Фабричната активност в еврозоната се свива до най-ниското си ниво от пандемията насам

Фабричната активност в еврозоната се свива до най-ниското си ниво от пандемията насам

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Фабричната активност в еврозоната се е свила през юли до най-ниското си ниво от пандемията от Covid-19 насам. Това се дължи на отслабналото търсене въпреки резкия спад на производствените цени, съобщава Ройтерс, позовавайки се на най-новите данни от проучване поръчано от Hamburg Commercial Bank (HCOB) на S&P Global.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната се е понижил до 42,7 пункта през юли от 43,4 пункта през юни, съвпадайки с предварителните оценки. Това е най-ниското отчетено ниво на индекса от май 2020 г. насам, оставащо под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Подиндексът, отчитащ обема на произведената продукция, част от съставния PMI, се е понижил до 42,7 пункта през юли спрямо 44,2 пункта през предходния месец, отбелязвайки най-големия си спад от над 3 години.

Спадът във фабричното производство в Германия, Франция и Италия се е задълбочил през юли спрямо предходния месец на фона на по-слабото търсене. Индексите на мениджърите по поръчките на трите най-големи икономики в еврозоната през юли остават под границата от 50 пункта.

Германия

Спадът в производствения сектор на Германия се засилил в началото на третото тримесечие, тъй като производителите на стоки са регистрирали по-рязък спад на новите поръчки, фабричните цени и продукцията през юли, показа проучване във вторник.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на HCOB, което формира една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия, се е понижил до 38,8 пункта през юли спрямо 40,6 пункта през юни.

Индексът през юли бележи шести пореден месечен спад, оставайки на най-ниското си ниво от май 2020 г. насам. Той потвърждава и предварителната оценка, запазвайки се доста под нивото от 50 пункта.

„Резултатите не са добри“, коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank AG, особено за новите поръчки, които отбелязват един от най-ясно изразените си спадове от приблизително три десетилетия, и заетостта, която се свива за първи път от 2021 г.

Рубия отбелязва също, че спадът на разходите за материали, вложени в производството, както и цените на крайните продукти са се понижили с най-бързия си темп от световната финансова криза насам.

Очакванията за бизнес перспективите са се влошили за трети пореден месец, достигайки най-ниското си ниво от ноември насам, което сигнализира за нарастващ песимизъм, тъй като компаниите се опасяват, че забавянето на търсенето може да се окаже устойчиво.

„Рисковете германската икономика да се затрудни през втората половина на годината очевидно се увеличават“, твърди Де ла Рубия.

Германската икономика стагнира през второто тримесечие на 2023 г., като не отговори на очакванията за скромен растеж, тъй като слабата покупателна способност, по-високите лихви и малкият обем на фабричните поръчки натежаха на най-голямата икономика в еврозоната.

Източник: investor.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Важно е офис активността да е висока.

  01 Авг 2023 18:51ч.

  За бачкерите масльонкаджии да не ви пука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марчето

  02 Авг 2023 19:41ч.

  "Индустриална" активност, а не "фабрична".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи