизнес и убива добрите стопани на земята. За да отвори далечни пазари на нашата индустрия, тя жертва селата ни, които обезлюдяват.

Това заяви в свое изказване в пленарна зала на Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D).

По думите му, над шест милиона ферми ще загинат идните петнайсет години.

„Южноамериканското месо, украинското пилешко и слънчоглед не свалят цените, а увеличават печалбите на преработвателите и рушат стандартите за качество. Глобалната свободна търговия е неолиберална самоцел, която концентрира парите и къса връзката между хората и земята“, посочи в изказването си Иво Христов.

„Днес имаме криза, но утре ще е катастрофа. Да ревизираме Зелената сделка, която задушава фермерите и облагодетелства преработвателите. Да опростим правилата, да защитим местната продукция и селото, защото агробизнесът печели от земята, а селяните живеят от нея“, призова българският евродепутат.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Коментари

 • бензинджия

  06 Фев 2024 10:08ч.

  твърде малко, твърде късно, брачет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-н никой

  06 Фев 2024 10:38ч.

  проблемът е безконтролния внос подкрепен от договорите, а не зелената сделка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  06 Фев 2024 10:50ч.

  проблемът е точно т.н. зелена сделка. която поставя на колене тази част от икономиката, която произвежда. да ти подскажа ли какво следва след тая поза?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  06 Фев 2024 10:48ч.

  Проблем са картелираните дистрибуционни вериги, дори не "преработватели".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Фев 2024 12:35ч.

  Проблем са всички между работниците производители и купувачите, и най-вече онези с "директивите", еднакви.за всички държави в ЕС. Защо България, която може да произвежда и зърнени култури, и месо, и млечни продукти, за плодове и зеленчуци да не говорим, трябва да внася 80 на сто от майната си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи