Енергийният министър освети груба намеса на Асен Василев в енергетиката

Енергийният министър освети груба намеса на Асен Василев в енергетиката

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В нито един момент не сме говорили да пренасочим 1 мрлд. лв. за саниране, заяви Румен Радев

Енергийният министър Румен Радев няколко пъти обясни какъв е ресорът на министерството му.
“В нито един момент с нас не са водени разговори и не е дискутирано пренасочването на близо 1 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост от енергийни проекти към саниране. Нашата позиция е ясна – че тези пари следва да се инвестират в енергийни проекти, насочени към енергийната независимост от Русия, за каквато цел се отпускат”, обяви пред парламентарната комисия за контрол на средствата от ЕС енергийният министър Румен Радев. С изключително спокоен тон той даде да се разбере, че енергийната политика следва да се води от енергийното министерство и че в ресора му има сериозни намеси. 

„Не съм останал с впечатление, че това е екипът, който води преговорите по новата глава RepowerEU в плана за възстановяване и устойчивост“, заяви в прав текст министър Радев в отговор на въпрос на какъв етап са разговорите по тази тема с ЕК. По механизма за RepowerEU България ще получи 480 млн. евро, които следва да бъдат инвестирани в енергийни проекти, гарантиращи независимост на сектора от Русия. Радев не посочи конкретно кой води преговорите, но от обясненията се разбра, че става дума за намесата на финансовия министър Асен Василев в процеса. Пред същата тази комисия през януари Василев изненадващо обяви, че целият ресурс по новата глава ще бъде пренасочен за проекти за саниране, където има много подготвени и некласирани проекти. Тези проекти се финансират по съвсем друга процедура, водена от регионалното министерство. 

Думите на Радев изненадаха депутатите и дадоха повод на Томислав Дончев от ГЕРБ в прав текст да попита дали Асен Василев е излъгал комисията. Радев избегна директна конфронтация, като отново припомни в кой ресор попада енергетиката. Стигна се дотам депутати да препоръчват на Радев да потърси среща с Василев и да се разберат. И от ГЕРБ, и от ПП имаше натякване колко лошо е да останат нефинансирани проекти за саниране на жилищни сгради. 

Индиректно Радев даде да се разбере  и че около включения след много активна роля на Асен Василев мегапроект за изграждане на батериен парк в плана за възстановяване и устойчивост има много сериозни проблеми. Мощностите в проекта Restore бяха намалени наполовина - от 6000 на 3000 MWh, в хода на механичното орязване на парите по плана заради преизчисления на БВП. Освен това парламентът разпореди проектът да се трансформира - от изцяло държавно дружество в схема и за физически и юридически лица. 

“След всичките изчисления, които направихме при преработването на проекта в схема за подкрепа на физически и юридически лица, можем да осигурим съоръжения за съхранение на енергия с максимум капацитет от 1200 MWh при изисквани 3000”, обясни министърът. Той уточни, че основният потенциал тук е по линия на индустриалните потребители. От думите на Радев се разбра, че останалият капацитет ще бъде осигурен по линия на допуснатите изключения в закона за енергетиката дейността съхранение да се извършва и от оператори на преносната и разпределителната мрежа. 

От коментарите на Радев стана ясно, че той поначало не счита за целесоъбразен и друг от шумнорекламираните проекти при редактирането на плана за устойчивост – за производство на електроенергия от геотермални източници. “Не може да се разчита на големи мощности при производството на енергия от геотермални източници, те са по-подходящи за топлинното производство,” каза Радев. И тази схема се преработва след намеса на парламента в грантова схема за физически и юридически лица. Новината изненада депутати от ПП, които попитаха какво става с проекта за пилотна централа. 

Както „Сега“ писа, списъкът с проекти, подготвени от енергийното министерство по линия на RepowerEU, e бил готов още миналата година. Страната ни е имала шанс да го подаде до края на годината и да получи авансово финансиране, но този шанс е пропуснат и страната ни е сред държавите, които няма да имат право да ползват аванс. 21 държави-членки вече са получили авансово финансиране в размер на 20% от полагаемите се суми по този инструмент, или 10,4 млрд. евро. България, Германия, Ирландия и Люксембург нямат право на аванси, защото не са предали съответните глави по RepowerEU към края на 2023 г. Две държави не са поискали такова авансово финансиране.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Ghost

  29 Фев 2024 14:26ч.

  От времето на Троегъзата коалиция партийните министерства са самостоятелни губернии. Но за пръв път при сглобкаджиите липсва всякаква координация с премиера и за пръв път отделните министри се месят в други министерства толкова явно и се изнася пред публиката. То не беше МВР, то не беше МЕУ, здравният и земеделският също висят като само синдикални, сега на Енергетиката публично реве от АВ. В това време Денкофф го играе турист и шпион.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото това не е правителство, а евроатлантическа банда еничари

  29 Фев 2024 14:34ч.

  Правителствата на Бойко Българоубиец поне бяха организирани престъпни групи, действащи основно в собствен криминален интерес. Сегашните действат в интерес на световния криминалитет, основно дълбоката държава на Пиндостан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Фев 2024 14:38ч.

  Изобщо не са евроатлантици некви... нямате никаква представа кой за какво се бори. Едните искат държавите да изчезнат, а другите да прокарат своите си интереси, едните служат на едните, другите на другите, а страдаме ние - българите! Дотук добре, но сега вече интересите на двете групи не съвпадат и затова се получава нищо и половина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Фев 2024 16:59ч.

  Финансова попивателна с нежни наклонности !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи