Франция планира пълна национализация на енергийната компания EDF

Франция планира пълна национализация на енергийната компания EDF

Франция ще национализира изцяло EDF (EDF.PA), заяви министър-председателят Елизабет Борн. Този ход ще даде на правителството по-голям контрол върху преструктурирането на обременената с дългове компания, докато се бори с европейската енергийна криза.

EDF, в която държавата вече притежава 84 %, е една от най-големите компании за комунални услуги в Европа и е в основата на ядрената стратегия на Франция, на която правителството залага, за да смекчи влиянието на рязкото покачване на цените на енергията, изострено от перспективата за внезапно спиране на доставките на руски газ.

Но вместо да бъде асо в ръцете на правителството, тя се превърна в голямо главоболие поради дългогодишните забавяния на новите ядрени централи във Франция и Великобритания, с надхвърляне на бюджета в размер на милиарди евро.

"Днес ви потвърждавам, че държавата възнамерява да контролира 100% от капитала на EDF", заяви Борн в политическата си реч в долната камара на парламента, като изложи приоритетите на правителството на своето малцинство. 

"Трябва да гарантираме нашия суверенитет в условията на война (в Украйна) и на очертаващите се колосални предизвикателства".

По текущи пазарни цени изкупуването на дяловете, които правителството все още не притежава, ще струва около 5 млрд. евро (5,09 млрд. долара).

През тази година EDF се сблъска с множество проблеми. Половината от застаряващите й реактори във Франция в момента са изключени, отчасти поради проблеми с корозията, което я принуждава многократно да намалява ядреното производство в момент, когато Европа се бори да намери алтернативи на руските газови доставки.

Компанията е засегната и от действията на правителството, което я принуждава да продава електроенергия на конкуренти с отстъпка като част от усилията да предпази френските потребители от рязкото увеличение на разходите за живот.

Това е голям натиск върху финансите на EDF, тъй като групата продава напред прогнозираното си ядрено производство преди края на бюджетната година и трябва да изкупува обратно продадената електроенергия на нестабилен пазар с исторически високи цени.

Компанията твърди, че загубите от производството ще намалят основната ѝ печалба през тази година с 18,5 млрд. евро, а дисконтираните продажби на електроенергия ще ѝ струват още 10,2 млрд. евро. Прогнозите са, че дългът на компанията ще нарасне с 40% през тази година до над 61 млрд. евро. Междувременно планираните ядрени реактори от ново поколение изискват инвестиции от над 50 млрд. евро.

Възможността за пълна национализация на EDF беше маркирана от президента Еманюел Макрон по-рано тази година, но оттогава картината се усложни, тъй като той загуби абсолютното си мнозинство в парламента.

Миналата година той вече трябваше да се откаже от цялостното преструктуриране на EDF в резултат на съпротивата на профсъюзите и съмненията, изразени от Европейската комисия.

Този план предвиждаше печелившият бизнес на EDF в областта на възобновяемите енергийни източници да бъде включен в нова компания, която да не бъде обременена с дългове от ядрени активи.

Борн не уточни дали национализацията ще бъде извършена чрез специално законодателство или чрез публичен търг за изкупуване на миноритарните акционери и не посочи срокове.

Профсъюзът CGT заяви, че без радикално преразглеждане на начина, по който се определят цените на ядрената енергия, национализацията на EDF няма да реши проблемите му и може да бъде претекст за разпадането му.

EDF беше регистрирана на борсата в Париж през 2005 г. на цена от 33 евро за акция. В сряда акциите на компанията затвориха на цена от малко под 9 евро, след като скочиха с 14,5 % след съобщението на Борн.

Анализатори и банкери заявиха, че директното излизане на пазара за изтласкване на миноритарните акционери и изваждане на EDF от листване на борсата би било по-бърз процес, докато всяко законодателство рискува да се забави в парламента.

Източник: reuters.com

 

 

 

 

Коментари

 • Салвадор

  11 Юли 2022 14:29ч.

  А гилотините дали ги почистиха от прахоляка ? Имат май още в музея. Все пак до 1977-ма година ги използваха. Нещо се разбутаха пластовете май !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франция планира пълна национализация на енергийната компания EDF

  11 Юли 2022 15:15ч.

  „Електрификация + съветска власт = комунизъм„ - Назад в бъдещето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  11 Юли 2022 15:45ч.

  българин + демокрация = разруха. Напред към бъдещето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  11 Юли 2022 18:53ч.

  "Невидимата ръка на Пазара." и некои други елементи от телото му...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тия във Франс спешно да им се командирова Сашко Йорданов

  11 Юли 2022 15:52ч.

  Да им обясни, че държавата е лош стопанин. Плюс царските юпита да им доприватизират електроразпределението

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лош стопанин

  13 Юли 2022 10:33ч.

  Лоши политици, лошо управляват държавата като назначават некадърни крадци, за управители на държавната собственост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавата начело с Макрон

  13 Юли 2022 19:27ч.

  Е лош стопанин. Вярно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Електрификация + съветска власт = комунизъм

  11 Юли 2022 15:54ч.

  Тцъ. Деелектрификация + приХватизация = постсоцкапитализъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  11 Юли 2022 18:55ч.

  поне съм спокоен, квото ни кроиха - на то и напоролись - не съм сигурен, как точно севрно-хафрикано-французите ще си играя на енергетика, все пак това не е да балираш по френска технология и да палиш корите на бананито, трябват и некви други глупости...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеко Такоф

  14 Юли 2022 22:37ч.

  Значи цените ще се вдигнат за потребителите, производството ще спада, енергията ще е дефицитна, държавата ще поеме всички загуби, но с цената на всичко това, ще се запазят и дори увеличат печалбите на търговците на енергия? Това вследствие поредния енергиен пакет закони на Евр(оп)ейския съюз? Защо бе хора, не е ли твърде очевадно? Защо вавилонската ви кула се оказа златен телец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи