БЕХ внася като дивидент за държавата и неразпределената си печалба от минали години

БЕХ внася като дивидент за държавата и неразпределената си печалба от минали години

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерският съвет прие Разпореждане за изменение и допълнение на Разпореждане № 2 от 2023 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. То е свързано с разпределението на печалбата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ ЕАД), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Разпореждането предвижда БЕХ да разпредели и внесе изцяло като дивидент за държавата и неразпределената си печалба от минали години, отчетена по годишния си финансов отчет към 31.12.2022 година. Холдингът също ще разпредели и внесе дивидент в размер на 800 000 000 лв. въз основа на приетия и одитиран междинен финансов отчет за първото полугодие на 2023 година. Разпределеният дивидент от „Български енергиен холдинг“ ЕАД се внася в срок до 31 юли 2023 г.

Внасянето на допълнителни средства от страна на БЕХ ЕАД в държавния бюджет е мярка в приходната част на бюджета, с цел запазване стабилността на публичните финанси и във връзка с постигането на бюджетно салдо с дефицит до три процента в рамките на критериите на Пакта за стабилност и растеж, с оглед изпълнение на една от основните цели на българското правителство - присъединяване към еврозоната.

Разпределянето и внасянето на средства като дивидент за държавата няма да се отрази негативно на финансовата стабилност на БЕХ ЕАД и на дружествата от Групата на БЕХ и не поставя под риск отрасъл „Енергетика“.

Разпореждането е в съответствие с чл. 14, т. 3 от Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент, уточняват от правителствената пресслужба. 

Вчера Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза в парламета, че ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН са внесли проект на решение, с което се възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20 процента дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“.

Свързани статии: Асен Василев иска БЕХ да допише 1 млрд. лв. печалба във финансовия си отчет

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • слуги

  13 Юли 2023 22:15ч.

  Е нали трябва да стъкмят ужким дефицит под 3% за да може да въведат евро робството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ////

  13 Юли 2023 22:55ч.

  Ако продължат с финансовите маневри, БЕХ ще хване анорексия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Финансовият министър е педераст

  13 Юли 2023 23:00ч.

  Та затуй се правят таквиз неща

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  13 Юли 2023 23:20ч.

  Ококореният джендър, гей и евроатлантически педал/ педераст/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и това доживяхме

  13 Юли 2023 23:52ч.

  Това нещо Кокорчо е решило да надмине и Тиквата по престъпност, крадене и тарикатлък. Радев да си посипе главата с пепел , да поиска публично извинение от суверена и да изтрие срама с подобаващи действия, а не да работи в синергия с отрочетата си шарлатанчета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой защитава обществените интереси, когато

  14 Юли 2023 0:08ч.

  в резултат на подменен политически процес и фалшифицирани избори в изпълнителните органи на властта се настанят подобни фактори. Ще сработи ли механизма на взаимния контрол на властите, да видим! Изчерпан ли е конструктът на държавността, което поставя на дневен ред, в спешен порядък, смяната на държавния строй и конституционния ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е нужно да си пророк

  14 Юли 2023 3:28ч.

  Първо му вземат дивидента след това го задължават да стане акционер при търсенето на газ и го фалират. И никой не носи отговорност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавата му ПЕНТАГОН

  14 Юли 2023 9:20ч.

  по слугинажния нагон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи