Бюджетната комисия отхвърли данъчните промени на Асен Василев

Бюджетната комисия отхвърли данъчните промени на Асен Василев

Промените в пакета данъчни закони, внесени от Министерския съвет и предложени от финансовото министерство, бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната комисия по бюджет. Единствено от ПП-ДБ ги подкрепиха, но не събраха мнозинство. ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "въздържал се".

Депутатите събраха мнозинство и подкрепиха единствено предложение за промени в Закона за Акцизите и данъчните складове, но внесени от депутата от ПП-ДБ Даниела Божинова. Те предвиждат разрешаване на производство на бира на до 100 л наведнъж в домашни условия, но не за продажба, а за консумация у дома.

Най-много спорове предизвика идеята за "бонус-донос" или финансов бонус за хората, които подават информация за злоупотреби, като те трябва да са поне за 100 000 лв. Предвидено е лицата да получат стимул, но само ако информацията вече не е известна на контролните органи.

Това стана в отсъствието на министъра на финансите Асен Василев, ведомството бе представено от Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика". По думите ѝ бюджетът губи по 309 милиона лв. от 9% ДДС на ресторантьорите.

Председателят на комисията Йордан Цонев упрекна бизнеса и съсловните организации, че винаги са против всякакви мерки за изсветляване.

Шестте данъчни закона трябва да бъдат приети преди внасянето на бюджета за догодина в парламента. Те съдържат още спорни предложения като данък върху бакшишите, връщане на пари от бюджета при регистриране на касови бележки, повишение на местните данъци и ключовият въпрос за връщане на ДДС на 20% за ресторантьорите.

Именно за данъка върху бакшишите председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че това дори технически няма как да стане. "Ние няма как да знаем колко бакшиш има сервитьор или камериерка. Това е акт между клиент и работник", коментира той. По думите му не вижда нито една мярка за изсветляване на бизнеса в пакета промени на Министерски съвет.

В зала бяха работодателските организации, синдикатите и браншовите организации. 
Пакетът данъчни закони вече беше обсъден на Национален съвет за тристранно сътрудничество и не беше постигнато съгласие.

Преди седмица при представянето на бюджета от финансовия министър Асен Василев стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да го подкрепят, ДПС се обявиха срещу част от промените и поиска в него да бъдат вписани приоритетните проекти за всяка община. От БСП, "Възраждане" и ИТН бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета.

Иначе параметрите в бюджета за догодина са 77.7 млрд. лв. приходи, 83.8 млрд. лв. разходи, БВП от 205.8 млрд. лв., ръст на БВП - 3.2%, средногодишна инфлация от 4.8%, дефицит - 3%.

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи