БНБ: Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително

БНБ: Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират от БНБ. Прогнозата е част от икономическия анализ, изготвян от Централната банка.

Най-сериозното увеличение на лихвените равнища ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година и първата половина на следващата, смятат експертите от БНБ.

Прогнозата им идва въз основа на започналото затягане на монетарната политика от страна на Европейската централна банка. От БНБ припомнят, че текущите лихви са много ниски в исторически план.

От втората половина на 2023 г. лихвените проценти по депозитите и кредитите ще се стабилизират на достигнатите по-високи равнища в съответствие с пазарните очаквания за динамиката на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, допълват от БНБ.

Догодина се очаква забавяне на растежа на кредитите за домакинствата и нефинансовите предприятия, като условие за това са повишаващите се лихви и по-ниската спрямо настоящите нива на инфлацията. Тенденцията може да бъде обърната през 2024-та година.

През целия прогнозиран период ще продължи увеличаването на депозитите, което ще е подкрепено от по-високите лихви по тях и очакваното покачване на заплатите.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • nan

  15 Окт 2022 8:30ч.

  да ве! и що? нали икономиката процъфтява...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  15 Окт 2022 10:22ч.

  Какви депозити? Нали вече няма депозитни сметки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи