ЕС увеличи вноса на никел от Русия

ЕС увеличи вноса на никел от Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Търговията на ЕС с Русия беше силно засегната след нахлуването на Русия в Украйна, като ЕС наложи ограничения върху вноса и износа на няколко продукта. Ефектите от тези мерки са особено видими през последните месеци. Оказва се обаче, че една ключова суровина не само не е засегната, а търговията с нея се увеличава.

Като се имат предвид сезонно коригираните стойности, както износът, така и вносът спаднаха значително под нивата преди инвазията на Русия.

Делът на Русия във вноса извън ЕС спадна от 6,4% на 3,8% между февруари 2022 г. и септември 2022 г., сочат последните данни на Евростат. През същия период износът извън ЕС за Русия спадна от 2,3% на 1,1 на сто. Търговският дефицит на ЕС с Русия достигна своя връх от 19,6 милиарда евро през март 2022 г. След това той започна прогресивно намалява и през септември 2022 г. възлиза на 9,7 милиарда евро.

Когато се разглежда делът на Русия във вноса извън ЕС за шест ключови продукта, се забелязва силен спад при въглища, природен газ, петрол, торове и желязо и стомана, докато при никела делът леко се е увеличил. По-специално, най-голям спад е регистриран при въглищата (от 45% през 2021 г. на 13% през третото тримесечие на 2022 г.), природния газ (от 36% на 18%), торовете (от 29% на 17%) и желязото и стомана (от 16% на 5%). Същевременно обаче вносът на никел от Русия в ЕС се е увеличил (от 42% на 43%). 

Източник: Евростат

В Русия се намират около 40% от познатите световни залежи на никел.

Преди дни Владимир Потанин, ръководителят на най-големия производител на никел в Русия Norilsk Nickel в интервю за RBC заяви, че въпреки че западните санкции не са наложени срещу Norilsk Nickel, те оказват влияние върху дейността на компанията и я принуждават да коригира стратегията си.

 

Владимир Потанин, Източник: http://en.kremlin.ru/

Вторият най-богат човек в Русия (според Forbes) беше санкциониран от САЩ през декември, а вече е в черния списък на Великобритания и Канада. Европейският съюз обаче отказва да го санкционира.

"По отношение на производството, логистичните вериги се промениха, системите за сетълмент се сринаха с всички произтичащи от това последствия. Много проекти се преместват, както се казва сега, надясно. Основно това се дължи на факта, че има нужда от препроектиране, в търсене на ново оборудване, което ни е отказано, каза Потанин.

"Това, разбира се, води до коригиране на плановете и стратегиите. Естествено, намираме изходи от тази ситуация. Ние преструктурираме логистичните вериги към по-приятелски настроени страни. Преди всичко това са Китай, Турция, Мароко и други арабски страни.", каза Потанин, известен като Руския крал на металите.

Никелът намира приложение като строителен материал, използва се за химични апаратури, също в ядрените реактори, като електроди в железно-никеловите и кадмиево-никеловите акумулатори, както и за защитни покрития на други метали (никелиране). Металът е особено ценен заради сплавите, които формира. Той е основен компонент в множество сплави и суперсплави, които са топлоустойчиви, свръхтвърди, магнитни, корозионно устойчиви и т.н

Източник: money.bg

 

 

 

Коментари

 • Иван

  26 Яну 2023 16:18ч.

  Вероятно никелът е необходим за легиране на метали, от които да направят брони за техника, която после да изпратят на Украйна да се бие срещу Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  26 Яну 2023 20:38ч.

  И там дясната ръка не е наясно какво прави лявата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  30 Яну 2023 9:03ч.

  Браво само така , колкото повече санкции и бой за помияра Путягин толкова повече ще се умилква той , а и ще получавате и суровини с намаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  01 Фев 2023 0:45ч.

  Я кажи що е помияр? Че не се пори отзад като вас??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи