Германия отделя до 220 пъти повече емисии от въгледобив, отколкото официално декларира

Германия отделя до 220 пъти повече емисии от въгледобив, отколкото официално декларира

Автор: Обективно

Германия твърди, че е лидер в екологията, зеленото производство и прилагането на „зелените“ политики за климата, но ново проучване на мозъчния тръст Ember изчислява, че Берлин  масово подценява своите емисии от въгледобива.

Независимият климатичен анализатор Ember публикува тази седмица шокиращ нов доклад, в който се твърди, че има голямо несъответствие между количеството въглища, за които е известно, че страната добива, и отчетените емисии от въгледобива спрямо останалата част от Европа.

Този доклад представя доказателства за недостатъчното отчитане на емисиите на метан от въглищни мини в Германия и подчертава защо факторът за емисии на метан и методологията трябва спешно да бъдат актуализирани.

Проучванията показват, че Германия отделя между 28 до 220 пъти повече емисии, отколкото официално докладва, от активни операции за добив на въглища.  Докладът предполага, че Германия отделя допълнителни 300 000 тона метанови емисии годишно.

Ключови несъответствия:

– Въпреки че Германия е произвела 44% от общия лигнит в ЕС през 2022 г., тя отчита само активни емисии от въгледобив от 1,39 хил. тона, а именно 1% от отчетените от ЕС.

– Метанът от каменовъглени мини, отделян в страната, може да бъде 28 до 220 пъти повече, отколкото се съобщава официално.

– Германия смята своите лигнитни въглища за сравними с тези на Полша. Въпреки това оценката на Германия за съдържанието на метан във въглищата е от 40 до 100 пъти по-ниска от измерванията на полския лигнит.

– През 2022 г. Германия е добила  131 милиона тона  лигнитни въглища от открити мини, което представлява 44% от  общото производство на лигнитни въглища в ЕС за този период. Германия обаче отчита само активни емисии от 1,39 хил. тона, а именно 1% от общите отчетени активни повърхностни емисии на метан от въгледобив в ЕС през 2021 г.

Освен това метанът от откритите въглищни мини в Германия се вижда ясно от сателитни данни, което показва, че емисиите са значително повече. Най-високите концентрации на метан се откриват в мините Hambach и Welzow-Süd, включително района на Lusatian Lake.

Ember анализира измерванията на метан от полски лигнит и установява, че емисиите могат да бъдат 184 пъти по-високи от количествата, обявени в докладите на Германия в момента. Това би удвоило емисиите на метан в Германия през 2021 г. от целия енергиен сектор, което представлява 14% увеличение на националните емисии на метан. Германия не може  да претендира, че е лидер в областта на климата,  докато в същото време не отчита своите реални емисии.

Метанът е вторият най-важен източник на парникови газове за изменението на климата според Брюксел, а въглищата са най-големият източник на метан в енергийния сектор в ЕС. „Зелената сделка“, подписана от ЕС, изисква глобалните емисии от въгледобив да бъдат намалени със 75% до 2030 г.

Източник: obektivno.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Грета Тинтин Т.

  11 Юни 2024 10:10ч.

  how dare u

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инфекционист-епидемиолог

  11 Юни 2024 11:34ч.

  Няма никакъв проблем с метана ! Преди дни Били съобщи че пуска нова Ваксина, този път за кравите - да не пърдят и така да не отделят метан !🐄🐄🐄 Не виждам никакъв проблем количествата да се пренасочат от говедата към земните недра ! Инжектират въглищните пластове и няма да отделят метан !💉💉💉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господинов

  11 Юни 2024 11:36ч.

  Това беше хитро. Трябва да го запомня. Манипулирането на данните да го представящ, като подценяване и не достатъчно отчитане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • долу ес

  11 Юни 2024 13:46ч.

  следващия път ще знам какво да кажа на нап в съда, подцених приходите...... двойните стандарти и корупцията са вкоренени в целия ЕС! докато се разпадне е изплуват всички ла на

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евро нещо си

  11 Юни 2024 11:46ч.

  Дойчо бие по кухите тикви нашите продажници да затварят въглищните мини. А той ги експлоатира, ама тайничко. За дойчо - хляб, за Ганю - пак с х (3 букви). Това се нарича равни права на страните от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • блокиран

  11 Юни 2024 11:54ч.

  винаги е приятно, когато дойчетата бъдат хванати в крачка. но това е измислен проблем. в случая става дума за метана, който се води парников газ. количествата на антропогенните му емисии са такива, обаче, че трябва доста фантазия, за да бъде вкаран в регулация, да бъдат принудени държавиците да правят планове, да предприемат меркии пр., и пр... с други думи - да съсипват икономиките си. предназначението на разкритията, чини ми се, е точно това - да бъде принудено немското правителство да бъде "по-кооперативно"... на територията всичко това предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа, което е позволено на Юпитер,

  11 Юни 2024 13:38ч.

  не е позволено на вола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вие си ги избрахте

  11 Юни 2024 13:42ч.

  първо кой финансира ембър? май не е от този континент, второ, Германия лъже, за да спести от цената на емисиите, заради които ние закриваме тецовете. Двойни стандарти, за които българите гласуваха отново,затова бедността е второто име на България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  11 Юни 2024 14:16ч.

  "Зелената сделка“, подписана от ЕС, изисква глобалните емисии от въгледобив да бъдат намалени със 75% до 2030 г., край на цитата. Сега просто трябва да свържем добивите, квотите за емисии за производство на енергия от въглища пак по "зелената сделка" и да съберем две и две. И да не забравяме, че докато части от Германия бяха под вода, немците, Урса и Вебер бяха тук да леят дитирамби в полза на ... Как това се свързва с Увеличеното количество депутати на ЕНП в този ИЮ Парламент? Ами не се връзва. Кои други партии подкрепят "зелената сделка"? Или я подкрепят докато фалират икономиките на страните втора категория от бившия източен блок? Шмекери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  11 Юни 2024 20:55ч.

  Ся, въпрос на географска ширина. Без кюмюр и газ гретите ще останат на студено, а кат трепериш трудно се подкрепя борбата с глобалното затопляне и търговията с въглеродни квоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на зелените тикви

  14 Юни 2024 12:10ч.

  ТЕЦовете им пушат, ще се скъсат. Лъже, мръсникът, преяжда с луканка. НЕАМ НЕРВИ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи