Bloomberg: Германия възобновява покупките на руски втечнен газ

Bloomberg: Германия възобновява покупките на руски втечнен газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Германското правителство възобнови закупуването на руски LNG /втечнен газ/, съобщава Bloomberg. Въпреки че е предназначен за Индия, сделките на германската държавна компания предизвикаха тревога на Запад.

Германското правителство е изправено пред порой от критики за енергийните връзки на финансираната от данъкоплатците компания с Русия. Securing Energy for Europe GmbH (SEFE) планира да достави LNG, произведен в Русия в началото на следващия месец.

Германия национализира компанията миналата година, в разгара на енергийната криза, заляла Европа.

Въпреки че товарът е предназначен за Индия, сделките на германската държавна компания не могат да не предизвикват безпокойство. Критиците казват, че това противоречи на обещанието на Германия да не се занимава с руски LNG на фона на събитията в Украйна. „Това противоречи на почти всичко, което германското правителство каза по този въпрос в миналото“, каза депутатът от Лявата партия Кристиан Лейе. „Очевидно икономическите проблеми с Русия не са толкова лесни за разрешаване, колкото ни карат да вярваме.“

Германското министерство на икономиката заяви, че проучва въпроса. Пратката подчертава сложността и глобалния характер на търговията с втечнен природен газ, на която ЕС започна да разчита в голяма степен, след като Русия сериозно намали доставките на газ по тръбопроводи в региона миналата година.

Някои страни от ЕС – не Германия – всъщност са увеличили вноса на LNG, като модернизират своята регионална енергийна инфраструктура. Германия се противопоставя на този вид поръчки, но не ги забранява. През януари Берлин информира компаниите, „че ще предприеме подходящи мерки за премахване покупките на руски LNG, където е възможно“.

Сега критиците се чудят защо Германия разрешава доставки, когато преди това избягваше руския LNG в продължение на месеци. „Спешно трябва да разберем кой в ​​германското правителство е знаел за тези сделки“, каза в изявление Константин Зергер, ръководител на отдела за енергетика и опазване на климата в екологичната организация Deutsche Umwelthilfe (DUH). „Търговията с руски LNG трябва да бъде спряна“. веднага.”
 

Източник: kritichno.bg

 

 

Коментари

 • Критика, на ес? Не, не сме чували!

  24 Sep 2023 12:20ч.

  Дружба, дружба, ама сиренето е с пари! А зимата, сал розови мечти за зелено ... нещо си, и топлинка си трябва! А тя е от, правилно, газ? От фащ, нее, на тройна цена и го няма! Та след като бяйа "солидарни" с ек идиотите, убили сал за 18 м. икономиката си, време е германия да помислии за себе си! А ние, ние, кога? Правилно, докато има "сглобка", никога! Анадънму!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  24 Sep 2023 12:57ч.

  Естествено, "Магнитски" е плашило само за нашите помияри. Немската овчарка колкото и да я дресират все пак си е овчарка. Сериозна порода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Луди немци

  24 Sep 2023 13:28ч.

  Почнаха да се правят на луди, както бат Бойко правеше с Балкански поток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  24 Sep 2023 14:11ч.

  Недоизказаното в завършека на статията от думите на потомеца на фашисткия Трети райх е: ЗИГ ХАЙЛ, време е да четем итълкуваме историята "правилно". Гнусни нацисти, пък ще кажа аз. Духайте таратора и стойте на студено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след като Русия сериозно намали доставките на газ по тръбопроводи в региона миналата година.

  24 Sep 2023 17:42ч.

  явно само мисирките от Блумбърг не са чули за терористичния акт над Северните потоци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • geri93

  27 Sep 2023 11:17ч.

  Няма значение откъде идва газа, а най-приоритетно е да имаме осигурени доставки през настоящите отоплителни месеци. Също така, освен втечнения природен газ много страни се насочиха към местен добив на газ, което ни дава допълнителна сигурност и намаля цените на газа. Турция например започна да доставя газ от собствени находища на други страни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  30 Sep 2023 21:54ч.

  ХА ХА ХА. Нали знаете къде е остров Сахалин? Там далеч в Азия, над Япония-в Охотско море. Та там Русия има терминал за втечен газ. Най-големият в света. Беше английски, но руснаците си го върнаха. 80% от целият втечнен газ минава през този терминал "Сахалин-2". Няма американски, няма азербайджански. Американците нямат такива терминали-освен един в Тексас, който е за местна употреба. Основната опашка на Сахалин 2 са щатски компании, следвани от британски, след това японски и холансдски. После си купувайте "американски" втечнен газ :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи