"Има такъв народ" и "Възраждане" внасят жалба в Конституционния съд срещу държавния бюджет

"Има такъв народ" и "Възраждане" внасят жалба в Конституционния съд срещу държавния бюджет

Има такъв народ" и "Възраждане" представиха жалбата си, която ще внесат в Конституционния съд срещу Закона за държавния бюджет за 2024 г. По думите им в текстовете има "куп противоречия" и "се създава
непредвидимост в бюджетните разпоредби".

Двете партии уточниха, че част от оспорените разпоредби създават "реална предпоставка за практики, при които Министерският съвет или министър да могат по своя произволна преценка да изземват законодателната роля на Народното събрание и да променят бюджетни взаимоотношения", както и че съдържат "неяснота и неопределеност за капиталовите разходи за 44 различни първостепенни разпоредители с бюджет".

 

Коментари

 • Justa causa

  28 Фев 2024 16:31ч.

  Чисто исторически парламентите възникват като органи, контролиращи и одобряващи разходите на монарха (спомнете си крилатата фраза, приписвана на Луи XIV: "Държавата, това съм аз" и какъв е формалният повод, довел до избухването на общественото недоволство, сложило началото на Великата френска буржоазна революция няколко века по-късно). Ще е интересно да видим, какво ще бъде поведението на Конституционния съд по тази жалба, дали, кога и с какво решение ще излезе. Защото не е тайна, че ежегодният Закон за държавния бюджет на републиката, с който формално се приема бюджета на страната, традиционно е изключително общ и позволява всякакви еквилибристики от страна на изпълнителната власт в хода на неговото изпълнение - т.е. не става дума за изключение, а за тенденция. Тази практика, да се създават бланкетни закони, се превърна в характерна черта за законодателството ни в последните десетилетия, а присъединяването ни към ЕС (с извинението: "Европа го иска спешно") ускори деградацията. Масовото приемане на бланкетни норми, налагащи нуждата от последващо уреждане на материята по същество в подзаконов нормативен акт, се счита за форма на скрито делегиране на законодателни правомощия на изпълнителната власт - нещо, което Конституцията ни не позволява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за жалбата!

  28 Фев 2024 18:06ч.

  Дано най-накрая се разтури тази крива, скърцаща сглобка! И нови избори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи