Big Tech подкопават жизнеността и устойчивостта на американската икономика

Big Tech подкопават жизнеността и устойчивостта на американската икономика

Загубите от монополната власт са невидими и неизчислими – невъзможно е да знаем какво пропускаме

 

Във време на крайно разделение в американската политика е забележително, че Конгресът предприема двупартийни стъпки, за да овладее Big Tech (технологичните гиганти – бел. прев.), пише за Financial Times Сюзън Холмбърг, икономист и старши изследовател в Institute for Local Self-Reliance. 

 

Съвсем наскоро два антитръстови законопроекта преминаха през съдебната комисия на Сената: Американският закон за иновациите и избора в онлайн пространството, който е насочен към огромната сила на технологичните гиганти като монополисти, и Законът за пазарите на отворени приложения, предназначен да ограничи възможността доминиращите магазини за приложения да предприемат специфични действия на антиконкурентно поведение.

 

Лобистите на големите технологични компании се борят да спрат тази инерция, издигайки призрака на загубените икономически иновации, ако подобни законопроекти бъдат приети. Но нарастващите доказателства показват, че в стремежа си да запазят господство, технологичните групи всъщност убиват нови идеи, ограничават новите изобретения и блокират укрепването на новите бизнеси. Накратко, те подкопават жизнеността и устойчивостта на американската икономика.

 

Четирите доминиращи технологични компании, Amazon, Google, Facebook (сега Meta) и Apple, разполагат с няколко метода за блокиране на иновативни стартъпи, които могат да представляват заплаха.

 

На първо място е стратегията „купувай и интегрирай“, чрез която те поглъщат конкурентите, вместо да развиват свои собствени пробивни технологии. След като Amazon купи компанията за складова роботика Kiva през 2012 г., тя прекрати договорите й с други търговци на дребно и изтегли нейните новаторски технологии от открития пазар, отваряйки огромна преднина при логистиката за електронна търговия за себе си.

 

Друг пример е придобиването на Instagram от Facebook през 2012 г. С нарастването на популярността на смартфоните, Facebook беше изпреварена от платформи, които бяха проектирани да работят върху приложения. За да защити своето господство, Facebook избра да изкупи иноваторите, според дело на Федералната търговска комисия. „По-добре е да купувате, отколкото да се конкурирате“, обясни в имейл основателят на Facebook Марк Зукърбърг.

 

На следващо място е стратегията „купувай и погребвай“, при която малките компании се придобиват и унищожават. Facebook купи и уби няколко сайта за социални контакти, включително Nextstop, Gowalla, Beluga и Lightbox. Между 2007 и 2019 г. Facebook затвори най-малко 39 компании. Голямата четворка плюс Microsoft уби приблизително половината от всички приложения, които закупи от 2015 до 2019 г.

 

Източник:  investor.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • ввв

  19 Фев 2022 18:21ч.

  Е, сега Чичо Сам ще коли и беси... Дано бъде ограничен поне да върши това на негова територия... Знаете от кого, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Brgerw

  23 Май 2022 21:10ч.

  buy amoxicillin 500mg pills - <a href="https://levitragn.store/">vardenafil online</a> buy vardenafil 20mg online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jzuvbw

  03 Юни 2022 15:02ч.

  order furosemide - <a href="https://furosemideg.com/">lasix 100mg usa</a> ivermectin over the counter canada

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gvrdqk

  11 Юни 2022 11:42ч.

  ventolin 2mg cheap - <a href="https://essayslw.com/">custom research paper writing</a> dapoxetine for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Suiigs

  22 Юни 2022 8:35ч.

  provigil price - <a href="https://rpmodafinil.com/">modafinil cheap</a> buy budesonide sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ppemur

  25 Юни 2022 20:18ч.

  flexeril 15mg cost - <a href="https://rcolchicine.com/">colchicine 0.5mg pill</a> order inderal 20mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Купувай и погребвай

  19 Фев 2022 18:46ч.

  се случи с нашите производители през приватизирането им от големи западни форми в тяхната сфера. Мина време и младежите може и да не знаят че сме имали собствено производство, не като сега да сме само пазар на който всичко е вносно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  19 Фев 2022 19:36ч.

  Световните престъпници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи