ЕС налага таван на руския петрол от $60 за барел

ЕС налага таван на руския петрол от $60 за барел

Страните от Европейският съюз постигнаха съгласие относно конкретна ценова граница до 60 долара за барел за руския петрол. Това съобщиха дипломати от ЕС пред ДПА, след няколко дни на интензивни преговори за въвеждане на подходящо ниво на пределната цена.

Съгласно ограничението предоставянето на определени услуги за доставки на руски петрол, включително застраховка, финансиране и техническа помощ, трябва да бъде забранено, ако петролът е бил продаден над прага от 60 долара.

 Очаква се Съветът на ЕС да одобри решението официално през уикенда, каза пред репортери постоянният представител на Полша в ЕС Анджей Садос. Одобрението в Съвета на ЕС ще се извършва автоматично чрез писмена процедура без допълнителни обсъждания.

"Полша се съгласи с компромис на ЕС за налагане на таван от 60 долара за барел руски петрол, което позволи на ЕС да одобри официално решението през уикенда", заяви дипломатът. Полша е единствената страна от ЕС, която досега блокира въвеждането на таван на цените на петрола в ЕС, настоявайки той да бъде още по-нисък.

Както вече беше съобщено от европейски дипломати, предложеният от Европейската комисия ценови таван, освен твърд ценови таван, трябва да включва и механизъм за корекция, който да изисква цената на руския внос на петрол да бъде поне с 5% по-ниска от пазарната цена. Този ценови таван се прилага само за петрол, транспортиран по море. Мярката няма да окаже пряко въздействие върху покупките на руски петрол в ЕС, тъй като едновременно с опита за въвеждане на таван на цените на руския петрол в ЕС на 5 декември ще влезе в сила забраната за внос на суров петрол от Русия, въведена през юни.

За ЕС таванът на цените на руския суров петрол е свързан главно със забрана за морски транспорт или застраховане на руския суров петрол, ако той се доставя в трети страни на цена над определения от ЕС таван.

Руски и европейски експерти многократно са отбелязвали, че тази мярка ще бъде ефективна само ако към механизма се присъединят достатъчен брой държави вносителки. В противен случай тя ще доведе до нови изкривявания на петролния пазар и може да доведе единствено до увеличаване на руските приходи.

Руското ръководство многократно заяви през последните месеци, че Русия няма да доставя петрол на страните, които се присъединят към този механизъм, така че рисковете за трети страни да участват в тази схема са много високи. 

 


 

Коментари

 • Честито!

  02 Дек 2022 18:28ч.

  Следвайки така мъдрите практики на ЕС, и аз сложих таван на цената на бензина от местната бензиностанция. Само че те взеха, че се изсмяха и отказаха да ми продадат бензин на цената, която аз искам. После нещо закъсах с колата на магистралата, защото ми свърши бензина. Не знам дали има общо с тавана на цената, която въведох, но ви моля, помогнете ми, скъпи евроатлантически партньори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zas

  03 Дек 2022 7:24ч.

  +++++++++++++++++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веяв

  03 Дек 2022 15:35ч.

  Щото си идиот, баце

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • убийството от Запада на елементарни основи на човешкото общежитие

  02 Дек 2022 18:31ч.

  Като контрамярка, засега Русия ще въведе специално за неприятелски държави разплащания за износ на петрол в рубли. Знае се, че Русия вече не признава курс на долара по американски разценки. А ако продължават да я дразнят, пак специално на тях ще им продава с двойна надценка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  02 Дек 2022 18:49ч.

  гледам клипчета от различни френски градове след мача Мароко - Канада. мароканците от радост чупят всичко по пътя си. от час си мисля, какво ли ще е във Франция, ако Мароко загубят следващия мач...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдател

  02 Дек 2022 19:08ч.

  Има таван-нема руски петрол . И всички икономически и физически западно/и не само/европейски дупки ще бъдат запълнени от пресметливи янки . А западноевропейските дупки и запътилите се с радостни песни към самоубийството си т.нар украинци ще си и платят -и физически и финансово и по прекия път към по-добрия свят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По БДС

  02 Дек 2022 19:32ч.

  Обявявам от 32 Февруари 2023 г. следния таван на някои стоки от първа , втора и трета необходимост: Първо цената на овчия кашкавал : Да бъде не повече от 1,80 лв.за кг.! и 1,40 лв за кг овче сирене, а за кравето да е по 1,10 лв! Таван за прясното мляко 0.60 лв/л. и 0,30 лв. за бурканче кисело мляко, по 0,30 лв. за един хляб от всякакъв вид, 0.40 лв за литър бензин, 98 октана и 0,25 лв за дизела, 0.06 лв. за всякакви билети за градския транспорт, 8,000 лв. за тристаините апартаменти и 6,200 лв. за двустаините! Връщам отново 10% ергенски данък, до достигане на населението на България до 10,000,000 хора и тук там и от човеци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  02 Дек 2022 20:00ч.

  Що спря дотук? Дай таван и за пармезана, прошутото, немската бира, френските вина, коняк и шампанско, както и на шотландската и ирландска ракии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По БДС

  03 Дек 2022 1:47ч.

  По покана на любезната птица ElCondor 02 Дек 2022 20:00ч. : При концентратите: Всякакви местни ракии , с изключение на Сунгурларска специална ще са под 1,73 лв. на бутилка от 750 мл. Само Сунгурларска Специална може да се коска на цена до 2.20лева. За западните питиета, коняци, уиски, текили и т.н. до 2,25 лв. за бутилка. Връщаме на пазара вече полузабравената плодова ракия ''Каменярка'' на ексклусивна цена 1,50 за две бутилки . Любимото на Винстън Чърчил червено вино "Мелник 55" в бутилки от по 1.5 литра с препоръчителна цена до 4.95 лева шишето. Метаксата с номера 3,5,7 и 11 и пивкото вино " Рецина Кехлибари" се приравняват всичките до 3 лева или €1,40 бутилката. Бирите ще се ограничават с вноса, че те и без това повечето "вносни" бири си ги правят в България, ама от природна скромност не го анонсиргат , а само им лепат чуждите етикети. Примери без чет. И без това от бирите само се дебелее, а и е вредно и за прекалено нарастването на интелекта на консуматорите му, в смисъл че консуматорите на повече от 2 бири дейли, прекалено много "поумняват". При сирената, запазваме с цел патриотичното ядро, само българските сирена и преминаваме само на българска млечна прадакшън. Пармджано, прочуто , муци-рела, гуда, френските миризливки, ще ползувате само до като сте в странство.От французойските вина остават само ''Дон Периньон" и ''Дон Жуан'' с цена на дребно, колкото беше "Савецкае Игристаьо", т.е на цена до 3 лева или €1.40. По изключение допуса се само продажбата на италиански сосове за спагети, от брандовете "Подпърдели", ''Путанеска'' и ''Salsa la deliziosa ragazza grassa bambina'', по две шишенца за левче. Пускаме и маила за ревматични проблеми от виетнамска тигрова мас, ''Mỡ hổ'' в kонтейнерчета от 7.5 грама. Чакам за други въпроси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудесно

  02 Дек 2022 19:38ч.

  От утре и аз слагам таван на тока, водата, парното, телевизията, интернета и телефона. Крайна цена на всичко определям = 50 лв. Толкоз! Край! Точка! Остатъка от пенсията е за лекарства и кисело мляко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таван за парното и забрана на порното

  03 Дек 2022 13:08ч.

  Месечно до 15 лв за двустаен апартамент, панелна конфекция, без изолация, при температура в апартаметна минимум 22-23 градуса по целзии, при отворени прозорци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коко, 4 клас от паралелката с финландски език

  04 Дек 2022 3:58ч.

  Пра баба ми е разказвала, че някъде , доколкото си спомням през некво си средновековие ( май е било някъде около 1970-80 гдина сл.Хр.) в България билета за трамвая наистина е струвал по 6 стотинки, а един билет за кино на балкона първи ред е бил по 35 стотинки, обаче на народа му се е разкатавала фамилийката, щото е нямало нито банани, нито ананаси. Сега тънем в червоугодие и всичко има на пазара, само пари не се продават. Е може всичко да е поне с 3,000% или повече по-скъпо от по времето на средновековието , но банани колкото ти се иска и са ни на разположение по 14 месеца в годината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ива

  02 Дек 2022 19:58ч.

  "За ЕС таванът на цените .......ако той се доставя в трети страни на цена над определения от ЕС таван." От кога законите и решенията на ЕС са задължителни в целия свят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма такова нещо

  02 Дек 2022 20:13ч.

  Пише го в началото на статията. Могат да контролират само транспорта, застраховките и банкови преводи. Когато е с руски кораб или на приятелска страна и не се ползват услуги на застрахователи от неприятелски държави, нищо не могат да контролират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко фин начин да кажете

  03 Дек 2022 11:28ч.

  че с поредното си изхвърляне ЕС ще хване Путин за шлифера (както се преизказвахме).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руското ръководство многократно заяви през последните месеци, че Русия няма да доставя петрол на страните, които се присъединят към този механизъм

  02 Дек 2022 20:09ч.

  За съжаление Путин е слаб и страхлив президент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Дек 2022 20:12ч.

  https://youtu.be/vuo_PzPoVEc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оптимист

  02 Дек 2022 20:10ч.

  Нещо се объркаха ми се струва... Цените не са в долари а РУБЛИ!! И ако няма Рубли няма Петрол и Газ. Простичко е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  02 Дек 2022 20:18ч.

  Май ще гледаме същия сценарий както при газа . ЕС ще купува руски петрол на мноооооооооооооого висока цена чрез прекупвачи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  02 Дек 2022 20:30ч.

  Ха ха ха ха...туй е като фиксираният курс 1 лев=1 долар през 1990 (там някъде) само че го купих (1 път бе) 7 лева=1 долар...на черно.Идиоти, и ние сме се хванали с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 долара е изпробвана

  02 Дек 2022 20:34ч.

  От историята цена, която капичва Рашастан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • такава държава няма

  03 Дек 2022 5:51ч.

  вървете в училище да се учите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Рашистан" го "капичват" милиарди и милиарди

  03 Дек 2022 11:26ч.

  дадени за петата колона и за агенти на високо ниво. Само че на 20-30 год и хоп - появил се някой, който ти пикае на милиардите и очиства къщата от паразити. А тия лакардии, как дядо Рейгън почнал свръхвъоръжаване и разорил СССР, ги вярвахме хамаци като мене и тебе га бяхме по на 15-16 год през 1980. Само че оттогава аз пораснах, а ти си останал на същия акъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факт е, че фалира, както е факт, че Рашастан друго освен суровини

  03 Дек 2022 11:46ч.

  Не изнася.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Georgi Doychinov

  03 Дек 2022 12:01ч.

  А ти без суровини какво ще произведеш . Сещам се само за л..на .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  03 Дек 2022 18:07ч.

  Не може. За да произведеш л..а ти трябват суровини, за да имаш суровини ти трябват другите суровини.. Така че и л..а не може да произведеш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  03 Дек 2022 18:07ч.

  Капичнал ти се е мозъка дето го нямаш. През 2014 година петрола падна на 20 долара цена за барел, па гледам ни една държава изнасяща петрол не се капична...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  02 Дек 2022 20:38ч.

  ЕС няма да изкара много. Твърде много грешни решения от грешно структурирана организация. Няма как да я кара по този начин още дълго. Жалко за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  02 Дек 2022 21:07ч.

  А от утре и таван на земното ускорение - максимум 6.87 m/s2. Иначе кантарът показва много и не е честно да ни изкарва такива охранени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин Й. В.

  02 Дек 2022 21:21ч.

  Александър Новак пределно точно и ясно каза, че който наложи таван на цената на руския петрол, спира да го получава. Очаквайте криза с бензина и дизелаоколо и след коледа. Лукойл нефтохим използва саму руски нефт, доставян по море. Доставките ще спрат в рамките на 10-12 дни, запаси рафинерията има за около 30 дни. Складови наличности за около 45,като половината са неприкосновен военновременен резерв. Цена от 5,50-6,50 за бензин и дизел съвсем скоро.пропан-бутан около 2,50-3,00 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  02 Дек 2022 22:13ч.

  дреме му на путин под шапката, като слагате таван пазари за петрол и газ по света мнооооого!....само от износа на газ на ден русия печели 800 млн. - за какво говорим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отглеждане на катъри

  02 Дек 2022 22:30ч.

  е новият бизнес на фондерлайнен. Трева колкото искаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • създаване на парични фондове за преобразяване на европа

  02 Дек 2022 22:47ч.

  Таванната мярка е мощен механизъм за зараждане на паралелен пазар на нефт и горива,оттам коренни структурни изменения в икономиката. Вследствие ще се натрупат парични фондове у нови кръгове, съответно нови лобита,които диктуват полит.дневен ред в европа и рисуют ее образ будущего.Силата и слабостта на капитализма е в контрола на паричните потоци и това се разбра от когото трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  02 Дек 2022 23:13ч.

  Пълнете варелите по мазите, докато има.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ко станА

  03 Дек 2022 0:03ч.

  С конкуренцията, невидимата кунка на пазарЯ, пазарскостта, свободното движение на хора, стоки, капитали, а? А със свободата на словото, мислата и мнението, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отменени са

  03 Дек 2022 5:54ч.

  до второ нареждане; копчето е само едно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Дек 2022 6:02ч.

  Е сега е ред и на европейските корабособственици и застрахователи да започват да пофалират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците ще си пълнят китайските коли с бензин

  03 Дек 2022 8:00ч.

  На 80 цента. А европейците ще си пълним колите с ... таван ! Впрочем сериозно, тази далавера има за цел единствено да обогатява прекупвачите и посредниците. Циркът между Западът и Кремъл, в угода на мошенниците и в ущърб на хората и бизнеса, продължава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мата космата

  03 Дек 2022 8:11ч.

  Милиционерските похвати си ги усвоил, ама пълния член - не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато няма евтини суровини, бъркаш дълбоко в джоба на потребителя... или друг вариант на цирка "Човешкият Син се подчинява на Съботата"

  03 Дек 2022 8:09ч.

  Ориентировочные цены на 95-й бензин за литр в разных странах по состоянию на середину ноября 2022 года Греция — €2.05 Германия — €1.92 Франция — €1.80 Польша — €1.39 США — €1,05 Белоруссия — €0.99 Россия — €0.83.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zаговорник

  03 Дек 2022 11:50ч.

  Унищожаването на Европа върви по плана. Лошото е, че сме твърде много, за да се върнем в пещерите. Когато Господ когато иска да накаже някого, пъво му взема акъла. После му праща Урсула, Борел и други демони. Накрая минава Байдън да прочете една заупокойна реч. И да се здрависа с вече несуществуващото население на континента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • били ли сте в Амстердам?

  03 Дек 2022 12:14ч.

  Улиците миришат на канябис. Пуши се навсякъде открито. Така наречените КАФЕНЕТА често имат пред вратите си саксии с канабис като реклама. В самия стар център е кварталът на проститутките, където вечер в кабинки зад витрини се чекнат разголени проститутки, а на много места се веят знамената на педерастията - откраднатата от децата дъга. И тия извратеняци ще ми определят норми на сигурност и цивилизация. Сополив гръмък шамяр за българските политически парцали. А иначе аз съм доволен, че няма дя влизаме в това общество наречено Шенген. Дано излезем и от еврогейското сборище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100ЯНОВ

  03 Дек 2022 17:41ч.

  Боже мой,тези в европарламента с конкурс по тъпотия ли са избирани.Ще слагат таван на цените,откога купувача определя цената на стоката която купува,ебати идиотите.Алоу Лайняната искам Мерцедес за 1000 евро иначе ще стана интимен с задника ти ,разбрали ма тъпа краво 1000 евро и то нов мама ти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акъдемог Корифей Коджакорифееф

  04 Дек 2022 4:14ч.

  И аз искам два нови мерцедеса, модел 600 ЕсЕл и 775 ЕсЕл., но 1000 € ми е много скъпо, свалям цената на 600€ за първия и €775 за втория. Колкото са Е-тата толкова и €врата! Капиш? Крайната цена на златото става от миналия Фторник по $35 за тройна унция. Колкото е била и по времето на президента ЕфДиАр, през Април, 1933 г.! Изключения само за далтонисти със заверени от кварталния сертификати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи