DW: Само 20% от украинците в Германия работят. На дивана е по-удобно, отколкото на курс по немски

DW: Само 20% от украинците в Германия работят. На дивана е по-удобно, отколкото на курс по немски

Автор: Сабине Кинкарц, "Дойче веле" Следвайте "Гласове" в Телеграм 

"Когато казваме, че Германия е имиграционна държава, то украинците например най-лесно могат да бъдат интегрирани на работния пазар", каза преди броени дни министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер. "Но само 20% от тях работят. Защото не им се налага."

Подобни мнения се чуват все по-често от политици в Германия. "На дивана е по-удобно, отколкото на курс по немски", казва представителят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Матиас Йендрике. Германия е твърде мила към украинците, смята Йендрике.

Безсрочна помощ за бежанците от войната

Бежанците от Украйна в Германия имат право на финансова помощ, която се равнява на тази за безработица. Неженените получават 563 евро на месец, а семействата - по 506 евро на човек. На дете пък се полагат между 357 и 471 евро спрямо възрастта. Държавата освен това покрива здравните осигуровки, разходите за подслон - наем и отопление, и предоставя пари за обзавеждане и за училище. Според финансовия министър Кристиан Линднер във федералния бюджет за 2024 година са предвидени между 5,5 и 6 милиарда евро за украинските бежанци.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Европа към февруари 2024 година са регистрирани около 6 милиона украински бежанци. Най-много са в Германия - 1,15 милиона, следвани от Полша с 956 000, Чехия с 381 000 и Великобритания с 253 000. Полша предоставя финансова помощ на бягащите от война само през първите три месеца, а в Чехия след петия месец те получават едва около 130 евро. Помощта във Великобритания е дори по-ниска.

Проблемът не е само в парите, а и в бюрокрацията

В Полша и Чехия около две трети от украинските бежанци работят, във Великобритания - половината. В Германия обаче работи само всеки пети бежанец от Украйна. Според социолога Дитрих Тренхард причината за това не са само социалните помощи. Защото и в Дания, Швеция и Нидерландия работят повече украинци, отколкото в Германия, въпреки че и там има дълготрайна помощ от държавата.

Според неговото изследване, проведено по поръчка на близката до ГСДП фондация "Фридрих Еберт", голям процент от украинците работят в държави, където достъпа до работния пазар е улеснен. Полша, Чехия, Дания, Нидерландия и Ирландия предлагат дигитални процедури за регистриране и получаване на трудов и социален статут. В Нидерландия агенции за временна заетост също се включиха в процеса, за да може достъпът до трудовия пазар да се ускори максимално. В Италия и Словакия украинските лекари и медицински сестри могат да бъдат наети без допълнителни условия.

Немскоезичните държави - Германия, Австрия и Швейцария - обаче следват стриктно правилата на системата за предоставяне на убежище, което е обвързано с налагането на много ограничения. Сложните процедури за признаване на образование и квалификация натоварват съотвените държавни служби, а всичко това струва пари.

Малцина упражняват висококвалифициран труд

Много от бежанците от Украйна са добре образовани, всеки втори има висше образование. Те разполагат с качества и опит, които могат да предложат решение за проблема с недостига на работна ръка във Федералната република. Особена роля обаче играе нивото на владеене на немски език. В Германия се смята, че добрите езикови познания са важни при упражняването на висококвалифициран труд.

В държавите, в които по-голям процент от украинските бежанци са интегрирани на работния пазар, повечето са заети в нископлатения сектор. "Нито една европейска държава не е успяла да се възползва в голяма степен от доброто образование на украинците. Те работят предимно на нископлатени работни места, в хотели и ресторанти, в сферата на услугите, в селското стопанство и в агенции за временна заетост", обяснява Тренхард. В Нидерландия и Полша дори са документирани случаи на злоупотреба и експлоатация.

Недостиг на детски градини и училища

По данни на германската федерална Агенция по заетостта към януари 2024 година около 124 000 души са посещавали интеграционни и езикови курсове. Очаква се, че три четвърти от тях ще ги завършват до половин година. Според официален доклад обаче половината от украинските бежанци, които са участвали досега в програмата, не са издържали езиковия тест. В такъв случай не се издава свидетелство за успешно завършен курс.

В бъдеще ще е възможно бежанците да учат немски и докато работят. Същинската част от програмата "Job-Turbо", която правителството въведе в отговор на ниския процент трудовозаети украинци, ще започне в края на март 2024 година. Но в Германия има и още един проблем, който пречи на много украинки да си намерят работа: във Федералната република липсват 350 000 места в детските градини. В някои провинции дори в училищата няма места за всички украински деца. 65% от пълнолетните бежанци са жени. Те са пристигнали в Германия с около 350 000 деца и младежи. Много от украинките няма на кого да оставят децата си, затова и те не могат да работят. Други са заети с грижите за болни и възрастни роднини. Когато към тях се добавят и тези, които посещават езикови курсове, не остават много украинци, които изобщо могат да работят.

Към януари 2024 година около 519 000 украинци са регистрирани във Федералната агенция по заетостта. Само 206 000 от тях се смятат за безработни. Работа към края на 2023 година имат 214 000. В момента украинците са втората по численост чуждестранна група в Германия - броят им е 1,15 милиона, по данни от октомври 2023. Те представляват 1,4% от общия брой на населението на Федералната република. На първо място са турците с 1,39 милиона - 1,6% от населението на Германия.

Източник: Дойче веле

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  23 Фев 2024 8:20ч.

  а в българия изобщо не работят има ли статистика дали има някои да работи пенсионерите защо не си получават пенсиите от украина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо да работят

  23 Фев 2024 12:16ч.

  Защо да работят, като държавата им плаща всичко наготово, а останалите българи трябва да работят и за тях. Направо си ни поробиха, а ние сме им слуги. Балгаринът бачка за хляба, а те - помощи, безплатни хотели, безплатна храна, басейни, безплатни езикови курсове, безплатно лечение и какво ли още не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Фев 2024 19:06ч.

  Дори и на дивана Украинците морално са с воюващите в Донбас !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • evtim evtimov

  23 Фев 2024 20:27ч.

  Като воюват да идат и да се боят не да ходят навсякъде и да чакат на готово.всички ги приемат помощи от всякъде за тях няма визи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Негър от Алабама

  23 Фев 2024 11:01ч.

  Искам да съм украинец в Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Фев 2024 11:16ч.

  "в Европа към февруари 2024 година са регистрирани около 6 милиона украински бежанци" Не е ясно в тези 6 милиона влизат ли преселилите се в Русия. В Русия бежанците са над 2.8 милиона. Ако не влизат, излиза, че Украйна са напуснали близо 9 милиона. Изключим ли и населението на Донбас и Херсонска и Запорожка области, в Украйна са останали около 25 милиона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зависи от каква база тръгваш да намаляваш бройката

  23 Фев 2024 11:30ч.

  Анатолий Васерман още няколко години преди войната твърдеше, че на база консумацията на пшенично брашно и изделия от от него може да се направи извода, че в остатъчна тогава Украйна живеят не повече от около 23 милиона души.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  23 Фев 2024 12:12ч.

  Ама те "високообразованите" укросоросоиди и в Украйна нищо не работеха, само забъркаха кашата с Русия и драснаха на запад. Блазя им на германците, вече и на тях има кой да им прави майданите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мързеливци

  23 Фев 2024 12:13ч.

  Ето тава са украинските "бежанци", на които ние "помагаме" заради онзи сламен премиер. Мързеливци, нагли и арогантни. В Германия едно четиричленно семейство получава 4000 лв. на месец помощи без да си мръдне пръста - включително и от българските пари, които ние плащаме като вноски в ЕС. У нас двамата родители в зависимост от работата, след тежък труд, получават за същото семейство между 1500 и 3000 лв. Сега ще ни натресат мигрантите-престъпници у нас, след като подписаха, и ще ни карат и ние да им плащаме и да им слугуваме. Робство в мирно време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jkl

  23 Фев 2024 20:37ч.

  Може би не всички, които идват от Украйна са с украински произход:) Просто предположение. Може пък германците да хранят руснаци избягали от войната;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  23 Фев 2024 21:32ч.

  и как ще разбереш като всички говорят на руски, може би само по външния вид - руснаците са предимно руси и синеоки, украинците са тъмнокоси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прелюбезна

  23 Фев 2024 12:43ч.

  За първи път като показаха украинските жени-бежанци -едни гримирани,фризирани,добре изглаждащи ,докарани ,се учудих-как така идват от война,пък изглеждат все едно са били на почивка.Има нещо гнило в цялата работа,ама медиите ни се контролират,не казват цялата истина,но всичко ще се разбере,нищо скрито не остава -се казва в библията.Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Немските баснички за интеграцията

  23 Фев 2024 14:31ч.

  Хората не са роботи - научи немски, спазвай немските правила, и работи като немец. Реалността е, че немците никога не са приемали и не приемат чужденците по човешки, но ги отбиват от собствените им държави за пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кольо албанеца

  23 Фев 2024 15:05ч.

  тия украинци са бъдещето на германия, ако ги нямаше бъдещето щеше да е доста по-черно, или тъмно- или светлокафяво тоест....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  23 Фев 2024 17:50ч.

  Нима има някой изненадан от всичко това!? Сериозно ли!? Сякаш не беше ясно от самото начало,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  23 Фев 2024 18:06ч.

  , че "бежанците" ще ИЗИСКВАТ всичко, най- доброто и веднага? Все едно дали в България, Германия или Горно Идиотово. Сега ли разбраха всички, че тези никога не са имали и бегла идея да работят? Искам някой да ми отговори на един въпрос. Как така бягаш от война, а изведнъж се оказваш някъде си с чисто нов супер скъп огромен джип, килограм злато по себе във вид на бижута и определено НЕ ти харесва, че страната, която те е приела предполага, че ще работиш от един момент насетне? Как става това със златото и колата искам да знам. Аз съм посещавала с международни екипи от инженери, архитекти и други видове специалисти точки на военни конфликти. По ред причини, свързани с работата ми, съм видяла такива места. Фалуджа и Багдад, Ирак. Сараево, Мостар, Босна. Кандахар, Баграм, Херат, Кабул, Мазар-и- Шариф. Дамаск, Бейрут. Да ви кажа, не помня хората да си тръгваха от тия места с огромни нови коли и злато в килограми. Помня, че гледаха да отнесат децата и това е. Дрехите на гърба. Толкова. Ей това искам да знам. Тоя момент с огромните нови коли и златото. Пък уж бягаш. Бързаш. Живот спасяваш. От едно известно време, когато сме в България, живеем в едно приказно родопско село. Но и трите ми апартамента в София си стоят. Не са продадени, искам да кажа. И никъде не пише, че се продават. И трите са в доста скъпи райони на града. И за трите постоянно имаме запитвания за КУПУВАНЕ от...украинци. Е как така? Как така бягаш от война с нищо и след две години се оказва, че искаш да купиш мезонет от над 350 кв. на метри от Операта? Не да го наемеш. Да го купиш. Как така? И знаете ли какво ми каза едната тьотя, като й казах, че апартаментът все пак не се продава? "Е, хайде сега, госпожо. Въпрос на пари е. Вие колко искате? Колко струвате?" Моля!? Колко струвам ли? Повече, отколкото някога можеш да платиш, боклук. По- противни и по- нагли са дори от руснаците. А това си е постижение. С приятелка имаме малък бизнес. Правим великата грешка да предложим на бюро по труда четири работни места за украински бежанци. Работата е да седиш на едно бюро с телефон и компютър и да обработваш он лайн поръчка. От 10 до 17. Пет дни седмично. За заплата, която в магазин не биха ти платили- въпреки 12 часовата смяна. Идват едни четири девойки. И четирите по различен начин и с различни думи казват едно и също- ако толкова държите да помогнете, защо да работя? Дайте ми парите, защото съм БЕЖАНКА. Момичета под 30. Очевидно добре живеещи. Очевидно нямащи намерение да проумеят, че златният часовник Картие не е причина някой да ти плаща сметките. Може много хора да ме ругаят брутално, но личното ми мнение на база лични впечатления е, че не повече от 10% от украинците в България наистина са хора в нужда. И защо им се плаща тогава? С парите от данъците на българските граждани и с парите за българските граждани? Че даже не искат да работят наглеците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Летопис на смутното време

  23 Фев 2024 19:24ч.

  Често се питам, какво стана с онези българи, които съчувстваха на слабия и които умееха да разглеждат всеки проблем задълбочено и в развитие? Какво се случи с чувствителността ни като народ и с ерудицията, която ни даде образователната система на НРБ? Нима всичко е било поза? >>> Позволявам си да публикувам свой стар коментар по темата. >>> За няколко въшливи милиарда евро, които пробутваш под формата на оръжие и директни плащания, увеличаваш населението си с 835 000 човека (без да броим децата) или с повече от 1%. При това става дума за образовани бели хора в активна възраст, основно жени, които и да не раждат нови деца, идват със своите също тъй бели деца, които тепърва ще се влеят на пазара на труда. Че това е мечта за всяка държава! И да ти струва по 200 млрд. евро на месец издръжката им, тези пари се харчат в собствената ти страна и подпомагат собствената ти икономика. Никак не е зле! А след няколко години, ако успееш да ги задържиш, тези хора, вече научили език и свикнали с местната култура, по един или друг начин ще се впишат в собственото ти общество. Добра сделка за Германия! Пита се в задачата, къде сме ние? Какво направихме, за да привлечем повече украински бежанци, да създадем регистър с професиите им, да оценим адекватно материалните им нужди и възможности, да ги разпределим равномерно на територията на страната, за да избегнем свръхконцентрацията им в определени градове и да ги интегрираме в системата на българското образование и на пазара на труда, така че да подсигурим собствената си икономика и собственото си бъдеще? В повечето случаи става дума за самотни майки, често пъти с малки деца. Това е особеност, която рядко се взема предвид, а тя донякъде ограничава възможностите за работа (една заплата няма как да покрие и издръжка на деца, и наем на жилище). Не гледайте единичните примери с лъскавите коли, безсрамните претенции и наглото поведение. Има и такива типажи и от тях не само трябва, но и можем да се освободим. Така или иначе те няма да останат в страната, ако парите секнат (а много често те ползват не само наши пари, но и на други западноевропейски страни, където са дублирали регистрациите си като бежанци с цел източване на социалните им системи - ето един много добър повод да ги притиснем). Повечето украински бежанци, заселили се в страната са тихи хора, съвсем незабележими, ако не заговорят, а някои от тях вече работят в сектори, в които квалификация не е необходима като търговията на дребно (в кварталния магазин на касата ме обслужва детска учителка, за ок. половин година българският ѝ става все по-добър). Някои от тях имат не само добри професии, но и много търсени професии, за които обаче е нужно добро познаване на езика. Тези хора, както някой беше написал по-горе, без добро владеене на езика, определено биха срещнали сериозни затруднения на пазара на труда. И тук не става дума само за хуманитарни специалности, а за всички специалности, в които комуникацията с колеги или клиенти е важна (познавам инженер - проектант на мебели, който по свой избор работи като монтажник, защото се опасява, че не говори добре български). Нашата задача като държава и общество е да измислим, как най-бързо и най-ефективно да интегрираме тези хора, ако наистина искаме да се възползваме от потенциала, който се крие не толкова в отделния индивид, колкото в множеството им (защото не е същото да интегрираш един човек, десет души или 80 хил. със сходен социален и културен профил). Мислете в перспектива! Това е шанс, който се появява веднъж на 100 г. и ако не го използваме (но умно!), за да увеличим числеността на населението си (а за нас украинците са не просто образовани бели хора, но и славяни, т.е. народ, изключително близък в културно и езиково отношение!), не виждам как някога, в обозримо бъдеще, ще постигнем ръст на населението и ще възстановим индустрията. Жалко за Украйна, но не ние подпалихме конфликта и не ние носим основната вина за удължаването му, макар разни кокорета, тагарета и киряк кирчовци да подпръцкват в тон със задокеанския господар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  23 Фев 2024 19:51ч.

  Летопис на смутното време, коментарът Ви е в определени точки верен. Но това не го прави по- малко манипулативен и подвеждащ. Нищо не е станало нито с чувствителността ни, нито със способността ни да помагаме на страдащи и хора в нужда. В истинска нужда. Така че по- внимателно с генералните обобщения и посочването с пръст! Тук не говорим за това от какво се нуждаят хората във война. Говорим за простичкия факт, че украинците, в огромното си мнозинство, ИЗИСКВАТ да бъдат обгрижвани подробно и на високо ниво без никакви ангажименти от тяхна страна. Налага ли се да припомням как отказваха да напуснат хотелите на първа линия, защото там им било удобно!? Ама не плащате, не работите, хотелиерът фалира- те са "бежанци". Държавата им предложи алтернатива. Те опищяха света. Само и само да останат на морето. Наглостта и нахалството не предизвикват съчувствие. Арогантността към домакините- също. Когато си в чужд дом- съобразяваш се. А не изискваш ултимативно. За протокола- работила съм и съм живяла в чужбина през 70% от живота си до момента. Никога не ми е хрумвало, че някой трябва да се съобрази с моите капризи, а не аз- с хората, приели ме в страната си. Дори не ми е хрумвало. Ако не желаеш да работиш, моля. Но недей да нахалничиш, че ти се дължи висок стандарт със съответното жилище и нечии пари. Но не изработени от теб. Това е потресаваща наглост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  23 Фев 2024 19:53ч.

  В предишния ми коментар има някои правописни грешки, извинявам се. Просто понякога пиша по- бързо, отколкото мисля. Както и да е, случва се на всеки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  23 Фев 2024 19:57ч.

  За какво им е да работят, като това сса украинските далавераджии ?!? Харчат си милионите и помощите, които има давате и хич не им дреме !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МАНОЛОВ

  23 Фев 2024 20:03ч.

  Съвсем до неотдавна едната ми дъщеря доброволстваше в неправителствена организация, работеща с украинци. То дарения, пари, чудеса. Няма лошо. Обаче. Близо до офиса на приятел, в идеалния център на София, посред бял ден умря бездомник. За когото никой не се погрижи. Повече от седмица. Не е като да се грижиш за украинците и да те снимат всички тв, нали. Интересно ми е например лицето Манол Пейков на колко човека в тоя живот е помогнал, БЕЗ да го дават по телевизията? Така че да не генерализираме и да не укоряваме хората в безчувственост и липса на съпричастие. Лично мнение- много нищожен процент от украинците в нашата страна са хора, които истински имат нужда от помощ. Повечето са нагли твари, живеещи на нашия гръб. И на нашия джоб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evtim Evtimov

  23 Фев 2024 20:32ч.

  Да се връщат обратно.с тази война си изнесоха милионите в чужбина и никои не ги закача,само помощи взимат и не им пука за нищо,защо не опита някой да дойде на работа в Англия аз съм работил с такива за по два дена и си тръгват защото държавата им плаща а за другите визи и други

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи