Bloomberg: Приходите на Русия от износ на петрол надхвърлиха предвоенните нива

Bloomberg: Приходите на Русия от износ на петрол надхвърлиха предвоенните нива

Месечните приходи на Руската федерация от износ на петрол сега са по-големи, отколкото преди началото на войната в Украйна – факт, който подчертава провала на западните мерки за ограничаване на военния бюджет на Москва, коментира Bloomberg, цитирана от "Фокус". 

Агенцията подчертава, че провалът на западните санкции срещу износа на руски петрол може да се види с лодка от гръцкия крайбрежен град Гитио, където два петролни танкера с ръждясали корпуси на обща възраст 57 години стоят само на метри един от друг. 

Не са известни нито собствениците на плавателните съдове, нито застрахователя им. Те носят единственото знаме в света, което властите смятат за обект с "много висок риск“. А крайната дестинация на печалбите от търговията с руско гориво остава загадка. 

Цифровите системи за проследяване показаха 26-годишната Turba да се носи на повече от четири мили, докато 300-метрова Simba изсипва гориво в по-малкия кораб – при това под погледите на снимачен екип на Bloomberg. 

В същия септемврийски ден, в който се е състояла деликатната операция, повече от дузина подобни кораби са плавали в района - част от огромния сенчест флот. Вероятно те са правили или са се готвили да направят същото. 

Колко печели Руската федерация от заобикаляне на санкциите?

Споразумението за санкции, договорено преди година, насочено към намаляване на финансирането на Кремъл, включваше таван на цената на доставяния по море руски петрол в размер на 60 долара за барел, което е с 24 долара под средната пазарна цена през последните 12 месеца. 

Вместо това, то създаде доходоносен бизнес за различни търговци и корабни компании, които са трудни за проследяване. В периода, когато петролът напусне Русия и времето, когато стигне до купувачите, около 11 милиарда долара в петродолари изчезват годишно, според данни за търговията, събрани от Bloomberg. 

Необходими са вторични санкции

Еди Фишман, старши сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет, казва, че сенчестите флотове и алтернативите на западното морско застраховане не са нещо ново. 

"Иран ги използва от години. Сега, когато голям производител като Русия също ги използва, те станаха по-често срещани", обяснява Фишман. 

Въпреки ранните признаци, че Западът се опитва да попречи на Русия да заобикаля ограниченията, гръцките власти казват, че са безсилни да предотвратят тази нелегална корабна дейност, която се извършва точно край бреговете на страната. Агенцията посочва още, че нарастващото значение на сенчестия флот на Руската федерация е очевидно - през настоящата година около 45% от руския петрол е транспортиран тъкмо чрез него. 

Ефективност на санкциите

Ефективността на санкциите е намалена от недостатъчен мониторинг и прилагане на политиките за таван на цените на петрола, което позволява на Русия да продава петрола си на цени над тавана, отбелязват авторите на материала. 

В допълнение, "вратичка" при рафинирането законно позволява петролни продукти, произведени от руски суров петрол, да бъдат внасяни в различни региони на света. На първо място това се отнася за Индия, която рязко увеличи вноса на петрол от Русия. 

По-рано министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Вашингтон се готви да предприеме строги мерки за нарушаване на установения таван на цената на петрола. Освен това правителството на САЩ планира да намали наполовина приходите на Русия от износ на петрол и газ до 2030 година.

 

Коментари

 • дяволът се казва путин

  06 Дек 2023 18:47ч.

  Очевидно и тия смешници от блумбърг яко са били стимулирани финансово от рашизма, защото ужасно лъжат. Ето какво съобщи на 30 ноември Ройтерс, цитирайки преглед на финансовата стабилност от руската централна банка: "Приходите на най-големите руски производители на петрол и природен газ са спаднали с 41% от началото на годината".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  06 Дек 2023 19:17ч.

  И каква е точно причината да вярваме на традиционно лъжливия Ройтерс? Аман от ентусиазирани тъпунгери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хах

  06 Дек 2023 20:45ч.

  Извади си главата от задника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  06 Дек 2023 21:10ч.

  Я, ботът знаел повече от блумбърг. :)))) Хайде стига с този "рашизъм". Научи и други думички. Да ти вкарат нова програма в паметта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  06 Дек 2023 18:47ч.

  С тези петродолари Кремъл ще си произведе и купи милиони снаряди и десетки хиляди ракети за многото войни, които води едновременно. В момента Путин води три войни - Украйна, Сирия и Сахел.Има вероятност от войни в Молдова, Гвиана и Прибалтика. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вместо да вдига благополучието на народа пръска стотици милиарди долари за войни

  07 Дек 2023 0:11ч.

  Народа е доволен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не си пази стотиците милиарди с войни

  07 Дек 2023 20:14ч.

  ще бъде велика сила като Аржентина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шейлок

  06 Дек 2023 19:30ч.

  Дяволът се казва Путин, а Сатаната явно се е прекръстил на "Блумбърг". Нали така, тролове скъпи мои? И да се противопоставят срещу информацията на специализиран икономически изследователски център като "Блумбърг" отчаяните лъжи на безкрайно компрометираната агенция за обща дезинформация "Ройтерс" е едновременно смешно и печално. Смешно - защото това поведение напомня прочутата реплика на Михал Мишкоед към огледалото, дето го показва стар: "Това огледало иска хчупване!" Печално - защото наистина е отчайващо с пот на чело и уханни умствени напъни да измисляш как да заработваш центовете на Амбасадата, след като дори най-авторитетните западни източници вече започват да "издават четата". Ама нищо, напъни се още, още, я току-виж кафяво оцветената мисъл най-после излезе на белия свят, па макар и да вони. Нали центовете не миришат, скъпи мои тролове?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  06 Дек 2023 21:13ч.

  Недей се хаби. "Дяволът..." е компютърен бот-като тези от сайтовете на банките. Ползва 10 реплики и 5 думи на кръст. Друго не знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  06 Дек 2023 19:40ч.

  ВЕЛИКА е РУСИЯ, и тоя който не го е разбрал е глупак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жестоко

  06 Дек 2023 21:16ч.

  Току-що обиди 80-те % дебили в България. Ашколсун!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А какво стана,

  06 Дек 2023 20:30ч.

  или по-точно какво остана от приходите от износ на природен газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  06 Дек 2023 21:25ч.

  Тръбопроводите ги взривиха. Немците се направиха на бити педерасти. Втечненият газ бие рекорди в Европа. Мисля че и в България през Ревитуса. Тъпаци като не искате да купувате по-евтино ще купувате по-скъпо и Баце, Шиши, ПП-ДБ-ейците ще правят кинти за ваша сметка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kim

  07 Дек 2023 1:52ч.

  САЩ планира да намали наполовина приходите на Русия от износ на петрол и газ...Хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хитрата сврака - и с двата крака

  07 Дек 2023 9:35ч.

  То туй не остава ненаказано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи