Два наратива за руската икономика. Кой е по-близо до истината?

Два наратива за руската икономика. Кой е по-близо до истината?

Руската икономика постоянно се свива заради наложените и санкции от страна на Запада вследствие на инвазията в Украйна и само въпрос на време да колабира. Руската икономика се справя добре въпреки наложените санкции на страната и още през следващата година ще регистрира сериозен растеж след период на свиване. Това са двата основни наратива за икономиката на Русия, които могат да се срещнат и разпознаят в чиста или завоалирана форма по световните и местните медии, в зависимост от коя "страна на барикадата" се намират.

Аргументи могат да се намерят в защита и на двете по същество враждуващи тези, но едно е сигурно - и от "двете страни на барикадата" има проблеми с достигането на истината. Медиите, застъпващи първата теза, нямат достъп до достатъчно сигурни факти за случващото се в руската икономика по простата причина, че журналисти от "неприятелски" държави не са допускани да отразяват пряко ставащото в страната. Да не забравяме, че няколко месеца след нахлуването в Украйна, когато вече стана ясно, че войната няма да е "блицкриг" и може да се проточи с години, президентът Владимир Путин постави икономиката на военновременни основи, а Държавната Дума подпечата волята на държавния глава в закон. В същото време официалните институции, отговарящи за икономиката и статистиката, обявиха, че спират да разпространяват много от обичайните данни за състоянието на различните сектори. През последната година по официалните канали изтичаше само информация, повече или по-малко удобна за Кремъл.

Медиите, които са сторонници на втората теза, пък с охота разпространяват сводките на официалните руски канали, без в много случаи те да са подплатени с достатъчно факти или, ако има такива, неудобните сред тях са удобно пропуснати.

Но дори и при тази липса на факти и въпреки изкривяването им би могло да се направи донякъде обоснована картина как все пак се развива руската икономика.

Един от основните показатели e движението на рублата. От началото на годината курсът й спрямо долара, еврото и юана постоянно спада и в началото на август прехвърли границата от 100 рубли за евро. Руската централна банка се намеси решително, едва след като беше порицана от Кремъл, и вдигна рязко основната лихва от 8,5 на 12 процента, за да успокои положението, макар и това да се оказа временно.

В началото на септември рублата отново се доближи опасно близо да нежеланата психологическа граница и преди броени дни, на 15 септември, Централната банка се видя принудена отново да вдигне лихвата, макар този път "само" с процент. По натиска на "високия инфлационния натиск" и "отслабването на рублата това лято", това "допълнително парично затягане е необходимо и неизбежно", посочи банката в прессъобщение, цитирано от Ройтерс.

Броени дни преди поредното покачване на лихвените проценти, на 13 септември, руското министерство на икономиката повиши сериозно прогнозата си за инфлацията за следващите две години и прие, че рублата ще продължи да отслабва спрямо долара с оглед на продължаването на войната в Украйна и нарастването на свързаните с нея разходи, предаде Ройтерс.

Според министерството инфлацията за 2023 г. ще бъде 7,5 на сто. Предишната прогноза от април беше за инфлация от 5,3 на сто. За 2024 г. очакванията вече са за инфлация от 4,5 на сто спрямо предходната прогноза от 4 на сто. Това означава, че Русия би могла да достигне заложената от Централната банка цел инфлацията да падне под 4 на сто не по-рано от 2025 г.

И въпреки че инфлацията и валутният курс продължават да будят опасения, икономическото министерство вдигна очакванията си за ръста на БВП за 2023 г. и 2024 г., но ги понижи за 2025 г. и 2026 г. Така за 2023 г. и 2024 г. се очаква руската икономика да нарасне съответно с 2,8 и 2,3 на сто спрямо прогноза от 1,2 и 2 на сто през април.

Това, да не забравяме, са официални информации и прогнози, непотвърдени от независими източници.

В края на първата седмица на септември руското правителство започна да подготвя макрорамката на бюджета на станата за следващите три години - не цяла петилетка, но все пак достатъчно дълъг период. В обръщение към министрите премиерът Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС, ги призова да се "въздържат от прекомерно оптимистични прогнози и да вземат предвид натрупаните дисбаланси и проблемите на световната икономика".

Премиерът не спомена много числа в обръщението си, но все пак посочи, че за периода януари-юли дефицитът във федералния бюджет е под 1,5 на сто от очаквания БВП на страната, а икономиката постепенно, макар и бавно, влиза в релси. Доколко това е вярно ще покажат следващите месеци и години.

Но според базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брьогел", специализиран в изготвянето на икономически анализи, изненадващо доброто макроикономическа състояние на Русия през 2022 г. постепенно е започнало да се влошава през 2023 г., особено на финансовия фронт. Ако през 2022 г. държавният дефицит е възлизал на скромните 2,2 на сто от БВП, през 2023 г. той ще достигне 6,2 на сто от БВП.

Това се дължи както на повишените разходи за продължаването на войната в Украйна, така и на сериозно спадналите приходи от продажби на петрол и газ. За периода януари-юни приходите в бюджета са намалели общо с 11,7 на сто, а само тези от газ и петрол - с 47 процента. В същото време държавните разходи като цяло са се увеличили с 19,5 на сто, а държавните поръчки - огромна част от които са за оръжие и снабдяване на армията, са скочили с 50,6 на сто.

И пак според "Брьогел" държавният дълг на Русия е относително нисък, но е обречен да расте, тъй като страната е отрязана от международните финансови пазари и има само два основните източника да покрива дефицита си. Първият е т. нар. Национален суверенен фонд, в който пред последните две десетилетия се трупат част от приходите от продажбите на газ и петрол, а вторият - продажбите на държавни облигации, които обаче биват купувани само от държавните банки, а те на свой ред са отрязани от световните финансови пазари, т.е. става дума печатане на пари par excellence, неминуемо водещо до продължаване на отслабването на рублата. Суверенния фонд пък още от края на миналата година бавно, но сигурно, се източва за нуждите на войната.

По официално разпространени данни производството в Русия през второто тримесечие на 2023 г. се е увеличило с 4,9 на сто спрямо същия период на миналата година. Това се дължи основно на увеличението на производството с военно предназначение. "Завършените метални стоки", т. е. оръжие и боеприпаси са с 30 на сто повече през първото полугодие спрямо периода януари-юни 2022 г. Производството на компютри, електроника и оптични изделия расте също с 30 на сто, а на "специални облекла", разбирай униформи, - със 78 на сто.

В същото време производството на автомобили, по официални данни, спада с 10 на сто. Реално намалението е значително по-сериозно.

Русия продължава да е в състояние, въпреки санкциите, да се снабдява с много от стоките, забранени за внос. Това става през трети страни - държави като Турция, ОАЕ, Армения, Казахстан, които не са се присъединили официално към санкциите срещу Русия и, макар и да отричат, търгуват с неразрешени стоки. Всъщност те се възползват от ситуацията и печелят добре, като продават въпросните стоки в Русия с тлъсти надценки, а това допълнително подрива руските финанси.

Поставена на военновременни основи и строго контролирана, руската икономика може да издържи дълго. Търговията с петрол и газ няма да спре, но приходите постепенно ще спадат - купувачите, например Индия, ще продължават да се възползват от сложната ситуация и да договарят щедри отстъпки. Буйният петролно-газов поток може постепенно да се превърне в ромонлив ручей с недостатъчен дебит.

И като се има предвид, че от повече от две десетилетия - от възкачването на Владимир Путин в Кремъл, добивът и продажбата на природни ресурси и най-вече на газ и петрол са основното оръжие на руската икономика и политика, намаляването им вещае реализацията в края на краищата на един от двата наратива.

Западните санкции засега не са унищожителни за руската икономика, признават експертите от "Брьогел", но отслабването на инвестициите, производителността и доходността на руския капитал, означава че Русия ще става все по-слаба икономически през следващите години. Което във военновременни обстоятелства може да се окаже твърде рисково.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Наратив?

  20 Sep 2023 11:12ч.

  Какво е "наратив"? А "наратор" ли е този, който прави "наратив"? А "нарация" ли е науката, която изучава "наративи"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  20 Sep 2023 12:09ч.

  Учи български, френд! Не си ок с лексиката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАЙНА

  20 Sep 2023 15:17ч.

  Цяла Европа включително Полша, Унгария, Румъния, България и Украйна, Турция, арабските страни, Индия, Южна Америка и Африка, се търгуваха на 100 процента, от Русия, две руски фирми, доставящи им всичко необходимо, и кредити, торове, и ИЗКУПУВАНЕ, НА ПШЕНИЦАТА И СЛЪНЧОГЛЕДЪТ. Ето защо първо стана кризата със слънчогледът - олиото, а след това пшеницата залежава, а знаем - че ядяхме на 100 процента украинска пшеница - брашна вече 15 години. Нашата пшеница летеше за Италия... Руснаците са най най развити в регионът с борсовите търговии в тази област. И когато спряха руснаците и всичко --- капиталът мухляса -- изгни. 99% от складовата площ извън САЩ и всички кораби за зърно са Руски, ето защо и украинци и поляци и българи закъсаха с пласирането на зърното. Руски фирми ни заливаха с евтино некачествено зърно вече 20 години и изкупуваха нашето качествено. Руската фирма заливаше и Русия и Африка с украинското зърно, а тяхното свръхкачество изнасяха за ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не я мислете Русия. Тя ще пребъде, защото се бори със световната чума САЩ и е обречена на успех

  20 Sep 2023 11:17ч.

  Ние да му мислим, защото сме затънали до шия в американското блато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Съветският съюз

  20 Sep 2023 12:17ч.

  се бореше с “чумата САЩ”, но се спомина. А чумата взе, че се засили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @И Съветският съюз

  20 Sep 2023 12:42ч.

  Като те гледам, не си прокопсал от "засилването" на чумата, щом се налага денонощно да дежуриш на този сайт за няколко цента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти кога ще се изселваш в

  20 Sep 2023 12:50ч.

  С. Корея, бе. Много се застоя тука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ти кога ще се изселваш в

  20 Sep 2023 12:58ч.

  Много пот лееш. Ама нямаш капацитет и коментарите ти са малоумни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  20 Sep 2023 11:21ч.

  БТА гледа да не е далече от "наратива". Обективната истина е следната - Колективния Запад се кълнеше от началото на войната, че Русия аха ще колабира, Обонго се кълнеше, че икономиката на Русия е в развалини, гинеколожката точно преди година обясняваше как руската армия "вади полупроводници" от перални и съдомиялни машини, Байдън обещаваше дола за 200 рубли и прочие. Изведнъж се оказа, че Руската икономика ще има ръст, Русия зае 5 място по ппс в света и така. Относно рублата - руснаците обвиняват ЦБ на Русия и конкретно шефът й Набиюлина, че работи за МВФ и СБ, а не за Русия и че местната руска олигархия прави всичко възможно да спре икономическото развитие в Русия и ре-индустриализацията й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5-то място по БВП ППС

  20 Sep 2023 12:39ч.

  и 63-то по БВП на глава от населението - след Коста Рика, Палау и вече след, о, ужас, как смеем, 60-тата България. Ама как така. Ние в гейската Европа да изпреварим великата и свята Русия. Станала е грешка. Това с БВП-тата е сороска пропаганда. За сравнение: почти за целия период от края на ВСВ до началото на 80-те СССР беше на 2-ро място и по реален БВП, и по БВП, преизчислен по ППС. След САЩ. Към 1982 г. отстъпи второто място на Япония. Никой в соцлагера обаче не използваше този факт за пропаганда. Най-вече защото така и не изпревариха САЩ, но и защото по-любопитните лесно можеха да разделят данните за БВП на броя на населението и да установят, че дори великият СССР никога не се е качвал по БВП на глава от населението по-нагоре от 50-тото място. За държава с най-голямата територия и най-богатите на полезни изкопаеми недра това си е направо присъда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Sep 2023 11:32ч.

  Да съобщим за СЛОНА В СТАЯТА. Азербайджан и Турция започнаха кланета на новоизпечените евроатлантици арменци в Карабах. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самопровъзгласилата се власт

  20 Sep 2023 12:52ч.

  в Карабах не подкрепи решението на Никол Пашанян за завой към НАТО, защото се надяваше на подкрепа от Русия. Пашанян ги остави да чакат обещаната от руснаците защита, която така и няма да дойде, защото Русия още преди година изтегли 90% от контингента си в района и го прати в Украйна. Резултатът: в Нагорни Карабах ще се установи трайна азерска власт, Турция и Азербайджан ще имат сухопътна връзка, а Русия изгуби за десетилетия напред позициите си в района. Последното има за неизбежна последица отслабване на централната руска власт в Северен Кавказ. Ако някой се е чудил откъде ще започне разпадането на РФ, вече знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  20 Sep 2023 11:39ч.

  Може ли някой компетентен да обясни как така 7-8% инфлация е шок и ужас за Русия, но нещо нормално за Великобритания? Да не говорим колко много от страните в ЕС имат значително по-висока инфлация от Русия, та и средната инфлация в Еврозоната не е много по-ниска от руската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто е

  20 Sep 2023 12:55ч.

  Руснаците лъжат. 7-8% официално съобщена инфлация в Русия означава 50% реална.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Просто е

  20 Sep 2023 13:05ч.

  Простият си ти. Твоите произволни приказки стават за женския пазар, не за този форум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм чак толкова

  20 Sep 2023 13:31ч.

  прост, че да вярвам на руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  20 Sep 2023 14:03ч.

  Достатъчно си прост, за да вярваш, че само руснаците лъжат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А колко означава официалната инфлация в ЕС? Там манджата хвръкна с 50% а се готвят да забранят автото за граждани, и топлото в къщи- да не им изкривява статистиката

  20 Sep 2023 14:08ч.

  Когато ВСИЧКИ лъжат с икономическа статистика, се оправяй по бабешки - колко ти стигат парите за хляб и топло, а не за евроатлатнически ценности или комунизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  22 Sep 2023 23:34ч.

  Обаче си достатъчно прост да вярваш на американците, нали? Гнусна твар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Sep 2023 11:40ч.

  " че журналисти от "неприятелски" държави не са допускани да отразяват пряко ставащото в страната." - Така стана, след като вие изрязохте журналисти и самите медии от Русия. Създадохте забранителни списъци, закривахте офиси, а после - "не ни допускат".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  20 Sep 2023 12:54ч.

  Не знам дали отговаря на истината твърдението, че не са допускани. Иван Гершкович беше журналист на "Уолстрийт Джърнъл" и се разхождаше свободно из Русия преди обвинението в шпионаж. Вероятно има и други, които не са ни известни, защото не са арестувани :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  20 Sep 2023 12:10ч.

  Фактите говорят,че два наратива няма- руската икономика се развива устойчиво и възходящо. По данни от световната банка от 2013г. против Русия се наложени 17 500 санкции. Според банката- Русия стана пета икономика в Света, задминавайки Германия, която стана шеста. САЩ станаха втора икономика след Китай, а Франция и Великобритания станаха девета и десета икономики, изпреварени от Индонезия и Бразилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефчо,

  20 Sep 2023 12:58ч.

  така ни говореха за СССР в часовете за политпросвета. Оказа се лъжа. Руските управници и техните симпатизанти по света са най-добри в този спорт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехааа

  20 Sep 2023 13:09ч.

  Соросоидите обвиниха Световната банка в лъжа. Тяхната банка. Щом е за пропаганда, нищо не може да ги спре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво казва Световната банка

  20 Sep 2023 13:35ч.

  Русия е на 5-то място по БВП ППС и на 63-то по БВП на глава от населението - след Коста Рика, Палау и вече след, о, ужас, как смеем, 60-тата България. Ама как така. Ние в гейската Европа да изпреварим великата и свята Русия. Станала е грешка. Това с БВП-тата е сороска пропаганда. За сравнение: почти за целия период от края на ВСВ до началото на 80-те СССР беше на 2-ро място и по реален БВП, и по БВП, преизчислен по ППС. След САЩ. Към 1982 г. отстъпи второто място на Япония. Никой в соцлагера обаче не използваше този факт за пропаганда. Най-вече защото така и не изпревариха САЩ, но и защото по-любопитните лесно можеха да разделят данните за БВП на броя на населението и да установят, че дори великият СССР никога не се е качвал по БВП на глава от населението по-нагоре от 50-тото място. За държава с най-голямата територия и най-богатите на полезни изкопаеми недра това си е направо присъда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  20 Sep 2023 12:17ч.

  ''Браво'' на БТА - преди служеха вярно на БКП, а сега на евроатлантиците, а това е така,защото е държавна агенция. Работа на руснаците е, да се грижат за тяхната икономика. България, която членува в ЕС и НАТО как се развива, каква е инфлацията, а в другите европ. страни? Терминът''блицкриг'' го ''пусна'' в обръщение ген. Мили, а не руснаците, неуважаеми манипулатори от БТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аре стига с тоя наратив бе, папагали

  20 Sep 2023 12:26ч.

  Бас държа, че хабер нямате какво е всъщност наратив. Вместо да папагалствате втръснали пропагандни глупости, опишете картинката на реалността. Ако ви стиска, де. И това ми било национална агенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  20 Sep 2023 12:39ч.

  Путин с кой се срещна, със северно корейския лидер или с южно корейският? Защото от това би му станало ясно на човек, какво е състоянието на руската икономика и каква перспектива има пред бизнеса, северно корейска! Над Северна Корея, нощем все още е тъмно, над южна не...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  20 Sep 2023 12:46ч.

  Като е толкова чудесно що не се пренесете в путиновия рай, там само нови лади ижове да карате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Sep 2023 12:48ч.

  Интереса клати феса! Северна Корея има това, което Южна няма! Десетки милиони сняряди 122 и 152 мм! :)) За година и половина война Кремъл е изстрелял 11 МИЛИОНА снаряда по Украйна.Не смогва с производството. Тъй, че разбира се че за Путин Северна Корея е много по-важна от Южна! :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е засекретено от кагебисткия режим

  20 Sep 2023 12:52ч.

  Като фалира за втори път ще стане ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  20 Sep 2023 12:58ч.

  Нещата с курса не са толкова прости както ни ги описва БТА. Има неща в Русия на които курсът вече не влияе или влияе много малко. Например бензина, хранителните продукти руско или белоруско производство та даже и продуктите от бившия СССР. Например бензина миналата година когато еврото е 60 рубли струва 47-49 рубли(примерно 1.60 лв.), сега когато еврото е 100 рубли струва 50-52 рубли(примерно 1 лв.). С доста неща местно производство е така или нещо подобно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо смяташ, че

  20 Sep 2023 13:40ч.

  на производителите на хранителни продукти и бензин не им трябват долари за нормална кола, мобилен телефон, машини и съоръжения и много други вносни стоки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  20 Sep 2023 17:42ч.

  Аз не казвам че не им трябват, написал съм че курсът на долара не е този бог който беше при формирането на цените. А за телефони, коли, машини вече е по важен курса на юана. Пък и те все пак произвеждат доста неща. Глупостите за тостерите можеш да ги забравиш. Западът си въобрази че без него хората ще пасат трева. Оказа се че не е така. Конските капаци на много хора им пречат да разберат колко са напред руснаците в цифровата икономика в сравнение дори с такива страни като Германия, Англия, Франция. Но вие си пишете за тостери, мечки и балалайки. Толкова си можете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  20 Sep 2023 20:08ч.

  "Вътрешна информация" за състоянието на руската икономика: https://m.youtube.com/watch?v=ItAopi1l_e4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руският бюджет е похарчил повече през януари-юни, отколкото е планирал да похарчи през цялата 2023 г.

  21 Sep 2023 3:40ч.

  Forbes: "Година и половина мащабна война срещу Украйна струва на Русия 167 милиарда долара". Като цяло Русия харчи около 300 милиона долара на ден за войната срещу Украйна, изчислява Forbes. Най-големите разходи бяха: 💰осигуряване на военни действия; 💰военни заплати; 💰обезщетения на семействата на загиналите и ранените; 💰стойността на унищоженото оборудване. Спадът в стойността на рублата обаче намали „цената“ на руски войник от около 200 долара на ден през 2022 г. до 120 долара на ден тази година. В същото време основната позиция на руските разходи за война са боеприпаси и военна подкрепа за армията. Общата стойност на тези разходи е 51,34 милиарда долара. >>> https://t.me/Pravda_Gerashchenko/79470

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи