ОАЕ ще доставят на Германия втечнен природен газ и дизел

ОАЕ ще доставят на Германия втечнен природен газ и дизел

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Обединените арабски емирства и Германия подписаха днес по време на посещение на федералния канцлер Олаф Шолц в Абу Даби споразумение, което предвижда страната да достави през 2022 г. и 2023 г. на Берлин втечнен природен газ и дизел, предаде Франс прес.

Министърът на промишлеността на ОАЕ Султан ал Джабер приветства „историческото ново споразумение“, което „укрепва разширяващото се енергийно партньорство между ОАЕ и Германия“ чрез подписването на споразумение в присъствието на канцлера Шолц, според осведомителната агенция на ОАЕ WAM (УАМ).

Шолц се срещна с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който също присъства на подписването и „приветства“ споразумението за енергийна сигурност, добавя WAM. Споразумението предвижда износ на ВПГ за Германия в края на 2022 г., а след това доставки на допълнителни количества през 2023 г. Осведомителната агенция WAM съобщава за директна доставка на дизел този месец и за споразумение за доставка на 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.

Съгласно споразумението ОАЕ ще осигурят „товар ВПГ, който ще бъде доставен в края на 2022 г. и използван за пускането в експлоатация на германския плаващ терминал за ВПГ в пристанището на Северно море Брунсбютел.

Държавната петролна компания на ОАЕ АДНОК (ADNOC) осъществи първата си директна доставка на дизел за Германия този месец и „ще осигури до 250 000 тона дизел месечно през 2023 г.“, според същия източник.

Германският лидер започна вчера от Саудитска Арабия обиколка в държави от Залива с надежда да сключи нови енергийни сделки, които да заменят руските доставки и да облекчат енергийната криза, предизвикана от инвазията на Москва в Украйна.

По време на визитата си в Абу Даби Шолц подчерта, че е много важно да не се разчита на един енергиен доставчик, а на възможно най-много. Зависимостта от един доставчик „със сигурност няма да се случи отново“, каза федералният канцлер, цитиран от ДПА.

ОАЕ разполагат със седмия по големина запас от природен газ в света. 

По време на посещението си канцлерът заседи днес дърво в мангров парк и по този начин символично отдели внимание и на околната среда, съобщи Асошиейтед прес.

По-късно днес Шолц замина за Катар, богата на газ държава, за срещи с емира Тамим бин Хамад Ал Тани.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • А цената?

  25 Sep 2022 21:23ч.

  Не че нещо, но излезе инфо преди няколко седмици, че страните от Близкия изток вече са сключили изгодни договори за доставки на руски газ и петрол, а собствените си запаси ще продават на европейците при още по-изгодни оферти!:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ще каже чичо Сам

  25 Sep 2022 21:37ч.

  да не би да потрошиха десетки милиарди, за да може да си изнася ОАЕ петрола? Да. ама не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи