"Блумбърг": Германия е осигурила само един танкер с втечнен газ от ОАЕ

"Блумбърг": Германия е осигурила само един танкер с втечнен газ от ОАЕ

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Германският канцлер Олаф Шолц е осигурил само една доставка на втечнен природен газ от Обединените арабски емирства, с необвързващо споразумение за допълнителни количества, предава американската агенция "Блумбърг".

Товарът - 137 000 кубически метра - ще бъде доставен от Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) . на германската компания за енергийни услуги RWE AG до началото на 2023 г. ADNOC също подписа меморандум за разбирателство за извършване на повече доставки през следващата година. Последвалото пътуване до Катар не доведе веднага до повече сделки.

Осигуряването на допълнителни доставки е от решаващо значение за Германия, след като Кремъл спря "Северен поток 1". Германските власти са все по-загрижени за бъдещи спирания на тока и нормиране на разходите на енергия тази зима, а икономиката се движи към рецесия. Сделката, обявена в неделя, показва колко трудно ще бъде за страната да получи повече газ в краткосрочен план.

"Трябва да гарантираме, че коалицията за втечнен природен газ в света напредва до точката, в която голямото търсене може да бъде посрещнато", каза Шолц в Абу Даби.

Коментарите дойдоха ден след като Шолц посети Саудитска Арабия, където се срещна с престолонаследника на кралството, който играе ключова роля в ОПЕК, за разговори, които се фокусираха върху бъдещото сътрудничество и вноса на водород. Тези проблеми имат по-голямо значение за дългосрочната енергийна сигурност, отколкото за текущия недостиг с наближаването на зимата.

След ОАЕ Шолц пътува до Катар, където се очакваше той и емирът на арабската страна да обсъдят дългосрочни планове за доставки на газ и водород. Германия и Катар обсъждат доставките на втечнен природен газ (LNG) от няколко месеца, като Германия не е склонна да се ангажира с дългосрочни договори на рекордни цени за катарската суровина.

Шолц излезе с изявление след срещата в Катар, в което не спомена никакви конкретни споразумения за доставки. Министърът на енергетиката на Катар каза в събота, че преговорите с германските компании RWE и Uniper SE за дългосрочни договори за доставки на LNG продължават.

Съгласно условията на сделката с ADNOC LNG ще бъде доставен до плаващия терминал на RWE в Брунсбютел, близо до Хамбург, веднага след края на декември. Германия изгражда плаващи терминали за внос на LNG и се очаква някои съоръжения да бъдат готови още тази зима.

ADNOC също се споразумя с дистрибутора на горива Wilhelm Hoyer GmbH & Co. KG да доставя до 250 000 тона дизел на месец през 2023 г., според държавната новинарска агенция на ОАЕ WAM. Енергийната компания направи първата директна доставка на дизел за Германия през септември.

Отделно базираната в Абу Даби Masdar ще търси повече възможности за производство на вятърна енергия в Северна Европа и района на Балтийско море в Германия, за да увеличи производството на възобновяема енергия до 10 гигавата до 2030 г., според WAM.


Източник: news.bg

 

 

 

Коментари

 • Даже им е много на швабите!

  26 Sep 2022 14:16ч.

  германия-капут, май...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  26 Sep 2022 15:55ч.

  След Байдън и Шолц получи шут в задника от ОАЕ... Арабите ( ОАЕ, СА, Катар, Иран) са плътно с Русия, защото ако Русия загуби, следващите са те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Deja Vu

  26 Sep 2022 16:16ч.

  Шолц да взема кофичката с вазелин и на килимчето пред ВВП. А с него и акушерката Ам Гъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  26 Sep 2022 14:22ч.

  Добре какво им пречи на германците, да вземат Киро и Лена за да им набавят поне още 7танкера и да ги свържат на схемата с "нигерийският принц"?! В цяла 80 милионна германия, да си нямат такива надарени деца като нашите парапети..? Това е щото нямат блатни кокичета, кисело мляко и кисело зелЙе(май имате зеле ама не е като нашето, дет на момите им растат мустаци)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доколко изпаднаха немците. Както се казва: Шолц е като изпаднал германец

  26 Sep 2022 14:49ч.

  Обикалят по Света да просят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това им е много

  26 Sep 2022 15:28ч.

  Пълзящ ревизионизъм от години. Мрете, фашистки гадини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  26 Sep 2022 15:44ч.

  Сега е моментът да спомена класика Шекспир: "Много шум за нищо".))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евровизия

  26 Sep 2022 16:09ч.

  Жив да го ожалиш дойчевурста, ама все пак шейхът му е дал един танкер хуманитарна помощ. А Байдън и Джонсън нищо не получиха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • казаха

  26 Sep 2022 16:20ч.

  Нали ще стоят на студено и ще затварят производства . Цял танкер - може да изкарат година . Би трябвало

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  26 Sep 2022 16:51ч.

  Една доставка - АМА ДОСТАВКА.... доставка - АМА САМО ЕДНА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не половин, а цял танкер!

  26 Sep 2022 17:19ч.

  Сигурно е пълен не с газ, а с евроценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яснeн

  26 Sep 2022 19:13ч.

  Шолце, Шолце, арабите са добри търговци, но не глупаци. Те много добре разбират същината на конфликта в Украйна и скрито и нескрито са на страната на Русия. Тъй преди да получиш газ и нефт, те ще звънят на Путин за съвет. Аннадън мъ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи