Хърш: Германия е в състояние на хаос след експлозията на „Северен поток”

Хърш: Германия е в състояние на хаос след експлозията на „Северен поток”

Германия е в състояние на политически и икономически хаос, откакто газопроводът "Северен поток" беше взривен. Това каза американският журналист и носител на наградата "Пулицър" Сиймор Хърш в своя блог.

„САЩ се страхуваха, че германският канцлер Олаф Шолц може да позволи руски газ да бъде доставен, за да облекчи икономическите проблеми на Германия и да възстанови важен енергиен източник за германската индустрия след бомбардировката над Северен поток. Това нямаше да бъде позволи да се случи и оттогава Германия е в икономически и политически хаос“, пише той.

„Датските и шведските власти знаеха какво се е случило в „Северен поток“ и кой е участвал в експлозията и може би затова са избрали да провалят разследванията си по този случай.”

По-рано германският вестник Süddeutsche Zeitung съобщи, че шведската прокуратура планира да прекрати разследването за саботаж в Северен поток, тъй като вероятно не са успели да идентифицират заподозрените. Шведската прокуратура планира да обяви решението си по случая в сряда.

 „Неуспехът на двете страни да проведат разследването може да произтича от факта, че, както ми беше казано, някои висши служители в двете страни са разбрали точно какво се случва“, пише Хърш.

Той отбеляза, че и Швеция, и Дания са знаели, че „САЩ са практикували гмуркане в Балтийско море няколко месеца преди експлозиите“. Освен това, посочва журналистът, „няма доказателства, че през последните 16 месеца от унищожаването на тръбопроводите президентът на САЩ Джо Байдън е наредилна своите експерти да проведат разследване” на експлозиите. Германският канцлер Олаф Шолц, добави Хърш, също „не е направил значителни усилия да определи кой го е направил“.

На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентно разрушение“, настъпило предишния ден на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

По-рано шведски сеизмолози регистрираха две експлозии на морски тръбопроводи. Главната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за международен терористичен акт след повреда на газопроводи.

 

 

Коментари

 • Германия я потопиха в "контролиран хаос"

  07 Фев 2024 11:28ч.

  Целия свят го вижда и разбира, вече и самите германци го разбраха - многохилядните протести срещу партията защитаваща националните интереси на германския народ "Алт. за Германия" го потвърждава. А тръбите ще ги заварят обратно, бързо и отговорно с немската инженерна мисъл - най-добрата в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  12 Фев 2024 17:53ч.

  И преди 1933 г там е било хаос, но след това строевата подготовка ги е направила велики !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  07 Фев 2024 11:56ч.

  Мръсни, алчни кръвопийци се бяха притеснили, че няма какво да правят своя газ, получен на цената на унищожението на природната си среда! За тях жертването на Украйна е допустима цена, която си струваше да се плати, особено като се имат предвид допълнителните печалби от оръжията.Все повече хора се влюбват в американските ценности!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киек

  07 Фев 2024 13:00ч.

  Прекратяването на разследването и тласкането му в грешна посока с някаква полска яхта и украинско участие показва липса на желание да се каже истината която всички подозират. Кой има интерес? Отговорът на този въпрос формира ясен разпознаваем кръг от замесени, с възможности за осъществяването на съботажа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "с възможности за осъществяването на съботажа!"

  07 Фев 2024 14:39ч.

  За съботажите е характерно това, че се провеждат в събота. Неделтажите са в неделя, а петъктажите - в петък. За вторниктажите и средотажите няма да споменавам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мии Путин таковата

  07 Фев 2024 13:17ч.

  Няма кой друг да е. А Шведите мълчат, за да ни ги избомбят с атОмни боНби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен

  07 Фев 2024 14:48ч.

  Шведите са по поп музиката и шведските тройки, а датчаните и те не знаят по какво са. Германците от друга страна бяха превърнати в обслужващ Хегемона инженерен персонал. Ако и когато тези страни разберат, че имат интереси, различни от задокеанските и се опълчат на своите външни началници, може и да заприличат на държави. Сега статутът им не се различава от българския - квази колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсурд

  07 Фев 2024 17:01ч.

  Германия е загубила войната държава. Немците трябва да се радват, че изобщо имат държава. Те и това не заслужават. Сори, нот сори. Но Германия, в качеството си на загубила всички война, е държава-васал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи